Nyckeln till ett bra bröd är ett bra mjöl!
Så här se den 100-åriga stenkvarnen från Orga ut.
Vatten driver kvarnen och gör korn till mjöl… Fascinerande!
Jag har en tätt samarbete med Orga Kvarn, nära Norrköping och när jag var där igår kunde jag inte låta bli att filma en liten snut som visar hur deras gamla stenkvarn fungerar.
Comments 8
Wow! vilken fin kvarn, spela in ljudet och ha det som relax när man ska sova! 😉
I morgon går vi in i nästa steg här och jag ska försöka öka jäsningen från nuvarande 18-20 timmar till 48+!
Spännande! 😀
En liten fråga, jag har lagt märke till att glutentrådarna nästan bryts ner när degen jäst över 24-28 timmar i våran ‘sval’ som numera ligger runt 8-12 grader. durum degen verkar klara längre dock utan större problem.
Mvh,
F
Hej,
har talat med demidag om mjöl till mitt bageri!
Karin
Eller hur Fredrik!
Testa att blanda med en fräschare surdeg.. Kanske 4 timmar efter matning om du vill komma upp till 48 timmars jäsningstider utan att degen kollapsar. Det är så här att vita degar tål längre jäsningar, inkluderat durum.
lycka till
Bra Karin, hoppas att du blir nöjd 🙂 Tveka inte maila om du behöver hjälp/råd!
Trevlig film. Skulle vart kul med en längre dokumentär. Appropå frågan om “riktiga stenugnar för hemmabruk”. Det beror väl på vad man menar med “riktig stenugn” men det finns elektriska sådan för hemmabruk i Tyskland.
http://en.backdorf.de/produkte/produkte_steinbackoefen.php?id=3
Vill man var avancerad och har plats så kan man ju bygga en egen vedeldad.
http://www.vedugnsbakning.se/#home
Tack för tipset Anders, ska kolla!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hej,
Vart kan jag köpa begagnad kvarn till ett litet bageri?
Mvh Lamin
I Sverige? Svårt tror jag… Däremot vet jag att i Tyskland finns de en hel del!