Du är min allt, du är min ingenting!

sebastien 26 Comments


Ascorbinsyra,


Jag ville skriva detta brev för länge sen. Jag vet inte riktigt varför jag inte kunde hitta de rätta orden tidigare.

Jag kanske var för feg eller bara helt enkelt var inte redo för det. Men nu är jag det!

Utan dig skulle jag inte ha klarat mig, utan ditt stöd, din förståelse och din närvaro.

Du fanns alltid där för mig när jag var dålig, för svag eller helt enkelt inte orkade. Du höll ihop mig och såg till att jag kunde klara allt. Du fanns här vid min sida och såg till att ingen skulle se mina brister.
Du gjorde mig hel helt enkelt.
Alla säger att du inte är så farlig. Du gorde mig fin, len, elastisk, alltid lika bra gång efter gång. Det är det som är det farliga med dig! Varför måste jag se så perfekt ut när jag egentligen inte är det på riktigt? Hur ska jag någon gång kunna bli bättre när du finns här med mig, på mig, över mig, överallt! Jag vill stå på egna ben, lära mig av mina egna misstag!

Jag vill att alla ska älska mig för vad jag är på riktigt. Jag är så trött på det där fusket! Jag vet att där ute finns andra som kommer att gilla mig precis som jag är, helt utan dig!
Ingen är perfekt och det är det som gör alla så unika, speciella och intressanta.
Det är över nu, jag hoppas att du förstår mig och att du inte kommer att göra det hela svårare än det redan är.

Jag har sedan några månader tillbaka hittat någon annan, han är fransman och älskar mig precis som jag är: Svag, känslig, operfekt och helt naturlig.
Han ser det andra inte ser.
Han får mig att känna mig hel, och bara det, gör mig mycket starkare!

Adjö,
Från ditt vetemjöl


Tillägg ifall jag var otydlig ovan:


Ett bra vete gör ett bra mjöl som naturligtvis är en bra grund för att kunna baka ett bra bröd. Inget fusk! 
Ett dåligt vete gör ett dåligt mjöl. Då blandar man i ascorbinsyra och andra tillsatser som lurar bagaren och förvandlar det dåliga mjölet till ett mjöl som “ser bra ut”. 
Idag har en hantverksbagare och en vanlig konsument tillgång till exakt samma råvara som industrin har, utan att veta om det! Den ligger bara i en annan förpackning…
Jag är så trött på det! 
Jag vill inte baka mitt bröd med samma mediokra, anabola mjöl som Skogaholms eller Pågen bakar sitt med! Det gjorde jag i flera år, utan att veta om det, och det gör ont idag.

sebastienDu är min allt, du är min ingenting!

Comments 26

 1. Grace

  Mycket vackert skrivet men jag känner jag missar poängen. Vad har du emot C-vitamin som ju är vattenlösligt och överskottet, om du mot förmodan får i dig för mycket, kissar du ut.

 2. Veronica

  Vilken dramaturgi Sebastien! Sjyst karaktärsgestaltning med Askorbinsyra och Vetemjöl. Dessutom fin monolog med fokus på något som de flesta kan relatera till – kärleken. Gillar verkligen vinklingen på texten, det blir både underhållande och trovärdigt. “Jag har sedan några månader tillbaka hittat någon annan, han är fransman… Han ser det andra inte ser.” Klockrent.

  Det här gjorde du alldeles galant!

 3. Benny

  Haha! Roligt!!
  Har också slutat helt, fan jag läste på paketen i affären i helgen att de innehåller massa skit! Allt som inte är ekologiskt dvs. Blev lite ställd, jag använder saltokvarn så mycket som möjligt, annars ekologiska billiga alternativet, men att det fanns grejer i vanligt vetemjöl visste jag inte! Trodde det bara var i typ manitoba osv.

  Eko 4 life

 4. sebastien Boudet

  Tack Björn, Renate och Bagarn

  Nathalie: Tappar inte lusten, du har redan kommit lång när du tänker som du gör nu! Under några delar av mitt arbetsliv fick jag oxå jobba på ett sätt som gjorde inte mig lycklig. Det är nyttigt! Man behöver uppleva det värsta ibland för att kunna uppskata det bästa.
  Vi måste avslöja, utbilda, utbilda, utbilda och utbilda lite till!

 5. sebastien Boudet

  Grace: Jag håller med dig att ascorbinsyra inte är farligt som ämne.
  Däremot innehålet av ascorbinsyra i ett mjöl påverka kvalitén på den på ett onaturligt sätt. Jag blir lurad som bagare och du som kund!
  Det var det jag försöker förklara i min text. Det kanske dock inte var tillräckligt tydligt!

 6. sebastien Boudet

  Kul Veronica att du gillar texten!
  Lekfullhet, kärlek och trovärdighet är de endast vapen jag har för mig för att kunna intressera någon som dig i något så tråkigt som C vitamin i vetemjöl!
  Jag hoppas bara på att andra bagare hänger med och inte blev lurad av för mycket/subtil karaktärsgestaltning i detta sanna historia.

 7. Anonymous

  Vackert!
  C-vitamin ska inte vara i mjölet, marmelad, paprika eller vad som passar på ett gott bröd, gärna!

  Bröd bakat med passion och hjärta behöver talar för sig själv.

  Micke

 8. Anonymous

  Vad härligt med någon som du som lägger alla korten på bordet! Det är precis vad som behövs. Det hymlas om allt hela tiden och det är bra att det är någon som vågar tala ut, om vad som är rätt och fel och vad som kan bli bättre! Härligt Sebastien, sluta aldrig med det! Du verkar sitta inne med så mycket kunskap! när ska du få ditt egna bagarprogram på tv?
  Väntar med höga förhoppningar inom en snar framtid!
  /Åsa

 9. Veronica

  Absolut, med de rätta ingredienserna -lekfullhet, kärlek och trovärdighet- lyckades du allt fånga mitt intresse!

  Jag tycker det står ganska klart vad du vill ha sagt med denna slags karaktärsgestaltning, och tror knappast att andra bagare blir bländade av din fiktion.

 10. Malin

  “Undersökte” ämnet förra veckan, och tyvärr är det i princip bara Saltås vetemjöl som är fritt från snusk som finns i vanliga butiker, och då finns Saltås verkligen inte överallt. Både Icas egna ekologiska och Änglamark (också ekologiskt) innehåller tyvärr askorbinsyra, något man verkligen inte tror, men så står i alla fall det på innehållsförteckningen. Det är sorgligt att vanligt hederligt mjöl inte kan få vara just vanligt hederligt mjöl, tycker jag, och det är nog många som är lurade.

 11. sebastien Boudet

  Helt rätt Micke!

  Stor tack Åsa! Det var jätte snällt sagt… Bagarprogram verka inte vara så himla populära bland alla produktions bolag. Skulle jag vara elak skulle jag kunna vara ngt Gordon Ramsay här hemma i Sverige…Men, nej tack! Ska jag göra TV då ska det vara utan jäst 🙂 Ingen fusk och “Gör det för att det är det folk vill se!” I dags lägget har ingenting riktigt vettig och spännande kommit till mig… Jag är surdegsbagare och tror på att väntetiden förbättra smaken:) Så jag väntar, det kommer säkert duka upp ngt snart!

 12. sebastien Boudet

  Tack Fredrick,
  Hoppas att det är bra med dig och familjen!
  Du, jästen har aldrig varit min fiende! Jag är gift med surdegen bara och är trogen lika mycket som person än som bagare.

  V: Tyvärr fick jag många mail av bagare som inte hade förstått vart var min poäng med detta inlägg… Visst är det viktigt att når dig men det är ännu viktigare att når alla bagare i hela landet! Men så klart är jag jätte glad att ha lyckas fånga ditt intresse:)

 13. sebastien Boudet

  Bra Malin att du har koll på konsument mjölet! Bara att ni vet hur lägget är, sätter press på de stora butikerna som i anslutningsvis sätter press på sina leverantörer!
  Industri ska inte komma hem oss dig! Det är därför man vill baka sitt eget bröd och ändå har de lyckas ATT få de flesta hemma bagare att baka på industri mjöl och baka baguetter på industri plåt…. FYYY

 14. Emil O.

  Grattis till tredje gången gillt, sjukt välförtjänt.

  Apropå ämnet så är jag helt med dig Sebastien, dessutom tycker jag att man märker skillnaden. Saltå kvarns mjöler utan askorbinsyra är bättre att baka med än ICA I-love-ECO eller Coop Änglamarks. Men jag är ju iofs bara hemmabagare.
  Kul text förresten, underfundigt.

 15. Frej Berglind

  Det här känns ganska löjligt.
  Askorbinsyra kan man tillsätta naturligt i form av nyponmjöl. Martin bakade bröd med just nypon för några år sedan. Han fick det tipset från bagaren på saltå kvarn vars mjöl ni verkar tycka är det ända som man kan använda med gott samvete.
  Gluten som tillsätts i Manitoba kan man få genom att knåda en deg under rinnande vatten i en halvtimme. Då rinner stärkelsen bort och kvar blir gluten. Sedan kan man blanda i det i sin deg och ha i otroligt mycket vatten.
  Ibland tillsätter man även enzymer (amylas) men de finns naturligt i en surdeg.
  Tillsatserna är inte skumma som de verkar.

 16. sebastien Boudet

  Hör du lilla Frej, är du inte lite väl ung uppe från dina hela 16 år för att kalla mig för löjligt??!!
  Aldrig har jag kritiserat ursprunget av mjöltillsatserna utom varför de ska tillsättas och hur de “lurar” bagaren!
  Jag vet vad gluten och enzymer är och vart de kommer ifrån, du behöver inte förklara det till med…

  Däremot är det lite kul att du, så ugn som du är brinner så mycket för bröd och dersserter! Du är jätte duktig!
  Kom förbi Petite France när du ha vägarna förbi Stockholm så vi kan ha en bröd filosofisk bagarn konversation:)

Leave a Reply