Vad är ett bageri i Sverige ?

sebastien 7 Comments

Finns någon standard på hur ett bageri ska ser ut och vara ?

Bröd business exploderar just nu och kanske är det viktigt att definiera det nu !
När jag kom till Sverige (2000), fanns bara små hembagerier med “sirap fett-mixbröd ”och Konsum-ICA butiker med fabriks bröd. 
Sen kom Riddarbageriet som startade bröd revolutionen i Stockholm. Jag jobbade på Bern’s Salonger som konditor då, och det var så himla kul att får tag på schyst bröd på ett sånt stort ställe! Tack Johan ..och Svampen så klart som kunde övertyga den snåla VDn att det var värt pengarna!

Sen dess har det bara kommit fler och fler bagerier. Jag har följt hela utvecklingen från jätte spridning av Gateau butikerna i de välbärgade förorterna till Levainbröd som alla älskar och köar gärna en halv timme för, utan att egentligen veta vad det är för något. Samt till den senaste trenden att öppna små bröd butiker utan bakning på plats och skaffa ett varumärke av det .

Samtidigt kom vi !! Petite France .. . .. Ett restaurang ? Ett bageri ? Ett café ? .. lite av allt! I ett kollektivhus ? Vad är det för något ?
För mig är Petite France den bageri jag har drömt om i hela mitt bagare liv, alla delar komplettera varandra! Vi gör allt själva och det känns så himla rätt just nu att veta exakt vad vi har i våra produkter och hur dem görs, av vem! ingen fusk!
Det svårast är att hitta balans så igen del tar över en andra ,men det tro jag vi har lyckas med det Jenny och jag, faktiskt.

Kärlek är ett nyckel ord när det gäller bröd (när det gäller allt egentligen), man kan fråga vilket duktig bagare som helst hur de orkar jobbar som de gör. Vart ifrån får man den energi som krävs för att går up mitt i natten och baka bröd i 12 timmar, 6 dagar i veckan.. och göra det fortfarande med kärlek !
Jag får den energi från kunderna! Deras snälla ord är som ett kick som gör att man vill fortsätta! Därför har jag bageriet så nära butiken så möjligt, jag behöver höra ”butiksljudet” det är som musik i mina öron! Jag vill också att kunderna ska se hur vackert det är när man ta in och ut limporna från sten ugnen.
Jag vill inte baka mitt bröd i källaren eller i ett annan lokal.
Vart ifrån ska jag får den kärlek och energi jag behöver ?
Man kan inte ge hela tiden , man behöver få tillbaka också !
Jag pratar ofta om hur viktigt det är för mig att ligga ner en själ i mitt bröd. Man spenderar så mycket tid med en limpa under hela bak processen, man lägger så mycket av sig själv, så att ditt bröd blir dig ! Det är som fusion. Misslycka jag , är jag själv misslyckat !
Det är för mig är ett Bageri , ett stället där man
– Väljer sina råvaror noggrann ,
– Blandar sina degar själva sakta och med omsorg,
– Låter degen vila och jäsa sakta , utan stress (och gärna utan jäst så klart )
– Baka i sten ugn , för det är den bästa bakning helt enkelt
– Säljer sitt bröd stolt och säkert att den har ett själ och kommer att blir uppskattat
– Och sist Kärlek och kunskap ,visst ska allt kärlek och kundskåp bagaren har lagt i sitt bröd komma hela vägen fram till bordet ,kunnig personal ska kunna förklara hur brödet gjordes, av vem , det ska kännas när man skär den första skivan att den där limpan är inte vilken limpa som helst.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienVad är ett bageri i Sverige ?

Comments 7

 1. Rebecca

  Fina tankar om ett bageri. Jag håller fullständigt med. Det enda som är synd är att explosionen inte nått hela Sverige, att bagare inte vågar satsa överallt. I t.ex. Uppsala finns inga bagerier av den typen du beskriver. Brödet man får tag i här är betydligt sämre än det man kan åstadkomma hemma själv. Men bagerierna kommer väl i sinom tid.

  Det där med kärlek är helt rätt! Allt som kryddas med en gnutta kärlek blir underbart på ett magiskt sätt. Tack för ditt arbete.

 2. Mattias Wallmark

  Det var det bästa skrivit hittils !!
  Du är en grymt duktig yrkesman och kollega .
  Bröd är! kärlek 24 timmar om dygnet !!

  Med vänlig hälsning Mattias

 3. Anonymous

  Jag är lycklig att funnit ditt bageri!
  kommer på onsdag med en kamrat från Frankrike för att äta lunch och handla.
  Nils-Gunnar
  dirigent

 4. Anonymous

  Jag är lycklig att funnit ditt bageri!
  kommer på onsdag med en kamrat från Frankrike för att äta lunch och handla.
  Nils-Gunnar
  dirigent

Leave a Reply