Kunden är Kung!

sebastien 16 Comments

Efter en lång diskussion bestämde vi oss för att baka semlor på Petite France… Efter att vi är ett  franskt bageri kan man tycker att vi borde inte baka den typ av bakverk, men, under hela helgen kom in massor med kunder som frågade om vi skulle baka semlor. Och när svaret var nej blev de väldigt ledsna och tyckte att vi borde göra det!
Så here we go …. Vi ska baka semlor, men inte vilka semlor som helst! I bullen, ska det vara mjölk, smör, nymald  kardemumma och den ska så klart jäsa på surdeg! Mellan 15 och 18 timmar i rumstemperatur.
Mandelmassan är smaksatt med äkta vaniljstång från Madagaskar, och grädden ….. är …. bara grädde, vispad sakta, väldigt sakta så att den håller sig fin och fluffig hela dagen. Då behöver man inte använda några tillsatser.
Det finns tyvärr en hel del konstgjorda grädde ute på marknaden, visa värre en andra!
Har du aldrig undrat hur vissa ställen lyckas ha sina semlor exponerade i en torr monter hela långa dagen, utan kyla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienKunden är Kung!

Comments 16

 1. Peter Lindh

  Semlan är tyvärr lite misshandlad i Sverige när den framställs av industriella bagerier utan känsla. Med er äkta känsla och kunskap/tradition kommer denna semla bli nåt utöver det vanliga… Väl värd att ta Citroënen från Roslagen för att handla (och allt annat…!)

  Peter från Norrtälje

 2. sebastien Boudet

  Bullen blir aldrig lika fluffig! Tack and love:-)
  Däremot blir den saftigt, krämigt och med mycket mera komplexa smaker.
  Bröd och bullar är som vin, ostar, vinäger…. inget kan ersätta tiden, det är då smakerna utveklar

 3. sebastien Boudet

  Hej Nina
  Jag bakar inte på vildjäst just nu, men det skulle fungera jätte bra oxå.
  Vi har redan börjat baka semlor, det är så himla många som vill ha det!
  Som vi (fransmän) brukar säga : Impossible n’est pas francais ! Vill du ha utan mandel, är det bara att beställa utan och så klart fixar vi det.
  Hälsningar
  seb

 4. Mattias Kardell

  Hej Sebastien!
  Jag frågade i morse om semlorna var goda… och nu har vi provat dom. Både jag och Anna, och våra gäster, var helt stumma. De är fantastiskt goda! Hur kan en fransman komma och göra så goda semlor? 😉

  (vårt enda problem är att de var för små! Men det är lite bra också, det får inte bli för mycket av det goda…)

 5. Anonymous

  Surdeg i semlor?! Jag har vetesur hemma gjord på vildjäst men att komma på tanken att ha den till semlor – vår nationalbakelse! Låter ju väldigt spännande! Ska det vara specialvetemjöl eller vanligt i degen??

  Anki

 6. Anonymous

  jag har nog ätit ett X antal semlor iår, men helt ärligt har jag aldrig ätit någon så god som hos er! jag drömmer fluffiga drömmar om hur mandelmassan sakta rinner ut på assietten efter första tuggan…

Leave a Reply