Mitt liv, min ton och min integritet!

sebastien 26 Comments

Jag har skrivit så otroligt mycket på sistone. Artiklar för mattidningar, krönikor, recept och det viktigaste av allt min bok (som kommer ut i mars 2012 och ni undrar)! Som ni säkert har märkt på bloggen har mitt bagareliv förändrats kraftigt sen jag sålde Petite France. Det blev mindre mängder som bakas varje dag men samtidigt är det fantastiskt kul att se mitt yrke med ett helt annan perspektiv.
Lära mig själv mer, lära andra och det hela i perfekt balans… Det låter ju bra 🙂
Jag föreläser i bageri/konditori skolor, gör kurser för hemma- och yrkesbagare, åker runt om i Sverige och hjälper andra bagare som vill komma ur den onda cirkeln de sitter i. Helt enkelt försöker jag att göra min bransch mer human, naturlig, hållbar och tacksam, för allas bästa.
Allas bästa… Inte riktigt! Många aktörer i bröd- och dessertbranschen inte är fullt överens med mig och tycker säkert att jag börjar bli ganska jobbig med mina åsikter och önskemål. Dem som försörjer sig på jäst, tillsatser, pulvermixar och “fuskiga” råvaror känner sig hotade just nu och jag förstår dem. För dem tyvärr, känner jag absolut inget medlidande och jag kommer att fortsätta påpeka hur det går till och informera er om hur brödindustrin försöker lura oss.
Krönikan jag skrev till nästa nummer av tidningen BAKA blev tyvärr inte godkänd för publicering. Jag fick för förklaring att jag använder fel ton och att de vill vara en tidning som bara inspirerar och inte debatterar… Trist tycker jag eftersom jag hade höga förväntningar och tyckte att det var så bra med en tidning som inte bara visar vackra bröd och tårtor men också såg till att de skulle vara vackra på insidan med!
Det positiva med det hela är att ni kommer inte behöva vänta till mitten i Oktober för att läsa min krönika. Jag kommer att publicera den på fredag här på Brödpassion.se istället!

sebastienMitt liv, min ton och min integritet!

Comments 26

 1. Anne

  Vilken tråkig attityd av Baka! Jag gör som Journal Chocolat och länkar till dig på fredag. Du är en sann bröd-hjälte!

  Ps – råkade se macaron-mix på Martin Ohlson och svimmade nästan av chocken när jag läste innehållsförteckningen! Istället för mandel, äggvita och socker var det fullproppat av skräp.

 2. Teresia

  Ser fram emot att läsa din krönika. Trist att Baka inte ville publicera den. Trodde att hela iden med en krönika var att den skulle vara fri från någon slags begränsningar. En krönika skall ju sticka ut på något sätt. Fortsätt ditt fantastiska arbete. Ser fram emot publiceringen av din kommande bok.

 3. Annika

  Roligt att se hur kommentarerna här nu tycker att det är okej med en aggresiv ton, trots att de flesta brukar förespråka en bra ton på både bloggar och tidningar.

  Jag tycker att du har helt rätt i dina åsikter, Sebastien, men du har en ibland väldigt otrevlig ton. Du skriver på ett sätt som ibland får en att vilja gå i försvar även när man håller med dig.

  Ett exempel är i den här artikeln där du skriver om de som försörjer sig på jäst och tillsatser som om de vore någon hemsk maffia som försöker kontrollera vad vi äter och nu är jätteupprörda för att en enda fransman kritiserar dem. Så är det naturligtvis inte, men de vill heller inte målas ut som den rena ondskan.

  Folk vill ha billigt bröd. De vill inte betala för surdegsbröd, utan ha limpor för 20 kronor styck. Så är det ju, och det är ingen konspiration.

  Jag tycker du känns lite som en radikal och skrikande politiker som inte vill ha någon debatt eller lyssna på någonting utan bara skrika om hur fel allting är, och skylla allt på “borgarna” eller “kommunisterna” och blir jättesur och kommer med anklagelser när någon inte vill prata med dig.

  Alla tjänar på en bättre ton. Lär av avslaget och fundera på vad du kan göra annorlunda. Jag tycker det är heder åt Baka som säger ifrån och att de tycker att en arg svada inte passar ihop med deras tidning.

  Sen håller jag fortfarande med dig i sak ang dåligt bröd, men jag tycker att de har rätt i sin kritik om att du kunde använda en bättre ton och ett större perspektiv.

 4. Per-Olof von Brömsen

  Annika, jag tycker inte om aggressiva toner vare sig på nätet eller i en tryckt tidning. Däremot välunderbyggda och välformulerade åsikter. Och det anser jag att Sebestién har. Han brinner för sitt yrke och har verkligen en passion för bröd! Därför föreslog jag länkningen, trots att jag inte läst vad han skriver i krönikan.

 5. Sandra Jensen

  Hej Sebastién!

  Stå på dig! Vi behöver ruskas om i Sverige. Och tack för att du väckt min medvetenhet och lärt mig vad riktigt bröd är. Det är helt underbart med riktigt bröd. Vilken tur att jag prenumerar på en sådan förståndig och bra tidning som Journal Chocolat.

  Sandra

 6. Paulo

  Jag gillar folk som försvarar sina åsikter, och i ditt fall sitt yrke, med passion. Som du säger, det är din integritet och det gillar jag också. Personligt, tror inte du använder någon agressiv ton men du strör salt i såren, det gör du, och det gör ont till några.

  Alltså, BAKA kan inte såga av grenen som dem sitter på (tänker på alla magiska pulvermix och magiska fejk manitoba pengar som kommer i advertising).

 7. Anonymous

  Annika det är ju där du har fel! Det är skillnad på att bara klaga och inte göra någonting åt det men det är ju precis det Sebastien gör! Han försöker ju förändra brödkulturen i sverige och öppna ögonen för allmänheten.
  Och just nu förespråkas det hit och dit med tillsatsfria produkter. Det är ju fantastiskt med någon som brinner för sitt yrke, dessutom kan extremt mycket om det, sina produkter och råvaror. Man kan också undra vem och vad du försvarar dig emot!
  Fortsätt Sebastien med ditt för det är väldigt intressant att läsa och det är härligt att det är någon som vågar vara kontroversiell och sticka ut!
  Du är grym, ser verkligen fram emot att läsa krönikan!
  /Anders

 8. sebastien Boudet

  Hej och tack för era kommentar allihopa!
  Annika: Vänta tills du har läst min krönika innan du kommer igång och blir upprörd! Jag är inte aggressiv utan bekymrat inte korkad utan långsiktigt!
  Vi kan höras igen på fredag efter du har läst mina ord 🙂

 9. Nathalie

  Ja har aldrig tidigare möt en person med ett sådan brinnande engageman och en sådan djupt rotad passion för det han gör..Han kan lyckas få den minns intresserade att lyssna och bli intresserad och att inse att mkt inte står rätt till.. Och inte bara inom bröd industrin utan på många plan, men kommer man på rätt sida inom en branch drar det med sig fler… och det måste ske förändring, annars kommer vår jord snart säga stopp…så du som kund våga ställa frågor och framför allt krav på det bröd du handlar..

  Kan bara ta ett ex av tyvärr alldeles för många fula knep, där ja jobbar…En av bagarna kommer med ett nytt bröd (frukt&nötter) så säger han ja slängde i lite surdeg (nått slaim på dunk) så kan vi sälja det som stenungsbakat levain bröd…
  Alltså här blir du ju grundlurad..

  och iaf jag om jag går till ett Bageri/konditori och köper ett dyrare bröd förväntar jag mig ju mkt bättre och godare bröd än om jag går till ica och tar en inplastad sak lr???

  Vist tror jag att det finns folk som inte kunde bry sig mindre om vilket bröd de stoppar i sig bara det mättar men om jag nu faktiskt går och köper mitt bröd på ett bageri då måste det vara av den anledningen ja nämde ovan…

  Ser mer än mkt fram emot ditt inlägg på fredag och kan knappt bärga mig förän din bok ska komma…

  Du är en riktig kämpe och jag är oerört glad att du gör så folk får upp ögonen!!!

 10. Nathalie

  Paulo: Hade han vart på mässan hade det kunnat va han..:(
  Ja det är verkligen synd och hemskt att behöva se detta varje dag..
  Vet jag har ett val, skulle kunna gå ut genom dörren och inte komma tillbaka men man måste försörja sig oxå, men jag söker och letar snart måste det bli rätt träff…

 11. Justine L

  Å, vad tråkigt! Jag är ganska säker på att detta inte handlar om din ton, utan att du kommer med obekväma sanningar. “Baka” är förmodligen rädda att skrämma iväg sina annonsörer. De vill att du ska vara den franske bagaren som penslar croissants till Jaques Brel när alla sover och sen är tyst om allt du vet om tillsatser. Synd att de är så fega. Att de inte fattat att du är dedikerad “från ax till limpa”. I Sverige är det inte populärt att protestera offentligt, man gör det hellre bakom ryggen eller med anonyma kommentarer i en blogg.

  Vive le franske bagaren!

 12. Anonymous

  Hej! Du kanske redan har skrivit om detta, men jag undrar lite över jäst… Tillsatser vill jag naturligtvis inte ha, ett surdegsbröd ska naturligtvis inte innehålla jäst, ekologiskt mjöl – absolut! Men låt säga att man bakar ett bröd med superbra mjöl, vatten, salt – och jäst (ok, en gnutta socker också kanske). Det blir kortare jästid och inte lika näringrikt (Man kan ju alltid tillsätta olika korn, kross etc för ökat näringsvärde). Men jäst kan väl inte jämföras med och vara lika illa som kemiska tillsatser. Eller? Tänker även på det svenska brödarvet… Ska vi sluta baka tekakor, källarfranska, kakbröd etc? Surdegsbröd är fantastiskt, men inget slår t.ex. mormors hembakta bröd bakat med jäst! Ska man verkligen behöva känna sig som en dålig människa bara för att man köper jäst? Som sagt har du kanske redan skrivit om detta… Tack på förhand! /Karro

 13. sebastien Boudet

  Stor TACK Nathalie för dina snälla ord! Det du berättar är hemskt sorgligt! Ingen kan förstår situationen lika bra som eftersom du verkligen sitter mitt i, varje dag!
  Jag hoppas att du kan hitta ett nytt jobb snart och få tillbaka lite bakglädje!
  Kämpa på!

  Justine 1 poäng 🙂

  Karro: Jag förstå vad du menar och även om jag har redan skrivit om det kan jag skriva igen!
  Jästen är ingen onda om man använder det för vad den är och gjort för: Snabba på jäsningsprocessen. Det jag
  menade kommer du att förstår när du läser min krönika i morgon.
  Våra mormor och morfar, farmor och farfar oxå bestämde sig för att fissionera stora Uranium kärnor för att tillverka ström för 50 år sedan. Det som kan kännas kristal klart vid ett viss tid kan oxå vissa sig vara fel i efterhand.
  Nu överdriver jag lite med att jämföra jäst och kärnkraft
  men jag hoppas att du förstår min poäng ändå. Industri jäst hör absolut inte till det du kallar för Svenska bröd arvet. Det handlar inte att man ska sluta baka tekakor eller att man ska känna sig som en dåligt människa för det men bara att förstår vad är vad och hur vi vill att framtidens bröd ska ser ut.

 14. Jenny

  Angående pris folk är beredda att betala för en limpa bröd, undrar jag varför det måste bli dyrare att baka “på riktigt”? Det Sebastien gör, utöver att lära bagare att gå tillbaka till grunden, är lära oss vanlig hemmabakare samma sak. Det förvånar mig att det skulle vara billigare att köpa en brödmix där man får ut två limpor när man kan köpa en påse mjöl av god kvalitet för ungefär samma summa. Av den mjölåsen får man ut såväl jäskraft i form av surdeg som fler än två limpor! Visst krävs det också lite salt och vatten , men den kostnade är försumbar.

 15. Anonymous

  vet inte exakt varför men gå runt på alla “äkta” surdegsbagerier och du kommer att märka att det är betydligt dyrare än vanligt bröd.

  Tid och pris är två viktiga faktorer i detta. En sak är om du har tid/möjlighet att baka själv, en helt annan om du köper. Jag gissar att det inte är de lågavlönade som köper surdegsbröd för 50kr/st eller mer. Snarare innerstadseliten och de välbärgade som har råd att handla “exklusiva” varor som surdegsbröd ju trots allt blivit i Sverige till skillnad från i t.ex. Frankrike där det mer är var mans egendom.

  Den faktorn talas det sällan om här i detta forumet. Kanske för att många har tid över att baka själva.

  en annan intressant fråga till alla “tillsats-talibaner” som verkar finnas här: lever ni denna ädla tanke fullt ut? eller är det bara brödet som är föremål för denna extrema granskning? Går ni ut och äter ibland? köper ni godis ibland? köper ni kött eller grönsaker ibland? köper ni kakor ibland? listan är lååång när det gäller livsmedel med olika tillsatser och jag påstår att det är i det närmaste omöjligt för gemene man att undvika dem i alla dess former.
  Däremot gör det ju inte det hela rätt, men svansföringen här när det gäller bröd är så hög så man undrar om ni är konsekventa i allt?

 16. Sandra Jensen

  Svar till anonym.

  Vill man äta skräpbröd, skräpkött eller annat macdonalds skräp så är det väl ett fritt val, och vill du anonym vill “värna” om att de fattiga ska få skräpbröd i sig för att det är billigare och lura dem med tillsatserna, så är ju det också ett fritt val av dig.

  Men se på mjölken. Konsumenternas val gjorde att det idag finns stort utbud av ekologisk mjölk i butikerna. Om fler hänger på, ju fler får tillgång till bättre.

  Och Jenny, du har helt rätt. Det är billigare att baka hemma nu 🙂

  Sandra

 17. Annika

  Anonym har ju en viktig poäng – ekonomin pratas det väldigt lite om här.

  Visst vore det jättebra att omvända hela världen, men jag tror det är svårt. Affärer och bagerier sitter och fast i en fälla, där de inte kan baka bättre och dyrare bröd eftersom konsumenterna är ovilliga att betala (inte alla, men många). Hos oss kostar det ekologiska surdegsbrödet 40 kronor och räcker 4 dagar. En limpa kostar 20 kronor och räcker ofta längre. Det GÖR skillnad.

  Sebastian – Jag håller fortfarande med dig om att tillsatser är skräp, men jag har jättesvårt att acceptera att det är någon form av konspiration där ute som vill tysta kritik till varje pris. Jag tror inte bagerierna har någonting emot att baka bröd av högre kvalitet, men då måste konsumenterna vara beredda att betala för det och det är de inte. Med andra ord sitter de fast i samma fälla, och de riktiga bovarna i detta är inte bagerierna eller mjöltillverkarna (de har inte lurat konsumenterna så som du påstår i din krönika), utan helt enkelt folk som är för korkade/fattiga/snåla/obekymrade för att välja mat av hög kvalitet.

  Jag tror du skulle öka trovärdigheten och respekten för dina artiklar betydligt om du slutade slänga skulden åt olika håll (framförallt när du får det att låta som en konspiration) och istället fokuserade på vad som kan göras. Det är faktiskt helt ointressant vems fel det är, frågan nu är vad vi gör åt det.

 18. Daniel Lundin

  Jag håller absolut med om att ekonomin är en faktor i det hela. Idag verkar det som att mat tråkigt nog inte får kosta något och att många inte är beredda att betala lite mer för äkta vara. Det finns i många fall en slags “dussin-mentalitet” och att man väljer det som är bekvämt, ekonomiskt fördelaktigt och det industrin länge har invaggat oss i att tro är bra. Jag anser att det helt enkelt handlar om vilka prioriteringar man gör, och givetvis om vilken kunskap och insikt man besitter. Kunskap är nyckeln till att kunna göra ett aktivt val och därmed som konsument kunna påverka matindustrin i den riktning man själv tycker är rätt (förhoppningsvis med så lite tillsatser som möjligt ;-)).

  Sebastian gör ett mycket bra jobb, han sprider just kunskap och ger otroligt med inspiration. Hans ton får man ta – han är ju trots allt fransman 🙂

 19. Peter Lindh

  Ändra ingenting…. framför allt inte din ton Sebastien!! I Sverige, lilla landet lagom, är de allra flesta bara så vansinnigt livrädda för att behöva ta ställning eller bemöta en åsikt…för att inte tala om att ha en egen åsikt. Våra kära politiker tillsammans med en alltmer betald och sponsrad journalistkår har i decenier trummat in i folks medvetanden att de minsann vet bäst vad vi ska äta, tycka och gilla…. sorgligt men sant! Så lite hederlig “jävlar anamma” och ett rättframt språkbruk har ingen dött av….vi behöver sanningen utbasunerad kring bland det viktigaste här i livet, nämligen den mat vi stoppar i oss.

 20. sebastien Boudet

  Min ton är som den är, den speglar vem jag är och hur jag tänker… Med det jag vet idag vore jag en kriminell om jag inte pratade om det!
  Jag är mycket tacksamt att ni alla ställer er upp och ta tid att skriva kloka kommentarer! När jag läser era ord känner jag mig riktigt stolt att göra det jag gör och att vara här i Sverige!
  Det endast som är positivt med alla anonyma som tycker till är att tydligen även de som inte gillar mig och mina åsikter kommer på Brödpassion bloggen och läser mina inlägg ändå!

Leave a Reply