Jäst eller surdeg? Eller varför inte både och…

sebastien 17 Comments

Varning!!! Jästbolaget säljer snart surdeg… 
Jepp, nu är den här… Surdegen man hittar i mataffären mellan creme fraichen och smöret! 
Jästbolagetsproduktblad förklaras att det gäller bara att blanda surdegen med vatten, mjöl, olja, salt och så klart JÄST för att få 2-3 fina surdegsbröd! Bra gjort där, förut kunde man köpa en 50 gr jästpaket för under 1 krona och baka bröd men nu ska man köpa för 20 kronor en burk med färsk surdeg också! Inte klokt… Jag undrar vad den där burken så kallade “färsk surdeg” gör i degen om man ändå behöver lägga i en paket jäst för att det ska jäsa! 
Jag hoppas att ni förstår nu hur viktigt det här att skudda det äkta surdegsbrödet! Alla försöker tjäna pengar på den stackars surdegen och är beredda på att göra vad som helst för att få sin bit av kakan!
En liten påminnelse om vad som är så bra med äkta surdegsbröd: 
En lång jäsning (över 12 timmar) bryts ner fytinsyra och frigör näring i brödet, sänker GI nivån (=bra energi och gör dig mätt) och förbättra hållbarheten på brödet (utan att behöva tillsätta olja eller annat konstigt). 
Tid ger smak och det är därför det finns ingen anledning till att degen ska jäsa för snabbt. 
Ja ja… Nu väntar jag på att få veta vad detta produkt innehåller eftersom det står ingenstans på Kåkås hemsidan. Någon som vet och kan berätta till oss innan produkten släpps (vecka 6) kanske?? 
Smördeg…
Blev Mille-feuilles! 
En inte lika frustrerande ämne: Goda desserter! 
I veckan har jag gjort min godaste mille-feuilles någonsin. Den var helt otroligt och smälte i munnen bara 🙂 För dem som blir sugna kan ni hitta recept på smördegen i galette filmen och vaniljkrämen med (kolla på “filmade recept”). Vill man inte ger sig på att göra marmoreringen med det vita glasyren kan man bara pudra den med florsocker.  En fördel med smördeg är att den behöver inte jäsa. Man kan göra en bra sats, kavla den och sen plasta in den och spara den in i frysen. Man kan baka ut den direkt ur frysen: Riktigt praktiskt och gott!
Föresten, visste ni att allt köpt smördeg är ju gjort på margarin trots den kallas för “smördeg”… Konstigt eller hur!? 
sebastienJäst eller surdeg? Eller varför inte både och…

Comments 17

 1. annamironova

  De här nya produkterna visar ett totalt missförstånd för hela surdegsbakningskonceptet. Man vill komprimera hela processen till 4 timmar och det är ju ett skämt! Jag tycker att om man inte vill investera tid i surdegsbrödbakning, ska man skita i det hela och baka bara med jäst.

  Jag häller med dig, Sebastien, att industri vill nu “mjölka” ordet surdeg för att tjäna in pengar.

  De står på produktbladet:”Dessutom blir det mycket billigare att baka själv.” Hur mycket billigare blir det om man lägger till 6-10 kr per limpa (19,50 kr för 2-3 limpor anges priset) för bara surdegen?

  Smördegsfusket har irriterat mig nu i flera år! Köper alldrig margaringdegen. Det är därför var jag så glad att få ditt recept!

  Anna.

 2. Magnus

  Ja verkligen man blir irriterad på att industrin ska kunna göra vad dom vill…om det finns ett regelverk inom EU om vilken form en morot ska ha borde dom ändå kunna kräva att surdeg inte får innehålla tillsatt jäst. och ang. margarin deg kan inte mer än hålla med har alltid egen i frysen…både godare och bättre än margarindegen som finns i affären…samma sak där ska en produkt få kallas smördeg om den inte innehåller smör?? Väldigt märkligt!

 3. Henrik

  Hej Sebastien!

  Så här står det enligt den länk du angav:

  •Bagarens Surdeg Vete (burk) – flytande vetesurdeg med levande surdegskultur(vatten, fermenterad vetemjöl)
  •Bagarens surdeg Råg (burk) – flytande rågsurdeg med levande surdegskultur (vatten,fermenterat rågmjöl, stabiliseringsmedel E415, salt)

  Då undrar jag. Vad är fermenterad mjöl? Vad gör stabiliseringsmedel
  E415 där? ; )

 4. Kattis A

  Hej Sebastien!

  Du har skrivit några gånger att du ska tillaga anka, jag gillar verkligen anka och undrar om du skulle kunna lägga upp ditt favorit recept på hel anka.

  Tack på förhand!

  Kattis

 5. sebastien Boudet

  Inte jag eller Teresia… Bara i min frys 🙂

  Anna: Vilken tur att vi finns och berättar det som pågår!
  Återkommer gärna när du har bakat smördegen!

  Ja Magnus… Man verkligen undrar!

  Henrik: Jag läste det oxå men det lät inte som ett riktigt innehållsförteckning bara…

  Kattis: Bra idé! Skriver det på min lista: Att göra 🙂

 6. Anonymous

  Hej Sebastien!
  Tack för en underbar blogg! Jag har en fråga. Om det skulle vara så att den färdiga köpta surdegen bara innehåller vetemjöl och vatten, vad är det då för fel? Jag tänker att det kan få fler människor att börja baka själva(på sikt börja göra egen surdeg när man märker det goda resultatet?)
  Vi vet ju inte än exakt vad den innehåller med OM det skulle vara så…
  Kram Isabell

 7. sebastien Boudet

  Isabell: Det som stör mig mest med detta produkt är inte bara innehållet men också själva tanken bakom hur dem beskriver hur det går till för att baka surdegsbröd!
  Hoppas att det är som du säger och att flera kommer vilja slipa betala 20 spänn för surdeg och blanda lite mjöl och vatten själva istället.

 8. Henrik

  Hej Sebastien!

  Det stämmer. Det var dolt. Jag läste lite slarvigt också. Varför stoppar de salt i? Någon form av konservering? Fermeterat mjöl? Räcker det inte med bara mjöl?

  Nej. Vatten och mjöl och TID! Simsalabim har du en surdeg på några dagar. ; )

  Hoppas du inte blev sårad av min kommentar. Det var ingen kritik. Det var bara att vi kan missa.

  /Henrik

 9. Sandra Jensen

  Jag bakar och tränar hemmea två gånger i veckan, enligt Sebastiens kurs. Sköter bara min surdeg och gör ibland en pouliche. Köper mjöl från Orga Kvarn = mjöl, vatten, surdeg pch salt. Får ut tre fantastiska bröd som jäser 1, 2 eller 3 dagar = 3 dagar med färskt bröd.

  Lite tid har det tagit att få in känslan (hantverket) och lite fantasi hur man löser vissa trix i fix i ett hemmakök, men nu är det helt underbart – och enkelt!

  Bort med industrin och alla E:n och in med hantverket!!!

 10. Henrik

  Hej Sebastien!

  Då får jag erkänna min okunskap. Fermenterat mjöl lät som de gjort något fusk med mjölet.

  Jag tänker så här, men jag kan ha fel. I ett brödrecept är surdeg en ingrediens (bubblig och fin), men ingredienser i en surdeg är mjöl och vatten. ATT mjölet blir fermenterat genom att de börjar jäsa, det borde inte behöva stå i en innehållsförteckning.

  /Henrik

 11. sebastien Boudet

  Det är underbart att höra Sandra att det är så mycket bröd i ditt liv nu:))

  Henrik: Så mycket okunskap har du inte! Det finns faktiskt olika metoder för att fermentera mjöl och hur det görs hos jäsbolaget tyvärr redovisas inte på förpackningen… Och sen har du rätt över att fermenterat mjöl skulle bara kunna redovisas som mjöl…

 12. Henrik

  Hej Sebastien!

  Tack! : ) Det jag tänkte på att den jästningsprocess som startar av de naturliga jästbakterierna i mjölet, hette fermentering. ATT det sker en process visste jag och att mjölet börjar jäsa, visste jag.

  Däremot lät det lite skumt, när det stod i den ev. innehållsförteckning. Då tänkte jag att det var något skumt de gjort. Ju mera jag läser om det på deras sida, ju mer skeptisk blir jag. Ex. Du behöver inte mata den. Den är anpassad till ett speciellt recept etc. Hmm… Det låter som en industriprodukt som de
  kallar surdeg. Hmm… inte bra.

  /Henrik

Leave a Reply