Croissant och pain au chocolat!

sebastien 25 Comments

Här kan ni titta på min första video.
Hoppas att det kan hjälpa alla som vill baka croissants hemma.
Mera Croissants finns här, här och där
Happy baking!

sebastienCroissant och pain au chocolat!

Comments 25

 1. Martin

  Superbra. Jag har försökt några gånger hemma men de har inte blivit lika fina som dina. Knådar du degen mycket? Gör du som det står i recepten med mjöl i frysen osv?

 2. Henrik Malmlöf

  Hej Sebastien!

  Detta är Henrik igen. 🙂 Jag provade ditt recept på kanelbullarna och de blev goda. Ska prova dina crossianter och pain au chocolat någon annan gång. Måste sätta mina surdegar. Har inga just nu. Men…jag har ett problem med dina två recept. Du säger att inget jästpaket kommer innanför dörren till Petite France. Hur kommer det sig då att kanelbullreceptet hade ett halvt gram jäst i kanelbullreceptet och 1gram i crossiant-degen? Jag vill baka helt utan jäst. Ska jag låta degen och poulichen vila längre? Tacksam för svar. 🙂

 3. Ellen

  Åh, vad härligt det ser ut. När jag får tid ska jag prova! Har bakat wienerbröd en gång, det är ju inte helt olikt: mycket smörkavlande. Men då hade jag ingen surdeg, förstås.

 4. sebastien Boudet

  Vad kul Linda att du gillade oxå videon…
  Lycka till med croissant bakningen!

  Hej Henrik,
  Först, har jag aldrig sagt att ingen jäst kommer genom petite france dörren! Färsk jäst är ingen Evil…
  Kanelbulle recepten till DN var tänkt så att man inte behöver ha ett färdig surdeg på hyllan. Poolish är ett bra alternativ till konventionella surdeg. Man kan såklart välja bort jästen om man vill det.
  Just nu har jag 1 g jäst/ 2,6 kg vetedeg. Det viktigast för mig är att mina croissants och bullar jäser i rumstemperatur i 12 till 15 timmar. Sakta och säkert. Hemma, är man inte lika beroende på tajmingen en på ett “riktigt” bageri! Jag måste ha croissant och kanelbullar färdiga kl 08 när vi öppnar…
  Polishen är ready när den börja sjunka på kanterna. Ingen idé att låta den jäsa längre.

  Karin: Jag tror att jag har svarat till din fråga genom Henriks… Till filmen har jag mörk choklad kaka som jag sker med kniv (côte d’or).

  Ellen: testa croissant, ingenting blir lika gott som en nybakat croissant till frukosten!

 5. Henrik Malmlöf

  Hej Sebastian!

  Det var jag som tolkade repotaget i BAKA. Där stod det att jäst är FUSK och att inget jästpaket kom in i Petite France. Då trodde jag att ni körde helt utan jäst. 😉

  Färsk jäst är förståss det man ska använda om man ska använda jäst. Jästbolaget säger att det inte spelar någon roll för resultatet om man använder torr eller färsk. Det är ju totalt fel. 🙂

  Sebastian, det var inte meningen att vara vass, om du tyckte det. Jag undradet bara hur ni jobbade. Jag älskar ert sätt att baka och ert bageri/konditori/butik/restaturang är bland nummer 1. 🙂

  Forsätt vara kompromisslösa.

 6. sebastien Boudet

  Jag förstår Henrik!
  Jäst är fusk när det gäller surdegsbröd! Bullar och croissants är ett annan sak.
  Vi kör helt utan jäst på sommar men just nu har det varit ganska kallt på nätterna.
  Fortsätt vara vass det är bra. Ni alla som orkar kommentera är som min polstjärna!

 7. Libfina

  Inte nog med att man genast blev jättesugen på att både baka och smaka pain au chocolat – själva videon smakar lika underbart den med!; “slå på smöret, tänk på någon du inte gillar. Det hjälper!” 🙂
  Och dessutom den fina lilla: et voilà-grejen, i mjölet på slutet!

  Känns som om alla fransmän har konsten i blodet ända sedan födseln.

  Tack för en inspirerande blogg!

 8. Hemmakonditor

  Tack för instruktionsfilmen! Min smördeg blev dock inte så frasig som jag skulle vilja. I stället blev degen ganska homogen. Visserligen god, men mer som en vanlig bulldeg än en smördeg. Vad kan jag ha gjort för fel? För varmt i köket? För hård kavling? Har du några idéer?

  Tack så mycket för dina fina filmer!

 9. sebastien Boudet

  Hej,
  viktigt att smöret har samma textur som din deg.
  Croissant betraktas inte som smördeg efter att den jäser.
  Hade du din deg tillräckligt länge i kylen?
  Mycket kan går fel när man bakar croissant… Jag tycker att du testa en gång till och om det inte fungerar igen kan vi prata igen.
  Lycka till!

 10. Björn

  Otroligt inspirerande!! Kommer absolut försöka mig på detta på Lördag. 🙂
  Kan man spara ojästa croissants / pain au chocolate i frysen/kylen?
  Kan ju vara kul att förbaka och spara, så man bara behöver ta ut dom ur frysen dagen innan och baka av direkt på morgonen?

 11. Robert

  Jag har bakat croissant många gånger men enbart med jäst och låter ofta degen jäsa/vila långsamt i kylen…men vill prova med surdeg…har du ett recept som man skulle kunna få ta del av?

 12. Robert

  Hehe jag missade början på klippet och där va receptet det tog en stund att ladda ner med mobila bredbandet och jag blev distraherad…när jag tittade hemmifrån igen så såg jag att receptet var där!

 13. Hanna

  Ojojoj. Jag har bakat dessa croissants nu. Vilken fantastisk frukost. Vilket bra recept. Tusen tack för denna inspiration.

  Dock använde jag bra mycket mindre än de 500 gram mjöl som står i receptet men slutprodukten blev ju bra trots allt.

Leave a Reply