Äkta surdegsbröd utrotningshotad?

sebastien 24 Comments

Original eller kopia?
Nu kommer ni tycka att jag är lite tjatig när jag säger att äkta surdegsbröd är utrotningshotat, men tyvärr är det så!
Den största orsaken är att många inte vet och förstår vad ett äkta surdegsbröd egentligen är. Brödindustrin använder det faktumet för att sälja vad som helst, kalla det vad som helst och gör alla helt förvirrade. 
I veckan har jag sett flera exemplar av det jag kallar för fusk och jag är så trött på det! 
En kvarn som utlovar på deras mjölmixpaket att deras surdeg är över 400 år gammal till surdegsbröd i butiken som inte ens innehåller spår av det. 

På förpackningarna eller på butikernas fina skyltar kan man läsa:
Bakat med bästa råvarorna…
Vad menar man med de bästa råvarorna? Kan industrimjöl, bakhjälp och tillsatser ingå i detta? 
Bakat med kärlek!
Definiera kärlek… För mig är kärlek det finaste man har i sig. Vill man dela med sig av kärlek måste man mena det på riktigt, annars är det inte värt mycket! 
Stenugnsbakat!
Nej, stenugnen är ingen trollkarl, den kan inte göra choklad av bajs eller bra bröd av dålig deg! 
Hårda ord, igen… Jag vet. Men desto flera duktiga surdegsbagare jag träffar desto mer jag känner det generella missnöjet idag över att det inte finns något tydligt sätt  att skilja ett riktigt surdegsbröd från en trist kopia. Problemet är att här pratar vi inte om klockor eller solglasögon, vi pratar om vår mat! 
De goda egenskaperna av ett äkta surdegsbröd behövs inte ifrågasättas idag, det finns tonvis med studier som underlag. 
Alla bagare som har slutat baka med jäst kan säkert bekräfta vilken befrielse det är att baka ett bröd som inte bara är godare men som också är hälsosammare. 
Vad tycker ni alla yrkesbagare, hemmabagare eller konsumenter? Skulle ni inte vilja att det fanns en kvalitetsstämpel som garanterar kunden kvalitet på brödet ni köper/bakar?


sebastienÄkta surdegsbröd utrotningshotad?

Comments 24

 1. D

  Härligt. Jag tycker verkligen att det ska finnas en kavalitets stämpel. Det tryggar oss konsumenter OCH surdegsbrödets framtid! Det är som AOC-märkningen för de flesta sortes ostar – alla vet ju vilka hemska varianter som utvecklats och som smakar skit och är 0 procent äkta vara. Utan kvalitetsmärkningen skulle säkert situationen varit värre eftersom företagen skulle slippa leva upp till några krav och fler skulle frestas till den falska marknadföringen, de skulle säkert också fortsätta sälja dyra ostar som inte längre är värda sitt pris.
  Visst blir man förbannad om man köper något dyrt som utlovar sig att vara fantastisk men inte är det..

  En kvalitets stämpel ger utrymme till endast två lägen: äkta vara eller inte äkta vara. Svårare än så är det ju inte och sen är det upp till varje person att ta ställning: vill man vara seriös eller inte?..

  Fortsätt att hålla fanan högt Sébastien!

 2. MonkeyFence

  Såklart att det ska finnas en chans att välja, det kan ju finnas tillfällen när man vill ha det enklare, “fuskigare” alternativet. Det borde finnas en lägsta nivå för vad som är “riktigt”, “äkta” osv.

  Har också sett de där brödpåsarna med alla fina namn som ska berätta om någon slags äkthet, men när man läser listan över ingredienser så häpnar man.

  Heja på!

 3. Pennelina

  Jag har tänkt det samma… bakar helst mitt bröd själv oberoende om det är en surdegslimpa eller ett wienerbröd.

  Inget går dock upp emot ett bröd på färskmalet ekologiskt rågmjöl och egen surdeg 😉 Godare än godis och klart beroendeframkallande!

  Kram från mig <3<3<3

 4. Anonymous

  Namnskydda som man har gjort med falukorven, den får inte heta det om den inte inehåller en viss mängd kött, alla varianter typ sommarfalu etc etc är inte “äkta”vara, ett bröd bör ej få kallas surdegsbröd om det är bakat med jäst… i min mening.
  Så någon typ av “krav” kvallitets märkning vore att önksa/kräva.

  Micke W

 5. Anonymous

  Tänk på att man här får döpa något till smördeg som trots namnet bara innehåller margarin 🙁 Hoppas någon kan ta upp den kampen för något så basic.. //Camilla

 6. Fredrik

  tror det är svàrt att sätta lagar och regler pà ett hantverk som är nästan lika gammalt som människans existens. Bröd som vi har idag med tillsatser och hjälpmedel har trots allt bara existerat en relativt kort del av `Brödets historia`. Hela 1900 talet har gàtt ut pà att göra hela vàran omgivning snabbare och smidigare och vad som blivit lidande i alla yrken är kvalitén, fràn snickare till bagare och fràn kockar till transportförare. Allt ska UT SNABBT SNABBT SNABBT!

  Men jag tror ocksà att i alla yrken finns det människor som vill skydda och värna om det gamla traditionerna. Och det är sànna som oss som màste hàlla samman och ta oss igenom den här smeten av stress och skit som vi alla känner av i dagens värld.

 7. Nathalie

  aaaa förra veckan då jag satt och läste tidningen baka fick ja upp en hel sida med reklam av just en mjölmix som utlovade gammal och äkata surdeg och jag blev så frustrerad tänkte att detta kan ju inte va sant…vart är vi egentligen på väg???
  Tycker definitivt det ska finnas visa tydliga krav och regler så att alla har en chans att välja och veta vad det är man får..En kvalitetsstämpel skulle vara bra.. för tänka alla fuskbagerier (när man går till ett bageri och betalar de där extra kronorna vill man ju ha ett bra bröd annars kan man ju lika gärna köpa på ica) men ja veta att det tyvärr på många bagerier fuskas och kvaliten kan till och med vara sämre än ett ica köpt bröd och då är det något som verkligen är helt galet….
  Det finns inga genvägar till ett smakfullt och gott bröd..

 8. Alexander

  Det är konsumenterna som ska ställas mot väggen tycker jag! Industrin ger oss det vi vill ha och den lilla skara som inte vill äta bröd med jäst kan köpa det på små bagerier runt om i landet. Att påstå att man äter eller bakar surdegsbröd har blivit någon form av status men sen köper folk pågens bröd ändå för att det skiter i vilket egentligen. Du stångar dig blodig i onödan i detta fall. Hade folk velat ha “äkta surdegsbröd” så hade industrin bakat det också.

  Jag tycker din blogg är fantastisk men som du själv skrev i början, det börjar bli lite tjatigt…

 9. Nathalie

  nej inte tjatig, jag lär mig hela tiden något nytt och det är viktig information som måste nå ut, som ja sa det finns så många små bagerier som har sämre bröd än det som finns att köpa i varje livsmedelsbutik och det är dem man först måste nå visa att det är lika lätta att göra det på riktigt istället för att använda massa mixer och brödbaser som alla smakar samma skit…
  så fortsätt din kamp!!!

 10. B.

  Jag praktiserade på ett bageri där de hade en matsked surdeg på 20 liter deg, sen hade de i massor med kommersiell jäst och fruktansvärt mycket sirap…

  De sålde det som ett surdegsbröd med ett nästan dubbelt så högt pris än deras “vanliga” bröd..

  Det är för jävligt för man blir ju misstänksam mot allt som säger sig vara bakat på surdeg. Det ÄR ett hantverk och det är hantverket man betalar för.

  Sebastien, du kan verka tjatig men det är nödvändigt. Det krävs för att folk ska inse hur lurade de blir och förhoppningsvis kommer de att kunna agera efter sin insikt.

 11. Anders

  Hej Sebastien!
  När du började att ta upp det på din blogg så tyckte jag att det var lite löjligt,
  Jag tänkte mest på askorbinsyran (c-vitaminen) som är tillsats i dom flesta ekologiska!!
  mjölsorter som finns ute i handeln.
  Men efter att ha läst i tidningen BAKA som har en reklam sida för en surdeg som har blivit matad! i 442 år, och som ska blandas med vatten,
  så håller jag med dig nu!
  kämpa på så att vi alla får ett gott och nyttigt mjöl!

 12. sebastien Boudet

  Anders, B, Bagarn, Nathalie, Alexander, Fredrik, Camilla, Micke, Paulo, Pennelina, Monkeyfence, D och Lotta: Vi är alla överens då! Kan det vara första gången att 13 kommentarer riktat mot samma håll 🙂
  Det är lovande för framtiden av äkta surdeg!

 13. Rickard

  Du behöver inte vara speciellt orolig. Vi är trotts alla rätt många här i landet som bakar äkta surdegsbröd. Men jag förstår att du är bekymrad över marknaden. Där gör du ett fantastiskt arbetet. Fortsätt för vi är många som hejar på.

 14. Frederic

  Köper jag surdegsbröd vill jag få det. Köper jag rödvin vill jag inte ha olika tillsatser i. Osv osv.

  Inte alls tjatig. Jag kanske tyckt det förut ibland men efter att ha gått på kurs hos dig och få höra och lära mig ännu mer så har mitt medvetande om äkta vara ökat väldigt mycket!

 15. sebastien Boudet

  Oj! Förlåt mig men jag hade missat helt detta kommentar tråd!
  Först: Tack Paulo för info om GTS! Mycket bra att det finns och jag ska kolla upp det.

  Sen hade jag inte läst ordentligt Alexanders kommentar (Iphone Mail Syntom called IMS :))
  I alla fall var det 12 kommentar som gick mot samma hål…
  Alexander: Du verkar vara kock eller kock student, eller hur? Tror du verkligen att det är konsumenterna som bestämmer och att de får rätt information?
  Före veckan var jag i en mycket fint känt krog. Servitrissen kom till bordet med, som hur hon kallade: Fantastiska nybakta manitoba surdegs baguetter.
  När jag frågade vad hon menade med Manitoba, svarade hon att baguetten var gjort med en super fin vetemjöl som heter Manitoba Cream och att det ska vara det bästa som finns!
  När jag frågade om den baguetten hade jäst bara på surdeg eller med hjälp av industri jäst svarade hon: Så klart att det var jäst i, det går ju inte att baka surdegsbröd utan det!
  Yes you’ r right!
  Ja, Jag är kanske lite tjatig men då tycker jag att du är lite naiv att tro att konsumenterna riktigt förstår vad det hela handlar om! Kanske därför kan de inte bestämma sig över om de ska köpa Pågen eller fusk surdegsbröd… Det är ju samma sak.

  Frederic: Merci beaucoup!

 16. Henrik

  Hej Sebastien!

  Jag säger det jag sagt förut. Fortsätt att stå upp för det du gör. Det går också utmärkt för oss hemmabagare att baka med bara surdeg. : )

  Ha det!

 17. Gizze

  Bakar allt mitt bröd på Surdeg! Ekologiskt mjöl är en självklarhet!
  Njuter av det varje dag, mår så mycket bättre- och de som får med sig av brödet älskar det 🙂 Ha inte köpt en brödbit på 15 månader!
  Bävar för att vara bortbjuden på mat och bröd, så helst har jag med mig en brödbit som gåva 😉

  Så mycket onödigheter i världen – dags att det vänder nu!MEra Surdeg åt folket! HÄlssar Gizze i Värmland

Leave a Reply