La crème d’amande!

sebastien 19 Comments

Grund recept till den kända “frangipane” som användas till Galette des roi.
Första lager i en gateau Basque.
Mandel kräm (crème d’amande) är väldigt viktigt produkt i det franska konditoriet. Det är en av de första recept man lär sig ner man utbilda sig till konditor i frankrike. 
Jag gjorde en liten film om det!

PS: Glapp på minut 1,08… Det ska siktas 75g vetemjöl i smeten! 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienLa crème d’amande!

Comments 19

  1. Anonymous

    Det går inte att se filmen… måste man vara medlem någonstans eller din vän på Youtube eller så?

    Får meddelande om att det är ett privat videoklipp och att jag inte kan se det om jag inte accepterar en inbjudan?

  2. Angelica

    Äntligen, mandelkräm, som jag har väntat och längtat! 😉 Tack!!!

    Men något blir fel hos mig mot slutet av filmen. Du siktar i någonting (mjöl?) men just där verkar filmen skadad så texten har fallit bort. 🙁 Vad ska det stå?

  3. Emil O.

    Vid 1.08 in i filmen blir det något fel på övre delen av bilden och man ser inte vad det är du slutligen blandar i krämen (florsocker eller mjöl?).

    Älskar dina filmer må jag säga, mycket informativa.

  4. Peter v E

    Hej Sebastien,

    Pajen vi gjorde på kursen, med vanilj, mandelkräm och päron. På vilken temperatur och ungefär hur länge ska den tillagas?

    Har försökt två gånger men det blir inte helt rätt.

    Peter

  5. Anonymous

    Hej Sébastien!

    Undrar om du vet någon bra butik som säljer mandelmjöl?

    Och Tack för att du låter “oss” komma in i din värld. Helt fantastiskt!

  6. sebastien Boudet

    Peter: Testa att baka den utan fläkt på 175°C Det ör mycket kräm i den pajen och den behöver bakas säkert i minst en timme. Vad är d som inte gick bra ?
    Lycka till!

    Anonym: Jag vet inte riktigt, Jag har på Petite France på hyllan om du vill. I övriga landet tror jag att indiska restauranger brukar har hemma efter att det ingår i många rätter.

    Martin: Vad bra, nu har du min recept på det!
    Bok… Jag är för ung för att skriva en bok! Det finns ingenting jag skulle vilja immortalisera i en bok just nu! Darför använder jag den digitala medier som ge mig chansen att kunna utveckla, att förbättra mig och…. att skriva någon helt fel!

    Bra att du fick le Ellen! Det var hela poängen!

  7. Peter

    Tack för svar Sebastien,

    Första gången hade jag gjort mandelkrämen med för mycket vetemjöl (hade skrivit av fel) och då blev pajdegen (och givetvis mandelkrämen) övergräddade.

    När jag gjorde den för andra gången tänkte jag bara på att den blev övergräddad första gången, och då blev den undergräddad.

    Det var inte förrän efteråt som jag insåg att madelkrämen med för mycket vetemjöl måste sugit åt sig fukt från pajdegen så att det var det som gjorde att pajdegen blev färdig mycket fortare.

    Men, det är helt underbara recept. Vaniljsåsen är så lätt att lyckas med och blir såååå god.

  8. Angelica

    Om man inte hittar mandelmjöl så tror jag att man kan skålla och sedan mala vanlig sötmandel. Alltså mala, typ i en gammal mandelkvarn, inte mixa för det blir en helt annan konsistens. Sebastien får gärna rätta om jag har fel här.

  9. Anonymous

    Jag lägger in ett önskemål om film på crème pâtissière!
    Vidare funderade jag på att baka Chouquettes men att ersätta pärlsockret med flingsalt och frön. De borde vara gudomliga att ha som snacks. Är det att häda?
    /L

  10. sebastien Boudet

    Det blev lite kämpit se jag! Men det hör till…Hoppas att det blir lyckats nästa gång, då kommer du vara extra stolt 🙂

    Helt rätt Angelica, helt rätt! Finns till och med variation att göra som att ersätta mandelmjölet med hazelnöt mjöl eller pecan, eller vilket annan nöt som helst.

    L: Önskemål registrerat!
    Ta 200g av din favorit väl lagrat ost och smält den i 200 visgrädde. Låt det hela vila i kylen i några timmar och sen vispa du tills det blir ett fluffigt ostmousse:-)
    Det bir toppen att spritsa i dina petits choux med frö på!

Leave a Reply