Les mains d’Hanna!

sebastien Uncategorized 7 Comments

På söndag bakade jag med en liten 18-åring tjej. Hon hade varit på mig ganska länge för att just kunna vara med mig, en bagardag, på Petite France. Den typ av förfrågan kommer rätt ofta men som jag tyvärr alltid måste tacka nej till. Jag har inte tid med det helt enkelt. Men samtidigt var det så himla skönt att säga ja den gången och se en 18-åring som är smart, glad, och hungrig gå runt omkring i bageriet med så mycket passion och nyfikenhet!

Just nu pågår en hel del polemiker och tjafs inom min värld: Brödvärlden.
Många bagare och hemma bagare har mycket att vara oroliga för. Många frågor är svarslösa just nu och det gäller att ha en vision om hur vi vill att framtidens bröd ska bakas, smakas och hur den kommer att se ut?

Vad har industrin på gång? Kommer Pågen och Skogaholm att kunna baka stora “levain” som smakar precis som de från Gateau eller Fabrique gör inom en snart framtid?

Vad är ett bra mjöl? Vad är vi beredda att acceptera för tillsatser i det brödet vi äter? Varför kan industrijäst, GMO majs eller sojabönor hamna i ett ekologiskt surdegsbröd utan att man får veta det?
Vilka kommer att vara framtidsbagarna? Vad lär man sig i bageriskolan? Enligt vem?
Frågorna strömmar ur mig och alla verkar har sina egna olika svar på varje.

Det finns många vinklar i allas svar och sanningen räcker ibland inte till!
Sanningen såg jag i den lilla tjejens passionerade ögon förra söndagen! Hon visste precis hur hennes bröd skulle bakas, se ut och smaka, hon behövde bara lite råd för att komma igång.
Beroende på hur man tittar kan man bedöma händerna ovan som smutsiga eller rena.
För mig är de fina och rena, vad ser du?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienLes mains d’Hanna!

Comments 7

 1. Nathalie

  Framtidens bagare ja iskolan (gymnasiet)får de inte rätt känsla)därför är praktikplatser mkt viktiga, men det finns alldeles för få bra sådana..ja ja blir mörkrädd då ja tänker på de som kommer till bageriet där ja jobbar,(då vet ja ändå att detta kan räknas till ett av de bättre)praktikplatsen får de lära sig “hur” det “ska”och det blir deras saning…sen finns det ett fåtal där man ser en annan glöd, men den kan lätt släckas, där kan ja även prata av egen erfarenhet, att hela tiden jobba i motvind och inte känna att man kommer någon vart får en att tappa gnistan….

  Men ja hejar på dej och varje inlägg du gör får mig att tänka och att vilja fortsätta kämpa…

  Ha en fin dag// Nathalie

 2. Rickard

  Vad kul att du sa ja till Hanna. Jag gläds för er båda. Hon fick säkert ett minne för livet. Och du blev säkert jätteglad av att dela med dig.

  Bilden är jättefin och säger en hel del.

 3. sebastien Boudet

  Nathalie: Jag blir lika ledsen varje gång jag läser dina kommentar. Dagens lägget är absurd och förstår att du är super frustrerat. Ska snart igen till Bjurgårdens utbildnings centrum! Det känns grymt roligt och jag lovar att jag ska ge 200 % 🙂

  Tack Rickard!

  Jonte: Jag är inte så förvånad men gråter mest…

 4. Nathalie

  Det vet ja mycket väl att du kommer göra, kommer nog aldrig glömma de 2dagarna vi hade med dej, kan säga att det var en av de bästa sakerna med utbildningen..inte många som kan få mig att lyssna helt koncentrerat så länge…

 5. Milla

  Åhh, vilken dröm att få vara med i ditt bageri och lära sig yrket om så bara för en kort stund!! Jaa, hade jag varit ung & frisk idag så hade jag gått bagareutbildingen..

  Men en 41årig har inte en chans idag…. Inte ens att få gå brevid trots en passion för bröd och bakning..

  Men dina inlägg ger mig hopp i mitt kök ialla fall!!//Milla

Leave a Reply