En dokumentär som har jäst på surdeg!

sebastien 6 Comments

Affischen med magiska flygande degklumpar. 
November 2010 kom in i mitt liv en sådan person som man inte tror finns! Hon heter Amra, jobbar på Sveriges Radio och en november morgon förra året ringde hon till mig och frågade om vi kunde träffas. Hon pratade så fort att en ny mening började innan den förra meningen var klar. Hon ville göra en radiodokumentär om mig, men ingen vanlig dokumentär. Hon ville fånga en hel dag, från den alldeles början till sitt alldeles slut, helt utan fusk. Det viktigaste för Amra var att de som lyssnar på hela programmet ska lära känna mig på riktigt och då menar hon på riktigt! 
Här är hon som bäddar ner sig i min soffa hemma hos mig, synkroniserar sin egen klocka med min så den ringer några minuter innan jag vaknar… Kl 02.25!   
Först lät det där hela ganska överdrivet, att det ska spelas in på riktigt när jag vaknar! Alltså på radio… Jag tyckte att det skulle fungera fint att låtsas lite och spela in det senare på dagen. Vad hade jag sagt nu… Förbannade Amra frågar mig varför jag inte fuskar och stoppar jäst i mitt surdegsbröd?! Eeeuuuhhh?? Hon tittar på mig med stora och upprörda ögon och säger att hon inte vill ha jäst i sin dokumentär! Ok, här är min soffa 🙂 Det var ingen idé att diskutera med henne, hon visste precis vad hon var ute efter och det gällde för mig att köra på hennes sätt, helt utan jäst! 
Hon förföljde mig med sin mikrofon under 3 hela dagar/nätter och fick 50 timmar inspeladt material att leka med! Dokumentären är en dag av mitt liv, en dag på mitt livsverk Petite France men framför allt, en dag med en underbart, engagerad och passionerad reporter från SR.  
Igår hade SR organiserat en för-lyssning av programmet och bjöd på lite goda grejer. 
Några Selles-sur-Cher, en brie och en fantastiskt fårost från Pyrenéerna! 
Här är den uppskuren!
Och så klart fina surdegsbröd! 
Tack Amra för det du gjorde, du för evigt gjorde Petite France precis som den var när jag ägde den! 
Välkomna att sätta på P1 på söndag kl 15.03 och vara med för en hel dag med mig, mina surdegsbröd, de personerna som hjälpte mig att förverkliga mina drömmar och som jag älskar mest i världen! 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienEn dokumentär som har jäst på surdeg!

Comments 6

 1. Pennelina

  Fårost… när jag var ung hade vi mjölkfår och gjorde ost 😀 Nu hjälper vi sonen att bygga upp en liten besättning.

  Längtar efter både ostarna och yoghurten 😀

  Härligt med ett radioprogram! Det måste lyssnas på 😀 Det gläder mig verkligen att det går så bra för dig!

  Kramar <3<3<3

 2. Henrik

  Hej Sebastien!

  Tack för möjligheten att vara med på premiärlyssningen av programmet. Mycket trevlig!

  Mycket godsaker med. Bakade utan fusk och med äkta passion.

  Att ta en tugga i ett surdegsbröd, en god oss och en god macarong. Äkta helt igenom. : )

  //Henrik

 3. Karin

  Hej Sebstien!
  Jag ska lyssna när jag får jullov! idg har jag stått på marknad med stora väljästa bondbröd och vackra rågbröd och de har inte sålt så bra 🙁 Jag borde ha lyssnat på dokumentären istället …
  God jul,
  Karin

Leave a Reply