Igår var jag bjuden till Stefan Ericssons matstudio! Det var kul att träffa honom igen efter så många år!
Det var faktiskt jag som bakade hans bröd när han vann Årets kock 2005!
För första gången då, hade de inkluderat bröd i själva tävlingen. Alla finalister fick lämna sitt recept av ett bröd som jag skulle baka för de, och det skulle serveras tillsammans med tävlingsmaten…
Redan innan finaldagen visste jag att han skulle vinna! Det var bara att kolla på hans recept. Den där mannen förstod att brödet var viktigt!
Alla andra hade hemska restaurang recept på bröd, (no hard feelings kockar!). Hälften med manitoba cream, som vi bagare brukar kalla för kock mjöl (för att inte säga ku.. mjöl!) Och andra hälften på färdig mixmjöl och massor av jäst.
Man ska inte glömma att vid ett restaurang besök är det brödet som kommer först till bordet. Den ger ”den första känslan”. Utseende på brödkorgen brukar berätta mycket om en krog.
På skärbrädan, min Pain de Seigle och pavé bredvid baguetten och form brödet från Riddarbageriet, nu utan Johan Sörberg.