Dags att äta lite frukost!

sebastien 10 Comments

Så här blev surdegen i morse vi kl 05 efter att jag hade matat den igår kväll. 
Efter att jag åt själv en god frukost med nybakade frallor vad det dags för surdegen att också äta lite frukost! 
Jag hällde i igen någon deciliter vatten och lite rågmjöl och vetemjöl…
Det betyder att jag kommer att blanda en första deg med denna fina nyfödda surdegen!  
Rendez-vous i kväll!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienDags att äta lite frukost!

Comments 10

 1. Jarl

  Sebastien,
  Jag gick “grundkursen” hos dig i våras – mycket trevligt och lärorikt med många av mina surdegsfrågor besvarade. Nu är det med stort intresse jag även följer din fantastiska blogg. Har under semestern, (äntligen) försökt baka ett vetebröd enligt mina nyvunna kunskaper, men lyckas inte återskapa den fasta konsistens på degen som vi fick när vi bakade på din kurs. Mina degar blir lösa och vill liksom falla ihop… För två bröd blandar jag 1 liter vatten och 1,5 kg Orga vetemjöl med salt och surdeg.
  Fråga: måste jästiden (8-12 timmar) innan slutrivningen ordentligt förkortas nu under varma sommaren?

 2. sebastien Boudet

  För mig Oscar är: Mes levains sont mes trésors! Jag har ju 12 stycken hemma just nu 🙂

  Hej Jarl: Kommer du ihåg att 1,5 kg vetemjöl för en liter vatten är bara en indikation och om din deg känn lite för lös kan du hälla i mera mjöl. Mjölets “sug” egenskaper variera lite efter säsongen och det är viktigt att din deg har nåd önskad textur innan autolysen.
  Så klart den sommar värme påverkar otroligt mycket och att vid högre t°C i rummet måste du korta till “liggtiden” till bara några timmar i stället.
  När surdegen alltid är i rumstemperaturen blir den mycket mildare än när man förvara den i kylskåpet. Därför, om det är för varmt i luften brukar jag stoppa degen i en tätt låda i mitt kyl för att kontrollera en aning jäsningen utan att brödet blir surt alls.

 3. Trumpetrille

  Tack för denna interaktiva kurs, Sebastien.

  Fråga: När du matar surdegen antar jag att den står i rumstemperatur, men när ställer du den i kylen, eller hur gör du?

 4. sebastien Boudet

  Jarl: Ja 🙂 Allt kring surdegsbakning är beroende väder, årstid och temperaturer… Och humören på bagaren 🙂

  Long story Oskar! Berättar en dag:)

  Trumpetrille: Ja rumstemperature hela vägen! Mina surdegar hamnar aldrig i kylskåpet.

 5. Anonymous

  Hej Sebastien!
  Varför skiktar sig råsuren? Har jag för mycket vatten i den då? Och vilken konsistens ska den ha när man blandar ihop den. Jag har gett mig in i surdegens värld men lyckas alltid misslyckas precis på slutet, om det nu kan anses vara ett lyckande.. Ett bröd har blivit bra och jag vet inte alls vad jag gjorde för skillnad.
  Är otroligt tacksam för svar!
  /Caroline

 6. Simon Jonsson

  Hej Sebastien
  Jag har lite funderingar kring förvaringen av surdeg.
  Jag har förstått att du förvara din surdeg i rumstemperatur hela tiden. Nästan alla säger att man ska förvara den i kylen. Varför gör inte du det? Vad är det för skillnad att förvara i rumstemp och kyl? Hur ofta matar du din surdeg?
  Det blev en del frågor, hoppas du kan svara på dom.
  /Simon

Leave a Reply