Rabarber/jordgubb smulpaj.

sebastien Recept sött 8 Comments

Sommaren närmar sig 🙂
Rabarber/jordgubb smulpaj

Recept:

Mördeg

80g ägg gula
160g råsocker
Vispa fluffigt
225g vetemjöl
5g bakpulver
Sikta ihop över ägg blandningen och blanda med en slikipot.
200g rums t° osaltad smör
2 nyppa fleur de sel
Blanda i smöret

Smuldeg
300g råsocker
200 osaltad smör
Vispa ihop i ett stort skål
175g vetemjöl
100g råg flingor
Blanda med fingrarna
Frukterna 
500g färska jordgubbar delade i 2-3
500g rabarber skalade och tärnade (man kan pochera de i 1 liter vatten med lite citron saft och socker om man vill)
Metod:
Ta en stor gratäng form (vi tog porslin men det fungerar lika bra med rostfri eller plåt)
Bre smör i hela formen och tryck i mördegen fint med en liten kant.
Hel i alla frukter (se till att det rinner ingen saft i pajen annars blir den svampigt) och täck över med smuldegen tills du inte ser frukterna.
Baka i varmluft ugn 1 timme på 160° C och en timme till på 140°C
Servera med en god hemma gjord vaniljsås! Har du ingen bra recept, kan du får min:
Vanilj sås (crème anglaise) 
5 dl mjölk
50g socker
1/2 vanilj stång (både inkråm och skal)
Koka i en kastrull
6 ägg gulor
150g socker
Vispa ihop tills det blir fluffigt och ljust gult
När mjölken börjar koka, hela i lite i ägget och sen tillbaka i kastrullen.
Koka med låg värme och en trä slev tills t° blir 85 °C
Sila och förvara i kylen direkt med plastfilm i kontakt.
sebastienRabarber/jordgubb smulpaj.

Comments 8

  1. sebastien Boudet

    Jepp Linda! Det är bara att köra 🙂

    Magnus: Han får vänta lite… Alla mina tre killar vill bli bagare som pappa 🙂
    Som Annika från smasken säger: Ett bra recept är gjort för att spridas!

    Teresia: Testa sjunga, jag har hört att det fungerar bättre 🙂

  2. Jonas

    Den här pajen blev riktigt knaprig och god (även utan jordgubbar). Så lång tid har jag aldrig haft en paj i ugnen, men jag misstänker att det var därför den blev så god…

  3. Maria

    Tjoho, vilket härligt recept! Håller med Jonas, har aldrig varit med om ett recept där pajen ska gräddas så länge, så det var en rysare. Men det gick ju bra. Blev nääääästan lite övergräddad i botten, antagligen på grund av att jag flyttade ner den från mitten av ugnen till längst ner efter den första timmen då jag var rädd att den skulle bli övergräddad ovanpå. Men den hade blivit bättre både ovanpå och under med gräddning i mitten tror jag…

    Bottensmeten blev väldigt kladdig, inte som man är van att en mördeg är, ska den ha den konsistensen eller råkade jag mäta någon ingrediens fel…? Behöver den heller inte vila utan man kan trycka ut den direkt i formen? Jag slängde in den i kylen (mest för att den var så lös) men då fick fingrarna jobba när den skulle tryckas ut sen, haha. Men som sagt – learning by doing! Fantastiskt kul är det iaf att prova dina recept, tack för inspirationen! Imorn blir det ett gäng glada jobbkompisar som får smulpaj och vaniljsås 🙂

  4. sebastien Boudet

    Jonas: Visst att 2 timmar i ugnen påverka smaken! Tid ger smak… Det visar sig alltid. Men då måste anpassa t°C efter sin egen ugn, alla ugnar är olika och tycker man att det blev för mycket eller för lite gräddad kan man sänka eller höja t°C.

    Maria: Bakade du i en plåtform eller porslin?

Leave a Reply