Les frangins!

sebastien 19 Comments

Damien med mig på Sveriges Bästa Bords 20 Års festen på Operakällaren.

Trots vi jobbar ihop och spenderar otroligt mycket tid tillsammans är vi inte så ofta båda två på bild… Kan det vara att det är jag som fotograferar alltid?

Som sagt var vi på SBB (Sveriges Bästa Bord) 20 års jubileum på OpéraKällaren för att vi blev utnämnda till Konditori med guldkant. Det är 8 konditorier i hela Sverige och det känns kul att vara med!

Stefano Catenacci ordnade festen tills det minsta detaljen, precis som vanligt. Maten som serverades på buffén var hur bra som helst! Dagens bästa skulle jag kunna säga!
På scenen stod en hel del gamla gubbar från olika företag och organisationer som bara pratade och pratade och pratade…. Till slut lyssnade ingen på de och det hela blev ganska komiskt.

Många pratar fortfarande om artikeln som skrevs i DN när vi vann Gulddraken. I den står att jag är skitsur på Jan Hedh och många undrar säkert varför. Nu var vi i samma rum och det var jobbigt att känna att alla tittade på oss två och väntade på att vi skulle börja bråka!
Som ni redan vet brukar jag alltid säga vad jag tycker och inte är alls konflikträdd.
Men, det kändes inte som rätt tillfälle för att gå till honom och fråga om han ville veta varför jag var skitsur!
Jag vet inte, han kanske inte bryr sig alls över vad jag tycker och säger, en liten Fransman som jag!

Hur som helst, jag är fortfarande sur på honom, och kommer att vara det så länge han finns på Finax mjöl paket och förödmjuka oss, bagare som jobbar hårt för att höja status för våran underbara yrke och försöker få bort onödiga tillsatser som finns i alla mjöl.

De flesta hantverksbagare och hemma bagare bakar bröd idag med precis samma mjöl som Pågen eller Skogaholms, utan att veta om det! Det är helt sjukt tycker jag och han var en av de som har bidragit till att det är så idag.

Time change säger jag, och ni alla som är rädda för förändringar och vill bromsa eller försöker trampa ner på revolutionen som sker nu kommer att få det tufft snart kan jag lova!
Det är ni, bagare och ni konsumenter som bestämmer och ni alla kan påverka över hur bröd Sverige kommer att se ut i framtiden.

sebastienLes frangins!

Comments 19

 1. Bagarn

  Ja gillar dig så rakt på hela tiden. Tycker oxå att finax reklamen på tidningar och sånt är under hållande. Dom bröden som är på bilden är ju formbröd hur svårt är de att misslyckas med de. Plus att om inte mitt öga är helt fel så ser de ut som två helt olika formar som ger olika volym på brödet.

  Skrota finax mjöl och köp riktigt i stället.

  Hade bäst

 2. Jessika

  ogillar också Jan Hedh. Hans kokböcker/bakböcker med recept som på det stora hela är oanvändbara i ett hemmakök. Han är en kompetent bagare men han är inte sådär “hemmavänlig” som bagare och receptmakare. Det verkar inte direkt som om hans recept har kontrollbakats i ett privatkök.

 3. Oskar

  Är man hemmabagare är oftast ICA den närmaste butiken om man inte har mjöl hemma. Och det är ju inte alltid man har plats för några 10kg-säckar hemma?

  Ogillar ju också det du berättar om.

  Vad ska jag köpa för mjöl istället?

 4. Anonymous

  Och jag och min sambo är sur på DIG! För sedan vi började baka bullar efter ditt recept (publ i DN i höstas) kan vi varken äta eller baka några andra bullar!

  Vad gäller mjöl har vi gjort ett experiment och bakat 2 degar samtidigt, en med fin-mjöl och en med ful-mjöl. Det visade sig att degen med fin-mjöl jäste till nästan dubbelt så mkt som degen med ful-mjöl! Så hädanefter är det bara fin-mjöl som används här hemma 🙂

  Fin-mjölet (lokalproducerat) hittar vi på vår ica-nära-butik, så även om man bor långt från storstan kan man hitta bra ingredienser!

  Hälsningar
  Jenny

 5. sebastien Boudet

  Tack bagarn! Du vet hur jag fungerar… Jag säger alltid vad jag tycker och stå för det i efterhand. En bra grund för förtroende! Du kan vara säkert att jag kommer ALDRIG sälja min bild för en brödmix reklam!
  Ja, den reklamen är helt sjuk!

 6. sebastien Boudet

  Jessika! Jag har aldrig bakat med hans böcker så jag kan inte bekräfta eller förneka! Det jag kan säga är att hans första bok är ett perfekt översättning på min gamla konditori teori bok publicerat i 1990, och så klart är inte recepterna gjorda för hemma bruk.

  Angående mjöl: Saltå är helt ok för hemma bagaren. Välj gärna stenmald, den är best och gör den bästa och finaste surdegsbröd. Mjöl världen är rutet och jag hoppas på att snart blir det lättare att få tag på bra mjöl över hela landet!
  Det som är bra är att det kan går riktigt snabbt och väldigt smidigt att vända en “dåligt” kvarn till en bra kvarn!
  Ökad efterfrågan på bra och tillsatsfritt mjöl ökar chansen att fler kvarnar vända på sitt sätt att mala.
  Ni är efterfrågan!

  Jag passar på att berätta för de som har svårt att få igång en surdeg att det är 99% chans för att de använder ett steril mjöl som jag brukar kallar det! Dåligt kvalité på vete, dåligt malning och massor med tillsatser i!

 7. sebastien Boudet

  Jenny: kul att ni är sura på mig för en sån anledning! Håller med dig och tycker att det är kul att ni testade olika! Jag litar inte eller på någon och vill ha min egen opinion. Det ska kännas när en råvara är bättre, det ska smaka bättre oxå… Annar är det ingen poäng!

 8. Anonymous

  För att lämna mjöldiskusionen ett tag. Så måste jag bara försvara Jan Hedhs brödbok, det var den som fick mig att bli mer nyfiken på att baka och nej den är inte svår att följa om man nu inte vill haffsa igenom ett recept utan tanke på hur hela processen fungerar.

  Jag fattar inte att man kan tycka den är svår den tar ju allt steg för steg?

  Man får lära sig att plocka russinen ur kakan 😉 precis som jag gör med din blogg. Ingen kan vara bäst på allt men alla kan vara bäst på något.

  Du inspererar mig iaf väldigt mycket och jag hoppas att jag någon dag kan gå på någon av dina kurser.

  //Camilla

 9. sebastien Boudet

  Hej Camilla!
  Som jag har sagt, har jag inte läst eller bakat på Jan Hedhs böcker, då kan jag inte discutera om recepterna han skriver är bra eller inte.
  Jag förstår inte riktigt vad är det för russinen man ska plocka ur kakan i brödpassion bloggen!? Några exempel kanske? Bara nyfiken.
  Angående “ingen kan vara bäst på allt” jag tycker inte om detta utryck. Det finns ingen begränsning över det man kan eller inte göra, det handlar om vilja och drift… Alltid!
  Jag säger inte att jag är bra på allt, men är i alla fall bra på det jag prata om. Går man publik med det man gör och skriver man böcker, då tycker jag att man måste har lite koll själv, eller hur?
  Glöm inte att det finns människor utan armar som lyckas måla helt fantastiska tavlor med sina tår! Det har jag sett själv och blev så otroligt inspirerat över just det: Begränsningar!

 10. Anonymous

  Oj nu missförstod du mig helt…

  Att plocka russinen ur kakan är ett ordspråk som i princip betyder att man plockar ut godbitarna som man SJÄLV tycker om. Dvs det jag tycker är bra i Jan Hedhs bok väljer jag att plocka ut. Likaså som jag plockar ut det jag tycker du gör bra för att själv prova att göra. Jag är inte lika intresserad av din matlagning som jag är av din bakning… därför väljer jag att prova dina tips och råd inom bakning. Inom matlagning har jag andra inspirationskällor som jag följer. Så för mig är du bäst på bakning inom matlagning har jag en annan idol som ingen annan har kommit i närheten av.

  Tycke och smak är olika.

  Ok du har inte läst hans böcker men du skriver själv “Det jag kan säga är att hans första bok är ett perfekt översättning på min gamla konditori teori bok publicerat i 1990, och så klart är inte recepterna gjorda för hemma bruk.”

  Därför trodde jag att du hade läst hans böcker.

  Synd att du blev så stött över att jag gav lite beröm till Jan. Visste inte att det var så känsligt.

  //Camilla

 11. sebastien Boudet

  Ha ha Camilla! Russin hur kakan lätt som ngt helt annat :))) Många hatar russin och plockar ut de… Jag har mycket kvar att lära av det Svenska språket!

  Nej, jag har inte läst hans böcker men råkade bläddra på hans första på Matlabbet och ja, den såg ut som min konditori praktik bok jag hade när jag pluggade för att blir konditor… Det är inget dåligt med det, det var ett jätte bra grundläggande bok.
  Jag respekterar fullständigt att man kan gillar och tycka olika! Förlåt mig om jag lätt lite “stött” det var den där med russin hur kakan som fick mig att komma igång:))
  Ha d gott Camilla!

 12. Anonymous

  Hej vill bara säga att för er som bor i stockholm så finns det bästa mjölet på JD Saluhall i Rinkeby där säljer de orgakvarns mjöl på 5kg påsar (jag har redan bakat upp 15kg sedan nyår). Sedan har det superfina valnötter i lösvikt massor av torkade frukter och annat som man blir lycklig av.
  Keep on baking!!!
  Hej från Lissi

Leave a Reply