Rödvinsvinäger

sebastien 2 Comments

Sedan två år tillbaka, producerar jag min egen vinäger.
Ordet vinäger kommer från franska vin aigre som betyder surt vin.
Lerkrukan man gör vinäger i heter “vinaigrier”. Inuti ligger en mamma som gör vin till vinäger!
Min är på 20 liter och producerar ungefär 1 liter per månad. Kvalitén på vinäger är mycket beroende på kvalitén på vinet du matar den med. Det påminner mig om surdeg.. och även vänskap, give and take principen.

sebastienRödvinsvinäger

Comments 2

  1. Axel L

    http://www.alternativ.nu/index.php?topic=1944.0

    Vad säger du om dessa metoder att göra egen vinäger? Tänkte mest på denna
    “Vinäger
    Den franska metoden
    5 dl opastöriserad vinäger
    1×5 dl vin, 10-13 volymprocent

    Häll vinägern i ett kärl. Tillsätt en deciliter vin, upprepa vintillsatsen under fyra veckor. Därefter tappar du av lika mycket vinäger som du tillsätter vin.
    10% avtappning/vecka borde vara lagom. Tycker du vinägermängden är för liten är det bara att skala upp receptet.”

    Hitta din sida nu i helgen, fått massor av inspiration att baka surdegsbröd igen 😀

  2. Andreas C

    Hej Sebastien,
    För några/något år sedan var du på nyhetsmorgon och berättade om hur du tar hand om vinslattar och gjorde egen vinäger! Underbart tänkte vi 🙂 och har försökt hitta en vinägerkruka – i somras bilade vi genom Frankrike hela vägen till Provence – och där i en liten by en krukmakare som gjorde vinägerkrukor! Yes! Så vi slog till! 🙂

    Nu till frågan, sedan runt augusti förra året har vi hällt i våra slattar och väntar och väntar på att vinägermamman skall dyka upp men tyvärr ingen tur. Vinet (vi kör vitt vin nu) har mörknat något men inte boldat någon mamma. Borde vi börja om?

    Vart får man annars tag i en vinägermamma? 🙂

    Stort tack för din passion och engagemang! Det smittar! Avnjöt precis ditt 6min surdegsbröd till frukost och det är magiskt gott!
    Med vänlig hälsning,
    Andreas

Leave a Reply