Comments 21

 1. Uzés

  ser supergott ut!
  En fråga från mig också: skall åka till Provence om några veckor och är sugen på att ta med mig surdeg och baka lite där. Var hittar man bra mjöl? på typ Carrefour har jag svårt att förstå vilket mjöl som är vilket etc (nej, jag kan inte franska!)

 2. sebastien Boudet

  Isabelle: Jag hade brödet i ytterligare 20 timmar i min avstängt plastlåda i kylen… Det blev 2 svar 🙂

  Uzés: Tyvärr har jag inte så mycket koll på mjöl i Frankrike. Jag skulle köpa mjöl som har AB loggan som betyder Agriculture Biologique. Vete mjöl heter farine de blé och råg mjöl heter farine de seigle. Havsalt sel de mer. Stenmald moulu sur pierre.

 3. MårtenJ

  tre små frågor:
  1.Ölandsvetet, vad ger det för karaktär?
  2. Wästgötarnas mjöl, finns det nån i Sthlm som säljer det?
  3. Har du provat Orgas andra mjöler – tänkte ta en tripp dit snart… men det mesta var icke-ekologiskt och icke stenmalt om jag förstod deras hemsida. (tillsatser??)

 4. sebastien Boudet

  MårtenJ: Ölandsvete har jag prövat för första gången för igår. Tydligen ska det vara ett fint vårvete från Öland med naturligt högprotein. No comment så länge, man kan inte bedöma ett mjölsort efter en prestation!
  Wästgötarnas mjölet fick jag med posten. De säljer en bagarebox som är riktigt prisvärt. Kolla deras hemsida.
  Orgas hemsidan är typ lika gammal som deras stenkvarn 🙂 Jag bakar med deras stenmald rågmjöl som är oslagbart just nu och stenmalda “meteil mjöl” de gör bara för min skuld. De är specialiserat på tillsatsfria mjöl inte ekologiska… De köper utvalda sädersslag från Norrköping/Lindköping trakterna och mala de med omsorg och när jag säger omsorg, jag menar omsorg!

 5. sebastien Boudet

  MårtenJ: Det är definitivt värt en tripp till Norrköping!
  Meteil mjölet är råg och vete som stenmals tillsammans, grymt!
  Deras “vanligt” vetemjöl är riktigt bra med tanken på vad den kostar 🙂 Stor plus är att den är tillsatsfri : I like!

  Linda: Det är snyggt med snittade bröd!

 6. Anders Bergman

  Hej alla glada bagare!
  En liten kommentar från Wästgötarna:
  Vår hemsida är dessvärre också lika gammal som en kvarnsten. Vi jobbar på en ny, men nu gick de avsatta pengarna åt till att rädda livet på vår flingtillverkning…
  Kolla istället in oss på Facebook, där finns aktuell info om hur man beställer en “bagarbox”, och vad man kan få med i den. Vi gör så här; till alla som gillar oss på FB och skriver att de läst på Sebastiens blogg när de beställer en bagarbox, skickar vi med en extra påse stenmalen svedjeråg eller nakenkorn – två “nya” mjölsorter med mycket smak och personlighet!
  Nu har vi fått 60 mm regn på två dagar så nu växer spelten och del dalsländska lantvetet.
  Ha en fin dag!

 7. Cupcakesfluffan

  Skall mata min surdeg nu så att den blir riktigt fräsch, ja detta bröd borde ju ta tre dagar att göra.

  I vilken ugnstemperatur gräddar du bröden , använder baksten så ugnen sätts ju på 275 grader så bakstenen blir riktigt varm. 250 kanske och sänka till 220-200 grader efter en stund.

  Funderar på att halvera receptet då jag inte får in 2 plastlådor i kylskåpet.

  En kul grej med Wästgötarnas mjöl är att man på varje paket kan se vem det är som odlat tex spelten, kul att se vilken bondgård det kommer ifrån.

 8. alvar och ivar surdegsbageri

  Hej alla glada bagare!

  På alvar & ivar bakar vi bara på Wästgötarnas mjöl och Ölands lantvete är det mjölet som går åt mest. Ett mycket bra vetemjöl enligt mig, det kan vara bra att veta att det är en gammal vetesort (därav namnet lantvete), förr fanns mängder av olika vetesorter i olika delar av landet, de fick olika egenskaper utifrån förutsättningarna där de växte. Ölands lantvete hittades på Öland men odlas nu t ex på västgötaslätten. Vetet är protein- och näringsrikt (mer närbesläktat med Dinkel/Spelt) och har fina bakegenskaper samt mycket god smak. Wästgötarna odlar ekologiskt och tillsätter aldrig askorbinsyra i mjölet, men beroende på att det odlas på mindre gårdar vars skördar inte blandas med varandra kan kvaliteten variera lite mer än i vanligt mjöl.

  Fanny Ivarsson

 9. Anders Bergman, Wästgötarna

  Ja, vi funderar på hur vi ska kunna komma tillrätta med variationen på kvalitén, från jättebra till fantastiskt…
  Ser nu över möjligheterna att märka varje påse med protein och falltal. Det kan bli knöligt med särhållningen i kvarnen men det borde gå. Då kan man som bagare försöka lära sig att kompensera för olika proteinhalt och falltal med jästider och temperaturer.

 10. sebastien Boudet

  Linda: T° och baktid är lite olika från olika ugnar. Testa och gör som du brukar göra, det borde går bra 🙂
  Det är sant att det är kul att få veta vem är det som har odlat och det känns tryggt också! Jag önskar mig att fler kvarn kunde haka på och tydligt göra på paketet vart mjölet kommer ifrån.

  Fanny på Alvar&Ivar: Ni är grymma och gör ett fantastiskt arbete där nere i Göteborg! Det finns så många sätt att praktisera ekologin, vissa importera ekologiskt äpplejuice från Tyskland andra använder de resurserna som finn tillgängligt här. Ni väljer alternativ 2 och baka ÄKTA surdegsbröd med Wästgötarnas mjöl i göteborg. Hoppas att det smitas!

 11. sebastien Boudet

  Anders: Det ni gör är redan fantastiskt! Bryr dig inte så mycket om falltal och protein allt. Det är vårt jobb att kompensera och “känna” egenskaper av mjölet. Jag har bakat de mesta fluffiga porösa kraftiga bröd med världens svagaste mjöl. Proteiner fungera precis som allt annat: Det är inte kvantitet men kvalitén som är viktigt! Naturen är väl gjort, ett naturligt mjöl gör ett naturligt bröd som speglar året som har gått.

 12. alvar och ivar surdegsbageri

  Tack Sebastien!

  Anders, man lär sig att leva med variationerna och det är på sätt och vis någonting väldigt fint att råvaran är levande, så jag tycker inte heller att man skall teoretisera det hela för mycket. Vi lär oss att kompensera små olikheter i mjölet och utvecklas då mycket mer som bagare och hantverkare!

 13. Cupcakesfluffan

  Nu ligger degen i en jäskorg och jäser för sista gången, bör vara klart för gräddning imorgon runt 11.00, skall bli spännande att få se hur det blir, gjorde halva receptet, så det blir 1 bröd. Har aldrig jäst i handduk förut,har givetvis haft handduk på/över degen tidigare men inte runt hela degen liksom, brukar vanligtvis jäsa i inoljad plastlåda, har fått för mig att degen skulle fastna i handduken men det lossnade utan problem

 14. Anonymous

  Det finns en bra kvarn på Öland i Isgärde också. Susanne Eriksson man Ölandsvete i stenkvarn och säljer hemma på gården. Nu på lördag den 11 maj (Öland Spirar 11-12 maj) har hon öppet 10-16. Det finns både nymalet mjöl, kaffe och bröd bakat av Ölandsvete. Även surdegsbröd.

Leave a Reply