När jag var barn hade vi en ritual hos oss i mitten av november. Biodlarna runt om kring kom till min pappas bageri för att hämta hans fina stenmald rågmjöl när det var dags för de att baka pain d’épices. Ingen pengar var involverat i denna transaktion… Vi fick honung mot mjöl helt enkelt!
På franska heter “échange de bons procédés” (trevligt utbyte). På svenska heter “skattefusk”….
Hur som helst, då bakade min mamma pain d’épices till oss, det var hennes grej och ingen, inte ens min pappa skulle ha vågat ta över eller komma med något råd!
Här kommer en liten film om det!
Glöm inte att bre din Pain d’épices med osaltad smör!
Comments 18
Ser väldigt gott ut. Ska provas direkt 🙂
Sébastien, jag förstår inte hur du hinner med allt! 🙂
Du verkar ha energi för 1000 personer!
//Heidi
Hej!
Hade enormt gärna gått din kurs, men missade tyvärr tillfället. Har du några funderingar på fler kurser? Eller vin-/matkvällar?
/Maria
Fantastiska filmer, låter väldigt sockrigt dock med både den mängden honung och socker ovanpå det.
Smart teknik för att krossa och mortla kanel, ska jag testa.
http://blog.sweetandsavory.se/savory/blogsns.nsf/dx/macarons-med-apple-och-kanel.htm
annorluna macaron
Vad bra Daniel! Ge oss feed back!
Ja Heidi! Minst 1000! Tack för ditt mail, det var kul att höra 🙂
Hej Maria! Vad synd, tyvärr är nästa kurs fullbokat. Skicka ett intressanmälan i fall det kommer en avbokning… I så fall kontakta jag dig.
Emil O: Mycket socker? Det är mest honung…
Toppen kaka för GI fanatiker!
Anonym: Vad menar du med annorlunda?
Ok! Je comprends mieux maintenant… C’est dingue le talent que t’as!! Bravo, super montage, super recette… J’aurais dû en acheter un…
X.
Vilken trevlig film! Verkligen.
Jag trodde först att det skulle bli en kaka. Men det blev visst ett bröd. Förmodligen väldigt gott!
Ett tips eller önskemål: kan du inte skriva ut recepten i text också – så man slipper kolla igenom filmen om man själv vill prova receptet. Lite enklare bara…
Tack så mycket för inspiration!
/Martin
martinbakar.se
Vet att detta bröd är jättegott. Smakade av ett exemplar i helgen. Det var kul att vara med på kursen Sèbastien. Tack för 2 givande dagar. Att se din passion, kunskap, få tips av dig och pröva på olika saker, det var toppen. Luncherna var också jättebra. Vilken mat och vilka smaker. 🙂
Vi hörs och ses!
Merci monsieur X!
Martin: Pain d’epice är lika mycket ett bröd än en kaka. Bre den med smör och det blir mellanmål.
Passar bra som tillbehör till vissa ostar
Gör små krutonger för att garnera ett frissée salade med stekt anklever eller kyckling lever.
Glace på pain d’épice är oxå grymt…..mm
Filmerna är inte tänkta som ett recept underlag… Recepten är alltid jätte enkelt, det är mer metoden som kan vara lite knepigt…därför filmen finns som hjälpmedel.
Varför skulle du vilja slippa titta på filmen?!
Tack Henrik! Jätte snällt!
Trots kaoset….
Ni alla var super duktiga och engagerat!
Jag har lärt mig lika mycket som er, om inte lite mer!
Ha d bra//S
Man det där ser gott ut! Ska prova till julafton tror jag. Lär ju lyfta julbordet! Ett tjockt lager smör mm.. Gött!
Tack för ännu en fin och inspirerande film.
Jag förstår inte heller varför man skulle vilja “slippa” titta på den.
Mm. Pain d’epice med foie gras…Yum!
Men att lägga grönmögelost på pepparkakor tycker visst en del fransmän är konstigt.. 🙂
Benny: Bra idé, det skulle passa kanon till julbordet!
Tack Ellen! Jag har bort i Sverige i 10 år nu och har lärt mig att gilla pepparkakor i alla dessa former!
Bästa enligt mig är ett tjock lager osaltad smör mellan två pepparkakor….
Hej Sebastien!
Det jag skrev var sant. Skulle gärna komma på någon ny kurs i framtiden, för att utvecklas ännu mer. : )
Har du sett mitt mail? Jag är hemskt ledsen att jag glömde duken. Ska kolla en gång till att jag inte har den hemma. : (
Vi hörs och ses!
Ser underbart ut! Och tack det franska uttrycket. Var tvungen att använda det 🙂 Passar perfekt till Bread Exchange!
Bästa hälsningar från Berlin!
Malin
http://elmlid.com/2012/01/27/echange-de-bons-procedes/
Hej Malin!
Vad bra att mitt uttryck blev till användning 🙂
Din projekt låter riktigt roligt!