Våga!

sebastien 11 Comments

Min Matfer-våg slår alla elektroniska fiffiga andra vågar! Den har vägt 300 till 600 kg deg, 6 dagar i veckan sedan mars 2004! Sliten o fin 🙂
Idag vill jag varmt gratulera min gode bagare vän Mattias Wallmark (Söderbergsbageri), Göteborgs surdegs revoltör Robin Edberg (CumPané) och Monsieur “pâte à sel” Håkan Johansson (Albert & Jack).
Ja, De gjorde det och klarade första ronden inför den stora bageri VM 2012! Stort grattis och bra kämpat säger jag! Efter den fantastiska Skandinaviska flodvåg som tog hela Bocuse d’Or 2011, kanske kommer det Svenska bageri Lanslaget ta över VM!
Jag är otroligt stolt att vara här, i Sverige! Ett land som är på god väg att bli ett stort “brödland” som Frankrike, Tyskland eller Spanien. Glad att Bageriförbundet har börjat satsat på bageri landslaget och ge de möjligheten att vissa vad vi kan, här uppe, norr om Europa!
Jag blev riktigt förbannad innan tävlingen efter att jag hade sett landslaget på nyhetsmorgon. Lyssnade på Johan Sörberg som förklarade hur de valde viking tema som ett säkert kort och inte kunde krydda brödet som det ska pga att fransmännen skulle spotta ut det annars! 
Jag tycker att man ska vara stolt över sin matkultur och vi ska inte behöva anpassa oss för att alla andra ska gilla vad vi gör och hur! Det känns bara fegt! Idag ligger Sverige mitt i, alla tittar på oss och är fascinerade över hur bra vi egentligen är. 
Man ser under hela programmet hur dumt det låter att säga: Vi är super duktiga men om vi vill vinna måste vi tona ner vissa saker och tona upp andra. 
Det hela låter som i den nya vinbranschen, där man gör marknadsanalyser och tillverkar vin efter köparens smak istället för utifrån den typ av mark, druva, klimat och personlighet av den som gör den. Vi är vad vi gör och gör vad vi är! 
Tror ni att jag skulle kompromissa och göra mina baguetter  kringelformade bara för att jag tror att ni skulle gilla de bättre?? Aldrig i livet! Ska ni gilla det jag gör då ska det vara äkta och genuint, precis som jag har lärt mig. 
Grabbar, jag är super stolt över vad ni gjorde i Lyon förra helgen! Ni är grymma! 
Men, ska ni/vi vinna VM då måste ni sluta med den där viking grejen, för att jag vet att det inte är det ni vill visa resten av världen!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienVåga!

Comments 11

 1. Anonymous

  Är ingen semelälskare, men smakade på en idag på PF och jag har bestämt att på nästa besök där blir det en semla. Galet gott!

  Armbandet på bilden ovan ser lite, hmmmm, ut tycker jag som jobbar på sjukhus. På jobbet ska allt från armbågen och ner av. Kanske borde gälla i matbranschen oxå, eller är jag petig 😉

  Gurkan-

 2. sebastien Boudet

  Tack snälla! Det kommer att blir två två dagskurser nästa vecka, men om surdegsbröd och viennoiseries.

  Kul att du håller med bagarn, ibland känner jag mig lite ensamt när det gäller att vara allvarligt.

  Gurkan: Kul att du gillade Pf’s semlor!
  När det gäller armbandet blir jag lite irriterad och tänker herregud, har folk inget annat att göra och tänka! Bilden togs vi tillfället av en surdegsbrödkurs, inte vid ett “riktigt bageri arbete”.Croissanterna som gjordes den dag fick deltagarna ta hem.
  Jag kan inte låta bli att tänka på min pappa som svettades så mycket när han blandade sina degar och kunde berätta stolt att det var därför hans bröd vad så god!
  Jag aldrig har smycke eller ringar på mig när jag jobbar, men kom igen, allt behöver inte överdrivas!

 3. Anonymous

  Ang. hygien i bageri; har hört att man kan jobba i bageriet även om man har salmonella, bara man inte kommer i kontakt med brödet efter att det lämnat ugnen. Sen måste man väl ha separat toalett och sånt. Själva brödet är sterilt när det kommer direkt ur ugnsvärmen.
  Stina

 4. Ferferi

  Salut Sebastien!
  Här är tjejen som äntligen var inne på ditt magiska café idag! Det var hur kul som helst att äntligen få träffa dig, besöka ditt verk och få smaka dina fantastiska bakverk. Semlan var perfekt. Jag som är laktosintolerant kunde inte låta bli den när den låg där så fint på hyllan. även om magen klagade och plågade mig efteråt är jag så nöjd med mitt val. Perfekt storlek, perfekt mandelmassakräm, gottigt vispad grädde… Tack för den korta trevliga pratstunden. Jag ser fram emot att få komma igen och testa resten på menyn. Såg att du bjuder på Canard, Croque, Soupe Poisson med mera. Kan inte bärga mig tills jag testat mig igenom allting!

  På återseende och merci beaucoup pour tous!

 5. Veronica

  Gillar hur du leker med ordet ‘våg’, från titel till våg att väga på, till uttrycket flodvåg och slutligen budskapet i texten, att våga. Gillar dessutom den vågade bilden:)

Leave a Reply