Bra argument?

sebastien 6 Comments

Efter 10 minuter i den varma stenugnen börjar min pain de seigle att spricka och expandera.

Frågan är: Skulle jag var lika stolt och visa er detta 1,7 kg kärleksfulltsurdegsunderverk (nytt ord?!) om jag hade smugit in några gram jäst?

Kom igen, ni har några dagar kvar för att svara på veckans enkät…

sebastienBra argument?

Comments 6

 1. /Prof. Peter Parnes

  Hej!

  Jag tycker du sammanfattade det mycket bra häromdagen i ett annat inlägg genom att skilja på kommersiell brödtillverkning (dit jag räknar dig) och hemmabakandet. Så kallade surdegsbröd i affärerna SKA vara utan jäst tycker jag (och utan 200st E-tillsatser också för den delen).

  Jag bakar själv flera gånger i veckan (surdeg, vildjäst, vanlig jäst) och måste erkänna at jag tillsätter lite kommersiell jäst i mina bröd för att få dem mer luftiga som variation mot de rena surdegsbröden.

  Något jag saknar dock är bra recept på _riktiga_ surdegsbröd. Sebastian, kan du inte publicera några av dina recept här?

 2. kakius

  Jag håller med dig Sebastian. När jag bakar mina bröd hemma använder jag ingen jäst heller, tycker också det är något visst med att köra helt på surdeg.

  Jag hade jättegärna också sett lite brödrecept!

 3. Elena

  Kommer att tänka på. Upplevelser av bröd i Finland. Med en mor som är finsk, har jag varit i Finland en del.

  Det godaste brödet innan jag smakade riktigt franskt bröd för tio år sedan, var faktiskt finskt “hiiva leipä”. Alltså jästbröd, antagligen surdeg med jäst i. Finskt bröd är ju typiskt surdegsbröd. Men en variant som är kompakt, sur och väldigt seg. Inte så kul för ett barn. Så just det här s k jästbrödet var för mig surdegsbröd, när det är som bäst. Haha, tragiskt va.

  Ett stort plus med finskt bröd är också att de inte har socker/sirap i brödet.

 4. Jenny

  Hej!
  Jag håller med dig Sébastien, surdegsbröd är bröd på surdeg och inget annat. De som tillsätter jäst i sina surdegsbröd är antingen fega eller lata. Jag har bakat surdegsbröd i nått år nu och visst testade jag med några gram jäst i början, då vart det ju alltid lyckat. Men då försvann det magiska. När jag lyckades utan jäst då kändes det mer äkta, mer lyckat och stoltheten vart en annan. Visst fick jag jobba, kämpa, lära känna surdegens alla karaktärer. Men när man skapar ett bröd på ekologiskt mjöl, vatten och lite salt,ja då skapas kärlek!!
  Det är som att måla en tavla på en vit duk istället för att färglägga i ett barns förskissade ritblock.

 5. Henrik

  Hej Sèbastien igen!

  Kände att jag “svamlade” lite förra inlägget. 😉 Jag tror jag förstår vad du är ute efter. Eftersom jag vet att det bara gåra att baka på surdeg och att det viktiga i bakninga är bl a de långa jästiderna, och det är något man måste jobba med när man bara bakar med surdeg, då är det ju bara dumt att stoppa i jäst i den processen. Jag kände de gånger när jag bakade med bara surdeg och det fungerade – YES! Det går att lyckas. Det är häftigt att man med bara mjöl och vatten i olika former + salt kan göra de godaste bröd man kan tänka sig. Fortsätt din kompromisslösa hållning. : )

 6. sebastien Boudet

  Peter och Kakius: Jag ska försöka skriva ner ett bra recept snart!

  Finsk bröd är jätte gott! Som jag har sagt förut, hemma finns inget rätt eller fel.

  Jenny: Du har helt rätt! Tack för att du delade med dig av din åsikt!

  Det är ett komplicerat ämne det där med surdeg och jäst…. Jag vill lära mig mer…mer mer! Tack för ditt stöd!

Leave a Reply