Det blir lussebak på fredag!

sebastien 6 Comments

Nu har jag tagit fram min fantastiska saffran.
Marinerad, eller jag skulle lika bra kunna säga konfiterad 1 år i Fine de Champagne och råsocker, i mörkret i mitt kylrum.

På fredag ska jag publicera en film om just det: Lussebulle bakning!
I filmen kommer jag att blanda degen med mina händer… Roligt nog att det är så man lär sig att blanda degar på konditori/bageri skolan i Frankrike.

Jag tycker att det är jätte viktigt att man först blandar en deg för hand. Det är så man lär sig hur det fungerar, man får direkt kontakt med produkten och lär sig att behärska sina känslor för en deg…
Det finns inget roligare än att klämma en stor klump smör mellan sina fingrar, det kan jag lova!
Så snälla du som äger en 5000 spänn degblandare, testa utan och lär dig först att blanda för hand.
Snälla ni som går på konditori eller bageri skolan, gör detsamma. Efter, när du har blivit mästare på hand knådning kan du, för att spara tid och energi ta fram din degblandare.

Rendez-vous på fredag!

sebastienDet blir lussebak på fredag!

Comments 6

 1. sebastien Boudet

  Andres: Nej, på Petite France jäser jag bullar och croissant med levain. Jag vill att de ska jäsa i 15 till 18 timmar och på vinter måste jag lägga på lite jäst.
  Pouliche metoden för söta degar fungerar jätte bra för de som inte har levain färdigt hemma.

  Renate: Jag jobbar på för att får filmen färdigt tills i morgon!

 2. Benny

  Jag håller med om att man måste lära sig med händerna först. Plus att vem gillar inte att kladda med en deg? Och sedan när allt smör och ägg sätter sig och mjölet suger upp vätskan, känslan av degens smidighet som bara helt plötsligt infinner sig. Hur ska man veta vad det är utan att känna med händerna?

  Ps. Jag har fått en Kitchen Aid i present av min älskade tjej så jag är glad, men innan knådade jag på för kung och fosterland. Det är rätt bra träning 🙂

 3. Li

  Har bakat med surdeg i över ett år nu och knådar alltid med händerna! Har inte lika fin teknik som du men bröd blir det ju i alla fall. Provade att använda svärmors gamla electrolux men det känns som inte rätt att baka bröd utan att knåda för hand. Men sen arbetar jag ju med rätt små degar, vi är ju bara två i hushållet.

Leave a Reply