Det godaste som har hänt till mig i veckan…I bild!

sebastien 13 Comments

 Jag gjorde en liten film på Petite France.
Resultatet kommer ni kunna se på början av nästa år.  
 Bästa Nisse och Stefan som bakade surdegsbröd med mig. 
 Dem tävlade med varandra om vem skulle baka den finaste surdegsbrödet! Det hela kommer att bli ett barnprogram. 
 Jag åkte genom Sverige till ett litet stad som heter Fengerfors. Det ligger 2 mil utanför Åmål. 
Vilket projekt och vilket vedugn!  
Vedugnen “äter” nästan 100 kg ved per dygn!

Och den är placerat precis in i den lilla butiken. 
Här har ni Lisa som posera stolt framför ugnen. 
Också Sandra och Michel. Dem äger bageriet tillsammans. 
Vi åt lunch varje dag på ett litet bord in i butiken och vi satt på mjölsäckar 🙂 Så klart var det gott surdegsbröd och goda lokalt producerade ostar till maten! 
Kl 15 matades ugnen med ved för morgondagens bakningen. 
Snabbt titt för att kolla om limporna mår bra. 
Ja, dem mår bra! Brödet vi bakade blev helt fantastiskt! 
Dag 2 bakade vi pizzor för lunch. Recept: 2 misslyckades lantbröd, egen tomatsås med tomater från trädgården, zuckini och lök också från trädgården. 
Och på toppen, det lokala producerade fårosten! 
Alltså, no comment! Jag kommer ALDRIG IGEN äta pizza från kvarterets pizzerian!
Tack Sandra och Lisa för en otroligt inspirerande resa! 
Så här ser det ut utanför bageriet. 
Deras lilla trädgård! 
Bakom bageriet var det ett gammalt pappersbruk! Med dem stenarna “malde” man pappersmassa… Jag vet inte varför, men varje gång jag se en rund sten tänker jag på mjöl…
Kör ni förbi det skylten rekommenderar jag varmt att ni gör ett besök till Brukets godaste… Bageriet är till och med värt en omväg! 
 Kolla gärna på deras blogg HÄR
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienDet godaste som har hänt till mig i veckan…I bild!

Comments 13

  1. David S

    Jag steg in i bageriet när ni stod där alla tre bakom disken och fokuserade på att fånga de från viktlöshet återvändande bakverken (http://bit.ly/r19t9M).
    Vad kul ni verkade ha. Jag ville bara släppa allt jag hade för händerna mig å lära mig allt om hur en limpa i vardande rätt masseras. Jag gick dock icke helt lottlös ur bageriet, jag fick med mig länken till den här bloggen och jösses vad inspiration här finns att hämta. Eftersom jag inte kan fokusera på mer en en sak åt gången så får jag nu finna mig i att jag nu slarvat bort min surdeg. Någonstans i huset bör den dock finnas, jag hoppas jag hittar den innan den är bortom räddning.
    Jo, en sak till, du har en otroligt skön brytning. Även den stort inspirerande! Exakt till vad vet jag inte, men jallafall.

    /mvh David S, Fengersfors

  2. Johannes

    Hej Sebastien,

    Jag tycker mycket om din passion för bröd och din känsla för kvalitet.

    Det var jag och mina kollegor som byggde bakugnen i Fengesfors, som liknar den på Rosendal förresten. Jag blev mycket glad, när jag läste i din och Sandras blogg hur bra det gick och hur mycket du tyckte om ugnen vi murade där.

    Efter att ha gjort ett praktik i Järna Stenugnsbageriet, har min aktning för bagerihantverk stigit enormt. Det krävs så mycket hängivenhet, finkänsla och kunskap för att dag för dag levererar god bröd, alltid med chansen att misslyckas och precis idag inte bakar det bästa bröd som kunde vara möjligt. Jag har stor respekt för alla som bakar bröd, dagligen på ett hantverksmässigt sätt.

    Är det ok om jag lägger en länk från min hemsida till din hemsida?

    Bästa hälsningar

    Johannes Riesterer
    ugnsmurarmästare

Leave a Reply