Det franska julmaten!

sebastien Uncategorized 9 Comments

Foie gras är så gott! 
Jag har varit i Frankrike under helgen. Eftersom jag kommer att spendera julen här i Sverige gjorde vi en “minijulmiddag” med familjen. Vi åt så god mat och då blev jag riktigt inspirerat. 
Framöver kommer jag berätta lite mer om det franska julmaten och tänkte lämna några goda familjerecept till er. Stay tuned!
sebastienDet franska julmaten!

Comments 9

 1. sebastien Boudet

  Det är sant Pennelina!

  Sofia: Det finns visst anklever som görs från “glada” ankor så klart (som den på bilden)! Filmer du länkar är hemsk, jag tittade på den och tycker så klart att det är hemskt! Jag har varit på många jätte fina gårdar som gör anklever på ett väldigt “human” sätt i södra Frankrike eller i Alsace.
  Jag har också sett hur man slaktade kycklingar här, hemma! Man kan se det på olika vinklar och jag respektera fullständigt dem som inte kan stå “hur man gör den maten vi äter”

 2. Anonymous

  Det finns ingen lycklig foie gras men alla gör sina val vad de tycker är acceptabelt, åt det en gång i frankrike utan att ha en aning om hur det var framställt och visst var det otroligt gott men inte så gott. Samma sak hände för mig med veal då jag felöversatt det till kalv.

 3. Anonymous

  Jag har bara en fråga kring hur man framställer “human” foie gras? Jag antar att i den franställningprocessen så använder man sig inte av maskinell tvångsmatning?
  Dock vill jag påpeka att oavsett om man använder maskinell utfodring eller ej så är det väl inte humant att låta ett djur lida,(ex. Får de svårt att stå upp och får mycket lättare leversjukdomar pga den onormala tillväxten) under en kort livstid bara så våra smaklökar ska få uppleva något gott?
  Jag själv har aldrig smakat foie gras och kommer inte göra just för att det aldrig går att garantera att djuret inte mått dålig. Precis som att man avstår från hotade fiskarter, icke ekologiskt kött, scampi (vars framställning har mycket negativ inverkan på mangrove-träsk), skall man väl avstå från detta.
  För att spara på våran jord och bara äta det som behandlats med respekt.
  Djurens liv offras för vår överlevnad, det minsta man kan göra är att visa sin tacksamhet genom att säga nej till
  oetisk och respektlös mat.

 4. Paulo

  Hej Sébastien,

  Oh ja, har ätit en hel del terrine de foie gras sedan jag kom hit. MUMS! Tyvärr är det nästan slut och på måndag flyger jag tillbaka till Sverige. Idag är det exam dag. Rykten går att det ska vara Blanquette de Veau som vi behöver laga… as french as it gets.

  Ha det gott!

 5. Nathalie

  ska bli kul att läsa om den franska julmaten:) tror bestämt ja får berätta om det för min pojkvän så han oxå läser det (han är nämligen lite frankrike tokig:) då han bodde där ett halvår då han plugga)ha det toppen och just det kom med på en av dina kurser i vår (blev min julklapp till mej själv)ska bli så himla kul

  // Nathalie

Leave a Reply