Le beau batard et l’andouillette AAAAA

sebastien 6 Comments

I veckan har jag ändrat formen på mitt lantbröd. Inte för att jag inte tyckte om den gamla formen utan för att jag ville ha ett bröd som ligger precis mellan en limpa och en baguette: Un batard på Franska! Till om med ni som inte förstår Franska förstår säkert vad det betyder…
Voila!

I veckan, har vi “andouilette de Troyes” på menyn! Guillaume gjorde ljummen purjolök med vinegrette och en “poellée forestière” som garnityr till den gudomliga grillade korven!
Det var ganska rörigt i veckan tycker jag! Jag har tyvärr inte hunnit blogga så mycket som jag hade tänkt mig och baka de nya bröd jag hade planerat att göra… 
Nästa fredag börjar en ny bagare jobba hos oss, han heter Fredrik. Han har jobbat i Barcelona flera år innan han kom hem till Sverige och jobbade den senaste tiden på Kringelgården. Det kommer att bli jätte skönt att få lite hjälp! Dagarna räcker inte till helt enkelt! 
sebastienLe beau batard et l’andouillette AAAAA

Comments 6

 1. Per

  Det är så oerhört vackert att se hur ditt bröd spricker upp i ugnen. Det är svårt att lyckas med det när man bakar hemma, men det händer ibland. Jag har fortfarande inte förstått vad det är som avgör hur bröder beter sig i ugnen. Har du några knep? Har det att göra med hur mycket brödet jäst innan man bakar av det, eller har det att göra med andra saker — vikning, stötning, socker, syra? Kan man smaka på degen för att veta om den är bra? Kan man känna på degen om den är färdigjäst? Finns det några saker man kan lära sig att titta efter när man bakar hemma? Jag vet att du inte vill lämna ut recept, och jag förstår varför, men jag undrar om det finns något man kan göra för att lättare få bröden att spricka upp vackert i ugnen.

  Jag var förbi i veckan och köpte ett av dina pavé-bröd. Jag har ätit mycket och gott bröd, men allt bleknar i jämförelse. Det var helt fantastiskt gott! Jag tänker inte be om recept — jag tänker komma och köpa pavé igen och igen.

  Tack för att du finns, och för att din kärlek till bröd känns så äkta.

 2. sebastien Boudet

  Matpolisen: Det gör jag med! Fast jag ser mer fram emot mina kreationer gjorda av honom 🙂

  Frederik, batard handlar bara om formen. Man säger en batard form precis som man skulle kunna säga limpa form. Inget med degen att göra.

  Ja Pernilla, grymt brunch! Verkligen.

  Hej Per! Tack för vad du skrev!
  Jag vill gärna lämna recept på allt jag gör men tyvärr hinner inte. Jag vill kunna förklara ordentligt utan att det ska låta komplicerad… Detta tar mycket tid( för mig i alla fall!)
  För att svara på din fråga, jag håller på att jobba på en sida, i bloggen som kommer att handlar om tips, råd och lite förklaringar på hur jag tänker när jag bakar bröd.
  Hoppas att det kommer att hjälpa några!
  Tack för att ni finns, ni alla där ute!

 3. Fredrik

  Hejsan! Tack för välkomnandet Sebastien och hela Petite France, det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse att få arbeta tillsammans med så profesionella och genom trevliga människor. Och att försöka suga upp så mycket som möjligt av den stråle som skiner när Sebastien bakar. Tack!

  Mvh,
  Fredrik

Leave a Reply