Jag skulle göra vad som helst… Surdegs semla?

sebastien 45 Comments

Semla?
Som jag lovade tidigare, har jag gjort en liten film om hur JAG gör mina semlor.

Jag gjorde mitt livs första förra året och kan inte säga att jag är expert! 

Nu har vi bakat semlor i snart 3 veckor på Petite France, i små mängder, precis som jag gillar. Många har sagt att de var goda och lite annorlunda… Kan det vara på grund av bullen som jäser på surdeg eller kanske för att jag späder ut mandel massan med fransk vaniljkräm (crème pâtissière) ??

Jag tror mest på att det är pga all kärlek vi stoppar i varje lilla fina semla vi gör 🙂 

På tal om kärlek, var jag och storhandlade igår och blev lite nyfiken på hur en “stormataffärs semla” smakar. Det blev lite spännande, jag tänkte på hur det ser ut när jag, en surdegsbagare, har fabrik semlor i sin vagn! Jag blev tvungen att gömma de under allt annat, precis som man gör när man köper kondom! Ha ha ha! 
Men tyvärr, kärlek ingick inte de där semlorna! De smakade en blandning av bekämpningsmedel och tvål…Jag förstår inte att man kan köpa såna där äckliga bakverk alltså, nej, jag förstår inte! 
Ja! Vad som helst skulle jag göra för att ni, mina fina läsare, INTE skulle behöva äta skit! Jag gick upp mitt i natten och gjorde denna film, för er 🙂

En liten film om “hur man gör goda semlor” 
Recept för vaniljkrämen hittar du här.
Som ni säkert har märkt, är mina korta filmer ingen stor produktion 🙂 Det är jag som filmar, bakar, klipper och gör musiken, oftast själv, men denna gång hjälpte Benji (min brors son) mig. Merci du coup de main ptit mec! 
Lycka till! 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienJag skulle göra vad som helst… Surdegs semla?

Comments 45

 1. Anonymous

  Ser härligt ut, det vattnar sig i munnen.. måste komma förbi och köpa i veckan. Bör man ringa och beställa? Filmen är ju väldigt proffsig, tycker hur som helst att du skulle platsa i vilket matprogram som helst!
  Keep up the good work Sebastien!
  //
  Benny

 2. Andreas Ekblad

  Hej S!

  Dina semlor är helt underbara, jag skulle säga att du gör nästan de bästa semlorna jag ätit (det är bara mina egna som är godare *ler*).

  Det är helt klart som du skriver, att det är semlebullen som är det speciella hos dig. Jag bakade mina semlebullar med surdeg första gången i år och ALLA som smakat dem säger att de är de absolut godaste.

  Jag bakar precis som du Sebastien med riktiga råvaror utan fusk och med mycket kärlek, jag det är RIKTIGT MYCKET KÄRLEK!

  Mina semlor

 3. matelina

  Härligt gott det ser ut. Jag måste säga att du är en stor inspiration. Jag har en stor passion för surdegsbröd och har praktiserat på ett surdegsbageri. Jag hoppas att jag snart kommer in på en bageriskola. Jag brinner för det här och det är så härligt att se att någon som jobbat med bröd så länge fortfarande har passionen kvar. Jag har mött många som tappat det totalt och då är det inte ens roligt att få lära sig från dom. Jag hoppas du har fler kurser snart, såg att det var fullbokat nu.

 4. sebastien Boudet

  Haaa Elin, det är viktigt med locket 🙂

  Benny: Tack! Eller hur, det behövs mera matprogram!
  Däremot, en bra bröd program vore inte så tokigt!

  Renate: Jag äter inkråmet istället 🙂

  Bra gjort A! Fina semlor dina…
  Heja kärleken!

  Matelina: Det du berättar är hemsk. Det är det som är viktigt med att jobba med fina råvaror och med passion: Då orkar man länge! Det är när man börjar kompromissa att man tappar greppet över varför man jobbar med mat, dessert eller bröd. Jag hoppas att du hittar ett bra utbildning men framför allt en bra praktik plats med folk som brinner för yrket!

  Tack Bagarn, ha d bäst du med!

 5. Tobias Rydén

  Apropå TV, känner du till Eric Lanlard som har programmet “Glamour Puds” (som sänds på BBC Lifestyle)? Även han fransman som bakar fina desserter. Skulle vara intressant att höra din åsikt om det om du har sett det. Det finns klipp på Youtube annars.

 6. Anonymous

  Om du bara visste vilken inspiration du är för många människor!
  Du älskar din grej och WOW vilken dröm att få uppleva det därmed en inspiration för att du också lär ut folket om hur man ska lyckas, inte bara med bakningen UTAN OCKSÅ ATT TRO PÅ SIG!

  Stående applåder för att visa dig min tacksamhet!

 7. dani

  Dina semlor är fantastiska!! Degen är underbar och jag gillar verkligen hur du späder ut mandelmassan med fransk vaniljkräm..det blir ju så mycket godare!
  Hurra för dig och alla på Petite France! : )

 8. sebastien Boudet

  Tack Mia från Göteborg! Snart ska jag till västkusten = Önskemål

  Food delicious: Vad bra, ibland känner jag mig lite ensam att säga det jag säger!

  Tobias: Visste inte vem ha var! Kollade lite på Youtube. Gillar hans Engelska, han pratar jätte bra för att vara fransman:) Det behövs mera såna killar eller tjejer på TV tycker jag, folk som är duktiga men som kan oxå berätta och får tittarna att drömma. Han andas passion och det är så j***a skön!

  Tack Anonym för applåderna :)Jag är tacksamt tillbaka till dig!

  Tack Micke! Hoppas att du kommer inte för sent. Jag har sjuka barn hemma och måste åka hem lite tidigare idag.

  Tack Dani! Jag gillar oxå att mandel massan blir lite lös…

  Benny: Eller hur!

 9. Anonymous

  Fortsätt med din grej, det behövs någon som är kontroversiell, säger vad de tycker rör om lite i grytan! Samtidigt finns det ingen som lyfter fram och är så stolt över sin branch och yrke så mycket som du! Du brinner för det du gör och det märks! Vi andra blir så otroligt inspirerade att man bara vill skynda hem och baka eller rusa till Petit France och testa allt! =)
  Tack.
  /Anders

 10. Li

  Bra film! Måste testa dina semlor snart. Har fått influensa och helt tappat smaksinnet. Testade några ica-semlor för ett tag sen och de var INTE bra. Ena gången var dom salta(!) och andra gången var det en torr gammal bulle med för lite mandelmassa.

  När jag bakar semlor använder jag mandel, inkråm och mjölk. Och så pudrar jag locken efter att jag monterat dem. Mamma äter nästan bara mina semlor så på mellanstadiet satt jag och hackade mandel tills det nästan var pulvriserat för att hon skulle få sina semlor…

 11. Jonas

  Testade att göra dessa igår och de blev mycket goda och fina (hade ingen surdeg, så det blev 10g jäst istället).

  Har tidigare bara använt maskin eller trägaffel för att göra deg, men det var riktigt kul att göra det för hand, som i filmen!

  Tack för den fina filmen!

 12. Emil O.

  Mycket snygg knådning, jag kör oftast på känn men borde nog testa att väga ingredienserna för exakta resultat. Bröd är så coola, en deg som är helt ohanterlig blir smidig och följsam efter lite knådning, ren magi.

  Semlor är inte riktigt min grej, gillar inte mandelmassa. Gjorde två varianter förra året iofs, en med vaniljkräm och en med choklad/nougatkräm. Blev helt ok.

 13. sebastien Boudet

  Anders: Tycker du att jag är kontroversiellt? Jag bara säger högt vad många tänker, ingen bullshit alltså! BS får man redan i alla dagarna, här på bloggen ska det vara äkta genuin och kärleksfullt.. Precis som jag gillar det!
  Jag är jätte glad att det inspirerar dig, tack!

  Sab: Jep, många sidor har jag, precis som alla andra 🙂
  Tycker du att jag ska visa mer av mig här?

  Håller med dig EMil, Ren magi!

  Tack LI: Tack! Som sagt, är jag inget semla expert 🙂 Ditt sätt lätt jätte fint… Ska testa!

  Jonas: Det gör mig glad att du testade blanda med händerna! Bästa sätt att “connect”(?!) med sin deg och lära sig att förstår hur en deg fungerar. Lite bra jäst är alltid bättre än dåligt surdeg!
  Bra jobbat!

 14. Maria

  Hej! jag har aldrig gjort en surdeg men undrar, när du gjorde en bakfilm tidigare var surdegen som du blandade i flytande men här är den fast. Hur kommer det sig? vad är skillnaden? Hur många gram ska man använda för receptet om man vill använda flytande surdeg? / Surdegssemla here I come!

 15. Anonymous

  Hej! Gjorde dina semlor, eller ja det blev ju mina semlor men efter ditt recept, igår. Riktigt goda enligt min sambo som med glädje åt två på en gång!!
  Själv blev jag inte helt nöjd. Det var nog inte receptet utan jag som gjorde lite fel. Jag tycker de blev aningen kompakta. Skulle jag ha låtit dem jäsa längre? Haft lite mindre mjöl eller lite mer mjölk? Eller finns det några andra knep för en ltie luftigare bulle??

  //Novis på semmelbak

 16. sab

  Ja, hehe jag vet inte hur jag säger det utan att snubbla på mina ord, men – det är kul att läsa om DIG! Om du förstår, “normal-snack” inbakt i brödsnacket 😉

 17. sebastien Boudet

  Maria: I filmen använder jag levain som surdeg. Det fungerar lika bra med flyttande surdeg med samma mängd. Har du aldrig bakat på surdeg rekommendera jag att du stoppa lite jäst (5g) i receptet. Lycka till!

  Novis(??) Mängd mjöl är alltid känsligt, särskild när man blandar små mängder. Efter första momentet måste degen vara ganska mjuk och len. Är den för kompakt då måste man ha i mera mjölk. Kompakta degar gör kompakta bullar!

  Sab: Synd att du inte snubblade 🙂 Jag förstår vad du menar!

 18. Sofi

  Hej Sebastien!

  Jag är verkligen ett fan av Petite France, fantastiskt ställe du har skapat.
  Har inte provat semlorna ännu, men ska genast göra det.
  En fråga bara: Det är väl inte köpemandelmassa du använder? När jag köper semlor försäkrar jag mig alltid om att det är mandelmassa som man gjort själv från mandlar (t.ex. Lux Dessert och Choklad eller Brunkebergs).
  Kan visserligen inte tänka mig att du gör på mandelmassa gjord på mandel blandat med aprikoskärnor, men vill så klart försäkra mig.

  MVH Sofi

 19. sebastien Boudet

  He Sofi!

  Tack för komplimangen!

  Mina semlor är precis som allt annat på Petite France, gjorda med kärlek, kunskaper och omsorg.
  Jag blir nästan sårad att du våga fråga mig om det finns mandel i mina semlor eller om det är kemikalisk smak!

 20. Magdalena

  Ett ord: WOW!

  Gjorde dessa semlor idag, och jag kan, handen på hjärtat säga att jag ALDRIG ätit godare semlor i hela mitt liv!
  Tack för receptet! 🙂

 21. Carl

  Jättegoda! En av gästerna jag bjöd dem på sa att det var den godaste semlan hon hade ätit – den komplimangen skickar jag vidare till dig!

 22. DCP

  Hej Sebastien.

  Har nu försökt två gånger med dessa semlor utan att lyckas. Bullarna blir platta efter ca 6 h i ugn. (sista gången kontrollerade jag temperaturen till 28 grader förutom sista två timmarna då den höll 25). De reser sig sedan när jag gräddar de, men inte så mycket som dina.
  Jag använder Saltå kvarns vetemjöl special och kör helt enligt ditt recept förutom mjölken som jag behöver ca 50-75 g mer för att få rätt konsistens.
  Några tips?

  Mvh.

  /Anders

 23. Josefin

  Tack för en inspirerande film! Jag blev så glad när jag hittade recept på surdegssemlor, det måste jag prova! När jag bakar surdegsbröd använder jag vetemjöl special. Men i semlorna är det bättre med vanligt vetemjöl kanske? Vad använder du?

 24. sebastien Boudet

  Anders: Hur var din surdeg? Testa: Om du fräscha upp den (dvs mata med ljummet vatten och mjöl) ska den börja bubblar efter 1-3 timmar max! Om inte då måste du mata den några gånger till innan du ska baka igen! Säg till oxå att det är riktigt fuktigt in i ugnen!
  Lycka till!

 25. sebastien Boudet

  Tack själv Josefin!
  Jag gillar inte så mycket alla sådana där mjöl som utlovar hög volym och magiska krafter… Testa recept men den mjöl du är van till att baka med , det är enklast! Jag baka bara på Orgakvarns mjöl.

 26. Anonymous

  hej! Tack för inspirationen… tar nog fram min vetemjölssurdeg och provar mig fram… ser att karedemumman är viktig och att jag kan improvisera lite med resten och framför allt mandelmassan… jag gör ett försök och tror att det är möjligt… svårt att äta annat än surdeg när man väl har vant sig;)
  Anita

 27. Stefan

  Älskar de här semlorna, men två gånger har någonting gått helt snett. Bullarna har nästintill inte jäst alls – inte ens vid gräddning. Snälla hjälp mig förstå varför! Kallt smör istället för rumsvarmt? För lång och hård knådning? Jan inte förstå vad jag gjort annorlunda de gångerna jag misslyckats helt… Snälla, hjälp!

 28. Anonymous

  Hej Sebastian! Jag har upptäckt din blogg för sju veckor sedan och blev en trogen besökare! Vilken inspiration och spänning alltså! Din bok är på min shoppinglista nu 🙂 Jag har bakat surdegssemlor efter din film och recept. Det är så självklart att semlorna var de godaste jag har någonsin smakat på! Stort tack för allt det fina och goda du delar med dig av!
  MVH, Lina

 29. Madde

  Hej, vill gärna prova att göra dina semlor men har ont om tid, kan jag dubblera satsen och köra i maskinen? kan jag även låta bullarna stå i kylen över natten och ta fram dom på morgonen och ställa dom i ugnen för jäsning för att baka dom när jag kommer hem från jobbet?

  MVH
  Madde

Leave a Reply