Stolt och förbannad!

sebastien 38 Comments

Premiär för den nya 8 Macarong låda. Efter 8 månader prov och test och prototyper av alla sorter har vi äntligen fått leverans av “The Box”.

Äntligen… Den nya Macarong låda har kommit 🙂 

Ekopapper drag lådan fyllt med kärlek, i 4 olika smaker!

Stolt som en tupp 🙂 

 I går hade vi en helsides artikel i Dagens Industri. Tyvärr saknas Damien på bilden för att han hade redan slutat för dagen när fotografen kom till Petite France 🙁

Efterfrågan av Macaronger växer otroligt snabbt och jag är orolig.

Don’t let the bad Macarong kill the good one!

Idag finns det frysta, färdiga Macarong skal att köpa. Det är bara att vispa smör, florsocker och arom av något slag och klistra ihop de… Fan också, varför måste alltid industrin och latheten komma in och krångla till det hela tiden? 
Det enda vapen som finns är kvalitén och hantverket. 
Sen några veckor tillbaka har många konditorier börjat baka macaronger bara för att det har blivit ett “måste ha” i montern. Vissa är ganska bra men för de flesta är det total katastrof… 
Jag säger bara ett ord: Yrkesstolthet!
Jag lovar att jag hade inga kanelbullar i min butik tills de blev riktigt bra! Snälla du som vill lära dig att göra macaronger, det är bara att göra små satser om och om och om, tills du är nöjd med resultatet! 
Allt som hamnar i din monter ska du kunna stå för och vara stolt över det, eller?
Nu jag vet att jag låter som en Fransk arrogant liten jävel, men det är min bak kultur som blir misshandlad och jag kommer inte att bara stå här passiv och vara tyst!
sebastienStolt och förbannad!

Comments 38

 1. Nathalie

  Finns alldeles för få som du…Är det lathet lr pengar som styr???
  Tycker det är så hemskt…var någon gubbe till stället där ja jobbar i förra veckan som provbakade en rad olika mixer, jag blir så less…och en av dessa var just fusk macaronger…snart ger jag upp…det känns inte roligt längre…
  Fortsätt kämpa jag hoppas snart kunna ta mig till stockholm och spana in dit livsverk på riktigt 🙂

  Mvh Nathalie

 2. Anneli

  Det är nog inte bara lathet utan lika mycket pengar som styr. Det är få i Sverige som är beredda att betala särskilt mycket för mat och vi har absolut inte samma kultur som i Frankrike där man fortfarande bryr sig rätt mycket om kvaliteten på maten. Vi svenskar handlar generellt hellre på lågpris än till högt pris och hög kvalitet. Det finns undantag, men för de flesta av oss är det fortfarande priset som styr.

  Och yrkesstolthet är inte något som är såvärst inne just nu.

  Och dåliga macarons finns ju i Frankrike också, vill inte minnas att de från Monoprix eller liknande var sådär väldigt fantastiska?

  För övrigt ser jag att ni varumärkesskyddat något på kartongen och att du skriver macarong med stort M – betyder det att ordet Macarong nu är skyddat av er och att det bara är ni som kan baka dem?

  Jag tycker du är bra Sebastien, men jag tycker du slåss mot väderkvarnar när du klagar mot en hel kultur. Svensk kultur är inte fransk, på gott och ont. Du kan gärna försöka förändra den, för det vore jättebra, men du måste också förstå att de flesta svenskar handlar sin mat på Lidl, Willys eller Coop stormarknad och inte bryr sig ett dugg om hur mycket tillsatser eller skit det är i maten.

 3. Anders H

  mycket bra skrivet Anneli. Dessutom, jag vistas en hel del i Frankrike och där ser man minsann tillsatser och annat i både det ena och andra på bagerier och storköp så det är nog inte fråga om “Franskt” kontra “Svenskt” utan snarare enskilda personers (Bagares) inställning. Med detta sagt måste jag ändå säga att jag älskar Sebastién (nohomo) för hans enorma och mycket smittande passion! Hans underbara filmer och bloggar förgyller både min och mångas tillvaro. För övrigt ser jag också ser jag även här i Göteborg Macarons överallt nu helt plötsligt, känns lite konstigt. Kanske tjänar man mycket pengar på att tillverka och sälja dem – de är ju inte billiga direkt 😉 hursomhelst keep up the good work med denna blogg!

 4. Francois

  Anneli, det handlar inte att göra om svenskt till franskt…det handlar att bevara franskt det som är franskt…och gott det som är gott!
  Jag tycker inte man ska få sälja “skit” med franskt stämpel på och dessutom ta otroligt mycket betalt! Vill man göra det bör man som yrkesman jobba hårt för att möta kvalitetskrav. Som sebastien vill jag tro på yrkesstolthet…men men men…money make the world go round…

  Nu är vi två Franska arroganta små jävlar :-)!

 5. Emil O.

  Det är ju tyvärr sällan som man hittar bra bakverk/mat när man är ute och äter. Man tittar på innehållsförteckningen i montern och ser att, japp, de har bakat kakan med margarin. Den kommer smaka noll.
  Varför folk inte bryr sig stör mig faktiskt, baka skiten med smör och riktiga ingredienser och höj priset istället för fan… (om det ens behövs). Annars kan man väl jobba med någonting annat.

  Jag är väl en av de få som faktiskt oftast köper dyrare varor av bättre kvalité dock, jag kanske är en av den lilla minoriteten.

  Jag skulle gladeligen jobba med mat/bakning om det bara fanns fler ställen som man stolt skulle kunna jobba på…

 6. sebastien Boudet

  Anneli och Anders: Som du säger Anders detta har inget att se med Frankrike mot Sverige! Jag älskar Svenska kulturen och har valt att leva mitt liv här, i Stockholm. Det finns hemska saker i Frankrike med, jag vet macaronger, efter 80 år finns nu även på Mac Donald.
  Jag skulle göra precis samma sak om jag jobbade i mitt hemland. Men nu befinner mig här och jag tror på att man kan påverka: Jag som hantverkare och ni som kunder.
  Visst styr priset för de flesta men tyvärr en dåligt macaron kostar precis lika mycket som en bra, om inte dyrare! Jag har sett allt från 15 upp till 25 kr styck.
  Jag är inte galen, att slåss mot väderkvarnar är inte min grej och yrkesstolthet är visst inne just nu, jag se det varje dag runt omkring mig!
  Jag tror att ni som läser brödpassion bloggen är kanske den typ av människor som bryr sig över vad ni äter och det gör mig ledsen att man kan vara så himla pessimistisk inställt i detta forum.
  Jag tror att det finns otrolig många unga bagare och konditorer som inte vill jobba med mixer och färdiga produkter och jag kommer att göra allt jag kan för att hjälpa de!

 7. SaffronSugar

  Åhh så snygg lådan är! Jag får lite sådär designer-nörd-utbrott, haha ♥

  jag förstår heller inte varför folk ska envisas med att köpa billigt/enkelt and all that. Kvalitet före kvantitet gäller för mig alla gånger. Hellre en dyr/fin/god sak än 1000 dåliga.

 8. Cupcakesfluffan

  Vilken snygg kartong 🙂

  Usch vad tråkigt med färdiga macaronsskal, såg i en brittisk tårttidning reklam för macaronsmix, bara att tillsätta vatten, usch inget för mig,det är kul att baka macarons och få ett snyggt resultat.

  Skall nog göra gula macarons med passionsfruktsfyllning nu i veckan, kan nog bli gott, funderar på italiensk smörkräm med saften av passionsfrukt i

 9. sebastien Boudet

  Kul att du gillar lådan Saffron Sugar! Jag är oxå en sånt som prioritera kvalité före kvantitet.

  Linda: Eller hur, inte vem som helst kan göra macaronger men om man vill verkligen och ge sig tid är det inte så svårt.
  Testa en ganache med vit choklad och passionfrukt i stället för smörkräm: Mycket godare och saftigare 🙂

 10. Caroline

  Hej Sebastien. Har nyligen flyttat till Göteborg och hittade nyligen en fransk liten butik här som sålde macarons och de berättade att de kom från er. Eftersom jag älskar era lakritsmacarons var jag tvungen att köpa med mig en och då visade de sig att de förvarade dem i frysen. Jag tyckte den var jättegod när den tinat upp, men jag undrar, hur länge håller de sig i bra form i frysen?

 11. Nathalie

  Säger definitivt till då jag planerar att komma..:)

  Och vill tillägga en sak i disskutionen ovan.. När jag skrev om det var lathet lr pengar som styr, så är det just som Sebastian skrev att bara för man gör en fusk variant betyder det inte att de är billiga…nej det kan ja intygga att priset är mer än ofta det samma som på en mer äkta produkt…

  Lathet tror jag många gånger är en stor bov man vill göra så lite så möjligt, man vill att allt ska vara enkelt…tyvärr verkar det som om många helst skulle vilja ha en maskin som kunde göra jobbet..men då har man valt fel yrke helt klart, det är ett hantverksyrke kan man inte låta det förbli så…

  Lr som då det kommer speciallbeställningar är inte det jättekul att kunna tillmötesgå kundens önskemål, vist kanske det blir lite extraarbete, men en nöjd kund är en glad kund och en kund som kommer tillbaka…

  En dag hoppas jag iaf att jag har samlat tillräkligt med erfarenhet att jag kan vara mer kräsen i mitt val av arbetsplats, lr till och med samlat tillräkligt med mod för att våga skaffa mitt egna bageri

  Ha en jättefin dag
  // Nathalie Andersson

 12. Anonymous

  Sedan tror jag att vi som har passionen för att baka och laga mat på riktigt vis lätt blir blinda och tror att alla har den passionen och vi kan inte förstå varför inte fler bryr sig om att vara mera nogrannare med valet av varor.

  Tyvärr är det ju så att många bryr sig inte och de kan inte ens känna skillnad på smör och margarin just för att de inte har intresset eller utvecklat sina smaklökar från början. Om det är billigare att köpa på Willys så varför betala det tiodubbla på ett kondis? Vi få se till att öka intresset så att folk lär sig hur bra mat smakar. Jag har börjat med mina barn, de har blivit kräsna på rätt sätt.

 13. Vick

  Kan ni inte börja skicka macaronger till städer som exempelvis Eskilstuna? Går det att skicka med posten (dum fråga kanske)? Vill hemskt gärna äta macaronger ….helst för flera dagar sen 😉 , men har verkligen ingen möjlighet att ta mig till Stockholm

 14. Cupcakesfluffan

  Svarar lite på Martins fråga, själv har jag köpt färdigt mandelmjöl på ICA Focus i Göteborg, Lidl och Indian food house i Göteborg, det finns även att beställa på nätet från shoppar som säljer bland annat LCHF kost, Low Carb kost, rätt dyrt på deras nätshoppar tror jag iofs, sök på mandelmjöl på google

 15. Katariina

  Det är ju alltid ngn som ska rida på vågen av en annans framgång och ta genvägar. Man ser ju macarons över allt, banners på nätet, reportage, stylingbilder och mycket är din förtjänst Sebastien! Keep up the good work! Sist jag var i butiken hade du inga flans, är så sugen på det! Har du dem i ordinarie sortiment eller bara då och då? Ska snart till Paris och tänkte inhandla mandelmjöl. Går det att hitta på vanlig supermarche eller kan du rekommendera ngt ställe? Ska också leta efter madeleineformar.

 16. Elin i Paris

  Katariina: Tillåter mig att rekommendera G. Detou vid Les Halles (58 rue Tiquetonne). De har mandelmjöl i enkilospåsar. Mandelmjöl finns annars på alla supermarchés, men i mindre förpackningar.

 17. Jenny

  Om man ska prata specifikt om macaronger har jag följande fundering.

  Jag tror att många helt enkelt inte vet vad som är en bra och vad som är en dålig macarong. Bakverket har inte varit populärt så länge i Sverige att vi har hunnit lära oss detta. Om man jämför med semlor är det ju stor skillnad, där har vi smaktester i tidningar och alla pratar om var de har köpt sina semlor och hur de smakade. Vi vet hur en god semla smakar helt enkelt, eftersom vi har ätit semlor så länge. Vi vet att det hänger på bullen, grädden och mandelmassan, och fördelningen av dessa. Och vi vet av erfarenhet att de som säljs på konsum är av en viss kvalité (fabrik) och de från kvartersbageriet av en helt annan (hantverk och kärlek).

  Vilken medelsvensk vet något om en macarongs beståndsdelar och hur idealmacarongen ska smaka och se ut? Så länge vi är outbildade på området är det enkelt för butiker och caféer att fortsätta sälja sämre varianter av originalet. Som redan har påpekats är en kortsiktig vinst på många ställen viktigare än yrkesstoltheten. Men så småningom tror jag vi kan vänta oss en kompetenshöjning bland macarongköparna, och då kommer nog macaronger av fin kvalité att bli mer eftertraktade. Inte alltid, men oftare.

 18. Alexandra

  Jag tror ändå jag vågar påstå att folk blir mer och mer kvalitets- och hälsomedvetna och tänker på VAD de stoppar i sig.
  Just nu verkar det pågå en liten surdegsrevolution i Sverige – och mycket tror jag det är tack vare er på Petite France. Även om det kommer mycket halvfabrikat så är det ju ändå ett tecken på att folk börjar få upp ögonen för det så att efterfrågan ökar!
  Förhoppningsvis lär det också leda till att man också skaffar sig kunskap om VAD exakt de äkta produkterna skall innehålla och inte!

  Precis som någon här ovan undrar jag förstås också om det inte vore möjligt att skicka macarons på posten …

 19. sebastien Boudet

  Nathalie: Jag tycker definitivt att du ska jobba några år till på olika bra stället och starta eget! Då är du din egen boss och kan baka precis som du vill 🙂

  Camilla: Det är sant att man blir lite blind ibland men
  passionen smittas och börja man äta naturligt mat är det svårt att gå tillbaka till industri mat med massor med tillsatser.

  Vick: Tack till våran nya låda kommer vi kunna skicka våra macaronger via posten 🙂 Återkommer när vi har kommit igång.

  Tack Linda för infon om mandelmjöl… Våra macaronger finns hos NK i Göteborg

 20. sebastien Boudet

  Tack Katariina! Många vill rida på vågen… Kul utryck!
  Trots det är mitt stad har jag blivit lite av en turist i Paris. Elin verkade ha koll på lägget 🙂 Tack för det!

  Jenny: Vad du säger är sant. Det i stort sätt anledningen till att Damien och jag började Macarong. Som du säger, har man aldrig ätit en bra macarong då vet man inte hur det ska smakas och hur det ska kännas för smaklökarna! Min största rädsla är precis som jag skrev i inlägget: Don’t let the bad macarong kill the good one!
  Vi har kommit en bra bit på väggen tycker jag.

 21. sebastien Boudet

  Alexandra: Jag gillar dina optimistiska tankar, jag tror också på det. Det finns otroligt mycket arbete kvar att göra och jag är super laddat 🙂
  Ja! 5000 st per vecka låter mycket:) För din info bakar Pierre Hermé runt 8000 st … om dag!

 22. Elisabeth

  Vad härligt att så många är egagerade i macarongerna! Nytt ord i svenskan. Många bra inlägg och Jenny är klok som en bok! Min fundering är vilken dag som kommer att bli Macarongensdag i Sverige? Kan det vara den 12 april?

 23. Elin

  Hej! Jag blev så glad och inspirerad när jag läste ditt inlägg, så jag bara måste kommentera 🙂

  Jag har själv äntligen, efter många försök, börjat få till hyfsad form och konsistens på mina macarons, det är verkligen beroendeframkallande! Det är så härligt att fundera ut hur man bäst skulle göra olika smaker och hur man kan få till ännu godare macarons att bjuda på 🙂

  Så, tack för en fin och peppande blogg! Såna som du behövs i Sverige – vi som är så stolta över vårt “fika” borde lära oss att uppskatta kvalitet 🙂

  /En sjuttonårig frankofil som tänker göra allt för att bevara The Good Macaron 😉

 24. Magnus

  Jag håller med dig 100% latheten tar över hos dom flesta bagerier och konditorier, man blir så besviken på att dom alla som har samma tråkiga massproducerade utbud som ofta dessutom är dyrare än dom som har egen bakat. Tack och lov finns det Bagerier, caféer som Petit-France, mfl. Vi började baka hemma med surdeg för nåt år sen och gör även egna Macarons 🙂 eller “knappar” som min vän i Paris säger. Det tog nästan 10 försök innan jag fick till dom som jag vill ha dom.

  Tack för att ni försöker återinföra yrkesstolthet hos våra svenska bagare…och dela med dig av din kunskap.

 25. Kalla

  jag uppskattar att du är en uppstudsig, yrkesstolt Bagarejäkel som har mage att utmana härskande uppfattningar inom din yrkeskår. Min erfarenhet är att det i stort sett uteslutande endast är riktigt skickliga yrkesutövare som har the nerve att gå emot strömmen så. Jämför med min frisör som sär lika skönt självsäker och dömer ut 95% av sina kolleger 😉

 26. Simon Almers

  Igår var jag inne hos er och provade min första Macarong någonsin! Jag hade länge undrat var det var för bakverk som man kunnat se i webbanners lite överallt och inte trott att det var något speciellt, men oj så fel jag hade! Jag provade en caramell Macarong och blev fantastiskt överraskad! det var bland det bästa jag har smakat! Massor av respekt till er!

  Med vänliga hälsningar
  /Simon Almers

 27. Anonymous

  Intressant om macaronger. Jag har ätit fyra sådana i mitt liv – från ett annat ställe. De var väldigt söta och inte särskilt goda, så jag var förvånad över att sådana är så populära. Inser att jag ska köpa hos dig och pröva igen.
  Ännu ett skäl att passera de förb-de biltullarna…
  Birgitta

 28. sebastien Boudet

  Elisabeth: Jag håller med dig angående Jenny 🙂
  Jag tror inte att det ska vara en Macarong dag…
  En macarong handlar om ett speciell tillfälle, inte en särskild dag.

  Och jag blev så inspirerad av dig med 🙂 Tack för en jätte fin kommentar. Det är så kul att det finns 17-åringar som är så kloka som du 🙂

  Tack Magnus! Du har koll på läget…
  Det värsta med Macarongerna är att efter att du har bakat de i 200 gånger super fina kan allt går fel helt plötsligt! Det hör till 🙂

 29. sebastien Boudet

  Kalla: Min frustration över hur svårt jag har att utrycka mig skriftligt på Svenska gjorde att jag njöt under läsningen av dina 3 fina meningar! Önskar mig att jag kunde skriva så här bra 🙂
  Tack!

  Simon och Birgitta: Ni är beviset att “the bad macarong kan kill the good one”
  Welcome to the bright side of the macaron world 🙂

 30. Benjamin Eliasson

  Nämner man macarons brukar alla prata om Ladurée, men efter att ha testat flera gånger i Paris tyckte jag att de smakade mest socker. Köpte hem ett paket från Ladurée och ett från Pierre Hermé. Både jag och min fru insåg att Ladurée var överskattat och att Pierre Hermé hade mycket bättre smak. Nu återstår bara att testa Sébastiens macarons. 🙂

  Sébastien: Har du något bra macaronrecept på bloggen? Eller det finns kanske i “Den franske bagaren”? Köpte den häromdan men allt är så intressant i boken att jag läser från början till slut utan att tjuvläsa vad som kommer längre fram. 😉

Leave a Reply