Je t’aime ma poulette!

sebastien 15 Comments

Ma poule!
Den här silhuetten väcker många minnen från min barndom! 
Påsk… Pâques på Franska, var för mig nästan lika viktig som jul. Vi (mina bröder och jag) fick gå på jakt under flera timmar i trädgården och i skogen omkring vårt hus för att leta efter dessa underbara höns, harar och kyrkklockor, gjutna av den godaste mjölkchokladen. 
Själva skalet var grymt gott, men det bästa var att de var fyllda med små pralinägg och choklad skaldjur…
Ja, vi hade turen att få slippa de där kartongäggen fyllda med lösgodis som de flesta barn får idag till påsk.
Dubbelmoralen har nått nya höjder. Man ser hur mataffärerna förbereder sig inför den saftiga påskveckan som är på intågande. De fyller på hyllorna med det billigaste godiset laddat med konstgjorda aromer, färgämnen och härdat fett (annat ord för transfett)… i tonvis. 
Barnen (och även vuxna antar jag) får exakt samma skit industri godis till påsk som till lördagens sockerkickar… Bara i en annan förpackning, ett kartongägg “made in kina!”
Jag saknar mina fina höns och mina fina harar, som tur är jag konditor och jag ska se till att mina barn får till påsk något speciellt, något de kommer att minnas när de har blivit vuxna.  


sebastienJe t’aime ma poulette!

Comments 15

 1. Cupcakesfluffan

  Åh en sådan chokladhare/höna/kyckling fyllt med godsaker vill jag ha :-), kanske skulle ta och lära mig mer om choklad och chokladpraliner så att jag kan göra ett själv :-)för ingen lär köpa/göra ett till mig ändå 🙁

 2. Luiza

  Det måste vara väldigt fina och speciella barndomsminnen du upplevt.
  Fint av dig att föra över dem till dina barn. Det kommer de uppskatta , både nu och senare i livet, precis som du uppskattar dina minnen och traditioner.

  Ha en fin dag.
  Luiza

 3. sebastien Boudet

  Linda: Det är aldrig för sent att lära sig 🙂 Du bor tyvärr lång borta… Kan inte du komma förbi Stockholm? Då lovar jag att jag fixar ett choklad ägg till dig:)

  Camilla: Jag ska kolla om jag hinner med skriva lite tips och recept innan påsken…. Har ont om tid som vanligt!!
  Förslag: 30 timmars dagar 🙂

  Ja Luiza, det är underbart att komma ihåg.
  Min mamma blev mycket upprört(glad) av min inlägg efter att hon trodde inte att jag kom ihåg.
  Ha en fin dag du med!

 4. Joel

  Vad fantastiskt duktig du är Sebastien, måste svänga förbi ditt bageri då jag är i Stockholm nästa gång 🙂 Såg din fina video om semlor. Penslar du dem med ägg innan du bakar av dem? Jag vill få den fina bruna färgen på mina semlor men då jag penslar med ägg så blir de alldeles för blanka och mörka. Något tips på hur man ska göra?

  Ha det bra!

 5. Anonymous

  Det låter underbart. Det är sådana saker som barn kommer i håg.

  Hittade din blogg i lördags och
  den är otroligt intressant.

  Ha det bra. Ewa(som älskar att baka bröd och vill lära sig mer och mer)

 6. sebastien Boudet

  Tack Joel! Testa att spädda ut 1 ägg med en halv deciliter vatten, en nypa salt och en nypa socker.
  Att man inte får färg under bakningen kan bero på många olika faktorer… Vad använder du för recept?

  Välkomen till brödpassion bloggen Ewa!

  Linda: Det var synd… Glad Påsk till dig ändå 🙂

 7. wojciech

  Varför skall det vara fel att välja
  “made in kina!”? Frankerikes förtjänster i matvägen skall givetvist inte negligeras men ändå
  ligger landet långt, långt bakom
  Kina när det gäller matkultur…
  Din inlägg luktar ksenofobi… helt enkelt

Leave a Reply