Nyårs löfte: Blir bagare!

sebastien 8 Comments

Sadla om kanske…
Nu att 2011 håller på att ta slut tittar man bakåt för året som har gått men framförallt framåt för året som kommer! I år, jag har fått otroligt många mail från personer (vuxna) som vill sadla om till bagare. Alla har olika motiveringar och olika bakgrunder. Vissa är arkitekter andra sjuksköterskor eller kockar men alla detta gemensamt att brinna för gott bröd och känner att deras arbetsliv eller bara liv skulle vara lyckligare om dem blandade surdegar och bakade bröd istället. Någonting annat de har gemensamt är att dem sitter nästan alla i en “dead-end”. Dem letar efter en utbildning som inte finns, en grymt praktikplats eller helt enkelt en snäll och duktig bagare som skulle vilja ta dem och lära ut allt han/hon vet… Och nej tyvärr, sådana där finns inte eller! 
Det är riktigt frustrerande att jag inte kan ge ett riktigt bra svar till de flesta som skriver till mig! 
Min nyårs löfte för 2012: Hitta ett bra lösning för vuxna som vill sadla om och blir bagare!
I morgon blir det bûche bakning med mina tre killar. Vi ska baka två olika: En gjort på en biscuit russe, vanilj mousseline och konserverade sommar bär och den andra, en klassiskt choklad smörkräm bûche med choklad dacquoise och choklad ganache. 
sebastienNyårs löfte: Blir bagare!

Comments 8

 1. Nettan

  Snälla, snällaste Sebastien! Ett recept för Bûche au chocolat svp! Ska försöka baka en imorgon till min fransk-svensk-polska julafton och inte lyckats finna ett bra recept. Jag vet att du har ett riktigt bra recept i dina ägor så snälla dela med dig!

  Bon Noël!
  /Anette

 2. Anonymous

  Jag har ibland tänkt att det kanske kunde bära sig (ekonomiskt) att hyra en lokal, köpa en ugn, en kyl, och kanske en degblandare, och öppna ett andelsbageri där man kan baka sitt bröd “på riktigt”. De människor som har det här behovet av att baka bröd “på riktigt” skulle kunna hyra in sig, och när man ändå bakar så kan man sälja en del i en slags bageributik. Jag tror att det finns ett sug efter bra bröd även bland dem som inte vill eller orkar ägna sig åt hantverket, och som vi alla vet är det ganska lätt att själv baka bättre surdegsbröd än man kan köpa i de flesta butiker och bagerier, där det troligen är rätt mycket fusk. Om inte annat så känner man det på smaken när man en gång smakat äkta vara. Det finns en butik nära där jag bor som har en jättefin Bongard ugn för att baka i butik, men det surdegsbröd man har kommer från Gateau, och jag tror att man helt slutat med det surdegs-bakeoff man ett tag sålde i butiken. Problemet var kanske att det inte sålde, förresten. Varje gång jag går in i den butiken tittar jag på ugnen som ser lite sorgsen ut, och tänker att jag skulle kunna betala en slant för att stå där och baka, bara för att jag tycker så mycket om att baka bröd. Jag tror inte att det är så lätt att skapa ett Petite France, man ska nog ha rätt mycket talang och kanske lite tur. Man ska hitta rätt stället och tidpunkt etc. Med andra ord är det nog inte så att alla som vill vara bagare med egen bageri “borde” vara det, men som surdegsamatör tror jag att många skulle få utlopp för sin kreativitet om de kunde hyra in sig på bra utrustning. Om man dessutom kan visa konsumenter hur bra bröd kan vara så är ännu mer vunnet.

  Bara en tanke…

  //P

 3. annamironova

  Sebastien!

  Lycka till med nyårslöftet! Jag är/var en av dem som du pratar om… Som du påpekade, finns det inte många praktiska vägar att ta sig till bagar/konditoryrket som vuxen… Dessutom, i de flesta fall, har man ju familj att försörja, så man vill inte investera sin tid i en utbildning som inte ger jobb.
  Så än så länge är jag en konditor som jobbar som ekonom! 🙂

  Jag är också jättenyfiken på recept! Båda låter fanstastikt!

  Anna.

 4. Palle Rellos

  Sébastien, vill bara passa på att önska en god jul och gott nytt år. Sedan jag gick din kurs har jag bakat en hel del bröd och de blir godare och vackrare för varje gång. Fick precis hemleverans av 28 kg mjöl från Orga Kvarn, så nu kan jag experimentera massor! Mina kollegor tycker jag blivit knäpp, men samtidigt är dom glada för det goda brödet jag kommer med på morgonen 🙂 Några verkar också förstå att det går att baka bröd med bara mjöl, vatten och salt…och har sagt att de ska nog prova på “det där med surdeg” Så din passion för bröd sprider sig, som ringar på vattnet 🙂 bon Noël !

 5. Nathalie

  God Jul och Gott Nytt År Sebastien!! Jag har förhoppningar om ett riktigt fint 2012, redan nu har jag flera höjdpunkter att se fram emot, dels din bok och att få vara med på din surdegskurs i mars..:)2012 kampen om yrkesstolthet ska fortsätta, att fler och fler ska få upp ögonen för vad bröd och bakverk ska smaka…Sedan har jag ett löfte till mig själv att för mitt eget bästa skall (måste) jag fina en ny arbetssituation…

  Men Ha nu en riktigt fin Jul helg med dina nära och kära

  Julekramar // Nathalie

 6. sebastien Boudet

  Ja, Nettan! Nu är både mina bûche på kylning… Tyvärr hinner inte skriva klart recept ikväll…

  P: Bra funderingen tycker jag! Värt att undersöka! Jag tänker också ibland på alla stackars ugnar som stå tomt 23 timmar om dagen…

  Anna: Ska jobba så mycket jag kan ikväll md recept! Som sagt kommer att jobba aktivt på den fråga (Vuxen utbildningar) under 2012!

  Palle: Nej nej, du har inte blivit knäpp! Joyeux noel du med!

  Nathalie: God jul till dig med! “2012 fortsätter kampen 🙂

 7. Nettan

  Ok Jag fattar! Hittade ett OK recept så min bûche är oxå på kylnig. Men är fortfarande intresserad av din 🙂 Hoppas den kommer senare.

  Ta hand om dig och din familj.
  Kramar
  Nettan

Leave a Reply