Blanda i en skål och vispa ordentligt:
20g ljummet mjölk
100g frisk surdeg (som matades med ljummet vatten och mjöl och börja bubbla efter 1-2 timmar efter) (Om du vill baka med jäst kan du ersätta surdegen med 8g jäst och ändra mjölmängd till 250g)
5g havssalt
25g strösocker
125g ägg
-I en annan skål, sikta 275g vetemjöl och gör en fontän.
-Häl över det mixen och rör till du får en deg.
-Låt degen vila 30 minuter (autolys)
Oliver knådade 🙂
Och knånade och knådade!
-Knåda ordentligt under 10-15 minuter och blanda i degen 50g rums t°C osaltat smör och knåda ytterligare 10 minuter.
-Låt degen komma igång 2-3 timmar i rumst°C och under en fuktigt duk.
-Dela dina beignet i 25-40g bitar och forma dem som små bollar.
-Låt bollarna jäsa till dubbla storleken i den avstängda ugnen med en kastrull med varmt vatten i botten.
-Lägg bollarna i frityrolja uppvärmd på 180°C och fritera både sidorna 30-45 sekunder beroende på hur stora de är.
-Rulla de i strösocker direkt efter fritering.
-Hugo ville ha sin beignet fylld med Nutella och Oliver ville ha hallon/blåbärs sylt.
-Jag tryckte fyllningen direkt i det varma munken!