Le pain au levain!

sebastien 4 Comments

Min pain de Seigle… au levain!

Veckans fråga var: Vet du vad levain är?

Ett sorts bröd
  40 (30%)
Ett sorts jäsning
  88 (66%)
Ett fint namn
  2 (1%)
Jag vet inte
  2 (1%)

Röster hittills: 132
Enkät stängd 

Rätt svar är så klart: En sorts jäsning.

Ett levainbröd kan vara ljust, mörkt, litet eller stort! Många bagare tror att levain är ett stort ljust bröd med både jäst och flytande surdeg i, det är helt fel.
Levain = Ingen jäst!
Levain = Ingen kall jäsning!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienLe pain au levain!

Comments 4

  1. sebastien Boudet

    Hej Anonym,
    Nej, inte bara det.
    När jag säger ingen jäst och kalljäsning det är bara för att alla gör det!
    Att baka bröd på levain är ganska komplicerad men samtidigt inte så svårt.
    Man plocka en del av degen, låter den jäsa i rumtemperatur och dag efter mata man den nya degen med levain.. och om och om och om.

  2. Emil O.

    Mig veterligen så är väl levain en typ av vildjäst, oftast från frukter så som russinjäst, aprikosjäst osv.
    http://www.bakkemi.se/jast.htm Scrolla ner en del så hittar du levain. Jag gillar denna site då den ger mycket god och kvalitativ information.

    Var för övrigt på Petite France igår, söndag, och åt av er fantastiska croissant. Brände tungan på fisksoppan, god var den dock. Tjejens grillade macka var också god, härlig skinka. Njöt av en ypperlig espresso och gick sedan hem med en finfin bollformad chevre och en pain au raisin till tåget hem. Mycket gott.

    Appropå något helt annat, hur tycker du ett färdigjäst bröd ska kännas när man trycker lätt på det? Jag lyckas allt som oftast överjäsa (tror jag) mina bröd så att dom flyter ut och inte reser sig i ugnen. Borde ge mig på surdeg igen och sluta med den där industrijästen gissar jag…

  3. sebastien Boudet

    hej Emil.
    Jag startade min levain i 2003 så jag kommer inte ihåg om det var ngt russin eller aprikos involverat i processen!
    Jag tycker att det är fel att blanda ihop vildjäs och levain. Man kan starta en levain med frukter men “i drift” behövs ingen frukter.
    Omgående jäsning…Svårt att säga utan att ser! Jag gillar bröd som inte är så fluffiga men som spriker i ugnen. Hemlighet ligger i hur man blanda tror jag.
    Tack för besöket på Söndag och sorry för tungan…

Leave a Reply