Hur mycket gemensamt har detta underbara Ispahan med,
detta pain de seigle?
Vad krävs det för kunskaper för att baka såna där fina macaronger?
Verkligen inte samma typ av kunskaper som behövs för att blanda detta uppersaffraniserade lussedeg!
Vad håller ni på med ni som utbildar Sverige framtida konditorer och bagare!
Idag, Konditori och bageri ingår i samma utbildning! I ett år, ska man lära sig både… Samtidigt!
Det går inte. Man MÅSTE separera dessa två utbildningar.
Tänk om man skulle plugga 1 år som Snickare/elektriker eller mekaniker/målare! Varför inte civilekonom/bartender eller Advokat/frisör…
Visst bagarna och konditorer jobbar oftast tillsammans, så gör kokar och servitriser. Det är två helt olika yrke som kräver två olika utbildningar och två olika typ av intresset och kunskaper.
I två veckors tid har ringt 4 konditori/bageri skolor för att fråga mig om jag kunde ta emot en eller flera praktikanter för mer eller mindre 10 veckor. Under de där 10 veckor ska eleven lära sig både att baka fantastiska surdegsbröd samt skickliga och delikata små desserter!
Jag säger bara att det är omöjligt!
Ni som är svenska folkets anställda, som bygger detta typ av utbildningar, det är dags att lyssna på vad vi säger, vi bagarna och konditorerna. Vi behöver kompetenta duktiga unga professionella konditorer/bagare, och det är nu! Inte om 10 år!