Är det ok att hitta ett litet sten i sitt limpa bröd ?

sebastien Uncategorized 12 Comments

Sen vi öppnade Petite France förra året har det hänt två gånger att en kund hittade ett liten sten i sitt limpa. ! Jobbigt! Jag fick be om ursäkt tusen gånger och bjuda på en ny ..
Vad ska jag göra? Jag köper den finaste grov havssalt från Guérande, helt naturligt och plockat för hand. Det är havsvatten som bara evaporerar och lämnar de allra finaste saltkristallerna.

Är det ok att det kan finnas en liten sten då? Eller ska jag byta saltsort och köpa en sort där det inte finns en chans att hitta stenar i men som inte heller innehåller näring från havet. Det saltet är raffinerat, tvättat och blandat med tillsatser som gör att saltet inte klumpar. (Natriumferrocyanid). Det kallas även för bagerisalt.

Än värre kan man ibland även hitta en liten krabba i… Ska jag då stoppa ett skylt vid brödet som säger : Kan innehålla spår av skaldjur!!

Jag köper de finaste konfiterade svarta oliver från Provence. Efter 15 timmar i ugnen med rosmarin, timjan och vitlök blir de urkärnade på ett mekanisk sätt. (Inte ens 2009 i Frankrike finns någon fabrik som kärnar ut oliver per hand! )

Vad ska jag göra igen? Jag har tyvärr inte möjlighet att kärna ur de 4 kg oliver jag behöver varje dag själv. Förutom den sort jag importerar från Frankrike är de urkärnade som finns på marknaden mer än värdelösa.

För kvaliténs skull måste man acceptera att det kan finnas en liten liten chans att hitta en kärna i körsbärspajen, ett ben i fisken eller en krabba i havssaltet!

Frukter har kärnor, fiskar har ben och krabbor lever i havet, det vet vi alla!

Jag har köpt 2250 kg havssalt i 17 månader. Med det saltet har jag bakat ungefär 65 000 kg bröd, det blir mer eller mindre 75 000 limpor.

Två små stenar, är det ok då? Vad blir det? En chans på

37 500 att hitta ett sten i ditt bröd!

Jag chansar !
sebastienÄr det ok att hitta ett litet sten i sitt limpa bröd ?

Comments 12

 1. Rebecca

  Solklart att du ska fortsätta med saltet. En liten sten överlever man, det kan väl dyka upp lite varstans oberoende på vad man äter.

  Jag tycker att när man äter hantverk (vilket dina bröd är) så får man se det som positivt att allt inte är likadant. Det är kärlek med i tillagningen – något man inte får med industribröd.

  Dagens inköp av bröd (75 portionsbröd) är jag lycklig över. Petite France har hamnat på förstaplats av mina favoritbagerier. Räkna med fler beställningar framöver, och fortsätt i samma anda.

 2. Kari Receptomaten

  Hur stora är stenarna ifråga? Kan, eller skulle man kunna förstöra en tand tex?

  Som Rebecca säger, solklart skall du fortsätta med saltet men var beredd på att en riktig surmule kan dyka upp – i värsta fall.

  Men jag tycker du gör rätt. Nu är detta med stenar, krabbor och olivkärnor en “kul grej” då du valt att skriva om det på detta bra och rättframa sätt.

 3. Rebecca

  Vad kan man annat vara när ni håller toppklass!

  Jag beställde olivbröd flera ggr från Lux, och vid två tillfällen innehöll de olivkärnor. Det är nästan värre än en liten sten. Jag tycker man får ta risken, det kan ju vara småstenar i broccolin.

 4. Magnus och Anna

  Du är den eviga kungen på service och leverans Sebastian, det vet vi efter vårt bröllop 🙂

  Magnus skall vara pappaledig i ett halvår nu och har som plan att börja blogga lite också kring papparoll, digitalt liv osv…

  Hoppas allt är bra mer er alla.

 5. Anders

  Sebastian!
  Det måste man räkna med, en liten sten i saltet.
  det händer inte så ofta som tur är.
  jag passar på att fråga en sak…
  du hade på din blogg innan hur man gör leveain, och det är inga problem , men , hur ska jag förvara denna “klump” för bästa resultat.
  det är ju den jästen jag använder sen vid brödbak.
  fortsätt med din inspirerande blogg 🙂
  mvh/Anders

 6. Margareta

  Hejsan! Jag använder alltid Sel de Guerande om jag kan och brukar importera det kilovis från Frankrike(från Bienmanger sedan 10 år tillbaka). Men förra gången jag köpte knastrade det i all mat och jag begrep inte vad det var förrän jag hittade en liten sten när jag skulle ta en sked till potatiskoket. Oj! Och det var gråare än vanligt ju längre ner i burken jag kom. Några stenar var i petit pois-storlek! Tydligen hade jag fått bottenskrapet i salinen!
  Då smälte jag saltet (det tog tid och mycket sötvatten) och sedan hällde jag det genom en tesil av tyg (från Kahls) och fick bort allt grus.

  Gamla ugnspannor fick sedan bli saliner på verandan i solen och det dunstade bort efter någon vecka. Det blev vackra saltlandskap av det torra saltet. Mitt eget Fleur de Sel!
  Jag ska sätta in ett foto i facebook så får du se hur vackert det blev.;-) Gott och stenfritt. Men du kan väl inte hålla på så!
  Vi får tugga försiktigt! 😉

 7. Sofia J

  Hej!

  Vet att det här inlägget är gammalt, och att jag kommer låta som en riktig viktig-petter, men det är inte alls illa menat. Men om det är sant att det skulle kunna finnas en liten krabba i brödet kanske man faktiskt bör påpeka det. Fisk- och skaldjursallergi kan ju vara riktigt häftig (som jordnötsallergi, vilket brukar vara mer känt), så i värsta fall kan det ju bli livsfarligt för någon.

Leave a Reply