La crème pâtissière eller Vanilj kräm.

sebastien Uncategorized 21 Comments

Crème pâtissière är ett viktigt grund recept för både konditorer och bagarna.
Det är ganska enkelt att lyckas om man respektera några viktiga moment. Vanilj kräm gör vi varje dag på Petite France. Med den gör vi pain aux raisins eller vanilj bullerna i bageriet eller eclair, tarteletter och massor med andra desserter.
Många frågade efter en film om det… Varsågoda, det är chose faite!

 

sebastienLa crème pâtissière eller Vanilj kräm.

Comments 21

 1. Anonymous

  Tusen tack för vaniljfilmen! En önskning som slog in!

  Perfekt timing med din lussefilm för övrigt, jag ska baka de gula godingarna i helgen.

  Angående saffran i champagne, kan man använda annan sprit också?
  /L

 2. ingridp

  Tack fantastiska du för ytterligare en film. Så njutbart även om man inte ska baka. Hoppas du aldrig tröttnar på detta. Bakböcker kan aldrig mätas med dessa filmer.
  Man får stor respekt för yrket. Tack

 3. matelina

  Jag har en stor passion för bakning och min stora dröm är att utbilda mig till bagare och öppna eget. Jag följer din blogg. Jag blir inspirerad, glad och förvånad över hur vissa saker som jag inte förstått verkar så klart nu!
  jag som trodde vaniljkräm skulle vara jätte svårt att göra. Hur mycket vaniljkräm blir det, jag ska nog bara fylla bullar med vaniljkräm. Går det att frysa in?

 4. Peter

  Den går utmärkt att frysa in. Jag tinade min i ett vattenbad och då behövde den stå till sig ett par timmar för att få tillbaks sin konsitens. Den är supergod!

 5. sebastien Boudet

  Tack Ingrid! Kul att höra…
  Tröttnar? Jag är ingen sånadär som bara tröttnar 🙂

  Matelina: Jag håller med att det är enklare när man ser!
  Jag har själv svårt att skriva ner recept. För mig är film bäst just nu!

  Snart tänkte jag skriva en inlägg om varför jag vill inte skriva en brödbok!

  Peter, Matelina: Tyvärr, tycker jag inte att man ska frysa in vaniljkräm. Den brukar spricka och blir grynig… Den håller en bra vecka i kylen i en tätt låda och plastfilm i kontakt.

 6. Benny

  Jag vet att du har lite issues med Jan Hedh, men han säger att man bara kan använda crémen i en dag. Alltså jag fattar bakteriegrejjen, men finns det någon annan anledning? Har den lätt att ta åt sig smak osv?

 7. sebastien Boudet

  Benny: Jag har ingen “issues” med Jan Hedh… Mannen är bara lite “Out of date” “Sold my soul for money” “Not up for big changes”etc…. Finns säkert fler men jag vill inte vara elak och jag har ändå mycket respekt för honom!
  Innan man börjar tvätta man händerna ordentligt.
  Man måste koka crèmen så att den bubblar i en minut per liter mjölk.
  Använda ett rent och torrt container.
  Färska ägg.
  Plasta crèmen i kontakt.
  Har ett kylskåp med t° mellan 2 och 6 °C
  Med hjälp av dessa råd kan du, jag lovar äta din crème pâtissiere under en veckans tid!

 8. Anonymous

  Hej igen,
  är det till någon nytta att lägga saffranet i vanlig Cognac då?
  Jag gissar att spritbadet är till för att förhöja smaken, hur länge bör den ligga?
  /L

 9. Martin Jonsson

  Varför använder du både Maizena och Potatismjöl? Funkar det med bara en av dom? Låter du cremen svalna innan man plastar den? De brukar lära ut i restaurangskolan att man inte ska plasta något varmt eftersom den då tar längre tid innan den blir kyld. Fast det kanske inte spelar så stor roll då man har kokat det så länge att bakterierna dör?

  Jag håller med om att bageriernas vaniljsås pulver+vatten är hemsk!

 10. sebastien Boudet

  L: Jag märkte skillnad med min egen saffran i början av året och ny efter 11 månader.
  Cognac hjälper att sprida saffran smaken och konservera den.
  Sockret höger saffran smaken till nya höjder.
  Med andra ord, jag är super nöjd med min saffran just nu!

  Martin: Har du bara potatismjöl, då blir texturen konstigt. Har du bara maizena blir smaken och texturen konstigt. Har du bara mjöl då… Smakar bara mjöl 🙂
  Därför min blandning! 50% 25% 25%
  Testa själv och kom gärna tillbaka med feed back.

 11. sebastien Boudet

  Martin: Missade svara på din fråga angående plast i kontakt!
  Jag tycker inte om den där “hud” som tillkommer när man stoppa vanilj kräm i kylen. Plus att crèmen är ganska känsligt för starka dofter.
  Jag plasta alltid i kontakt varmt.

 12. Benny

  Merci! Skönt att höra att det inte är issues och bara det andra 🙂 Han är ändå lite den som har “lärt” mig det jag kan om bakning mm. genom hans böcker. Men håller med att ibland är han out of date, dock känns det lite som att det är hans grej.

 13. Anonymous

  Hej!
  En fråga som kommer eftersläpande väldgt sent om sider.
  I mitt recept med noteringar ifrån din kurs har jag skrivit “3 äggulor, 2 ägg”. Har jag skrivit fel? Har tänkt att göra Pâte à chou efter det här och cholkadkaka ifrån ditt recept står i ugnen. Det här blir en god jul.
  God fortsättning på helgen!
  Karin

 14. Niclas Rennstam

  Hej Sebastian!
  Jag heter Niclas och driver ett företag som heter niclas deli. Bara undrar om du är intresserad av vanilj från Bora Bora, Tahiti.
  Du har nog jobbat med den innan, jag själv har sålt den i några år och är alltid lika nöjd med kvaliten.
  Kolla gärna min hemsida, webbshop.niclasdeli.se. Hör av dig om du är intresserad av prover!
  MVH Niclas

  info@niclasdeli.se

 15. Pingback: Blueberry & Vanilla cream pie

Leave a Reply