Surdegsbröd!
Jag är jätteglad att det svenska bageriförbundet inte längre är delägare i Jästbolaget…
Det är helt otroligt att de ens har funnits ett sådant förhållande i brödbranschen och det förklarar varför det har gått så sakta med utvecklingen av surdegsbakandet i Sverige!
Nu är det riktigt bra fart och det växer nya bagerier hela tiden runt hela landet. Och när jag säger bageri, menar jag surdegsbageri! Bara det är en stor seger.
Det finns ingen framtid för sirap-margarin-mix bröd längre.
Jästbolaget reagerar!
Vad dåligt av de att använda ordet ”surdegsbröd” på denna produkt!
Här kommer lite innehållsförteckning:
Vetemjöl, salt, surdeg av durummjöl, maltpulver, torrkronjäst för matbröd, surdeg av råg, gluten, surdeg av vete, emulgeringsmedel E472e, sammalt rågmjöl, rapsolja, askorbinsyra E300, enzymer.
De har missat en viktig grej. Surdeg är ett blandning av mjöl och vatten. Inget annat!
Vi måste skydda ordet surdeg!
Surdegsbröd ska jäsa bara på surdeg annars är det bara bröd med surdegs smak!
Ett surdegsbröd som jäser över 12 timmar är smakrikt, nyttigt och håller länge.
GI nivån går ner kraftigt, Fytinsyran försvinner nästan helt och smaken är djup och bred.
Surdegsbröd utan jäst är garantin för att du köper ett bra produkt som håller vad den lovar, så var inte rädd att fråga din bagare om de har Jäst i sitt surdegsbröd! Och, snälla, köp inte kronjäst fusk surdegs i pulver! Har du bråttom… använd åtminstonne färsk jäst i stället!