Le pain d’épices de mon enfance!

sebastien 18 Comments

När jag var barn hade vi en ritual hos oss i mitten av november. Biodlarna runt om kring kom till min pappas bageri för att hämta hans fina stenmald rågmjöl när det var dags för de att baka pain d’épices. Ingen pengar var involverat i denna transaktion… Vi fick honung mot mjöl helt enkelt! 
På franska heter “échange de bons procédés” (trevligt utbyte). På svenska heter “skattefusk”….
Hur som helst, då bakade min mamma pain d’épices till oss, det var hennes grej och ingen, inte ens min pappa skulle ha vågat ta över eller komma med något råd!  
Här kommer en liten film om det! 
Glöm inte att bre din Pain d’épices med osaltad smör!
sebastienLe pain d’épices de mon enfance!

Comments 18

  1. Emil O.

    Fantastiska filmer, låter väldigt sockrigt dock med både den mängden honung och socker ovanpå det.
    Smart teknik för att krossa och mortla kanel, ska jag testa.

  2. sebastien Boudet

    Vad bra Daniel! Ge oss feed back!

    Ja Heidi! Minst 1000! Tack för ditt mail, det var kul att höra 🙂

    Hej Maria! Vad synd, tyvärr är nästa kurs fullbokat. Skicka ett intressanmälan i fall det kommer en avbokning… I så fall kontakta jag dig.

    Emil O: Mycket socker? Det är mest honung…
    Toppen kaka för GI fanatiker!

    Anonym: Vad menar du med annorlunda?

  3. Martin

    Vilken trevlig film! Verkligen.

    Jag trodde först att det skulle bli en kaka. Men det blev visst ett bröd. Förmodligen väldigt gott!

    Ett tips eller önskemål: kan du inte skriva ut recepten i text också – så man slipper kolla igenom filmen om man själv vill prova receptet. Lite enklare bara…

    Tack så mycket för inspiration!

    /Martin
    martinbakar.se

  4. Henrik

    Vet att detta bröd är jättegott. Smakade av ett exemplar i helgen. Det var kul att vara med på kursen Sèbastien. Tack för 2 givande dagar. Att se din passion, kunskap, få tips av dig och pröva på olika saker, det var toppen. Luncherna var också jättebra. Vilken mat och vilka smaker. 🙂

    Vi hörs och ses!

  5. sebastien Boudet

    Martin: Pain d’epice är lika mycket ett bröd än en kaka. Bre den med smör och det blir mellanmål.
    Passar bra som tillbehör till vissa ostar
    Gör små krutonger för att garnera ett frissée salade med stekt anklever eller kyckling lever.
    Glace på pain d’épice är oxå grymt…..mm

    Filmerna är inte tänkta som ett recept underlag… Recepten är alltid jätte enkelt, det är mer metoden som kan vara lite knepigt…därför filmen finns som hjälpmedel.

    Varför skulle du vilja slippa titta på filmen?!

  6. Ellen

    Tack för ännu en fin och inspirerande film.
    Jag förstår inte heller varför man skulle vilja “slippa” titta på den.

    Mm. Pain d’epice med foie gras…Yum!
    Men att lägga grönmögelost på pepparkakor tycker visst en del fransmän är konstigt.. 🙂

  7. sebastien Boudet

    Benny: Bra idé, det skulle passa kanon till julbordet!

    Tack Ellen! Jag har bort i Sverige i 10 år nu och har lärt mig att gilla pepparkakor i alla dessa former!
    Bästa enligt mig är ett tjock lager osaltad smör mellan två pepparkakor….

  8. Henrik

    Hej Sebastien!

    Det jag skrev var sant. Skulle gärna komma på någon ny kurs i framtiden, för att utvecklas ännu mer. : )

    Har du sett mitt mail? Jag är hemskt ledsen att jag glömde duken. Ska kolla en gång till att jag inte har den hemma. : (

    Vi hörs och ses!

Leave a Reply