Comments 25

 1. Jonas

  Blir baguetter bättre med jästpoolish än surdeg? Har bakat på vetesurdeg men inte testat poolish ännu.

  Är det stenmalet vetemjöl du använder till dina baguetter?

 2. Manga

  Jonas skippa jästen om du kan och håll dig till surdeg Sebastien pratar alltid om jästfritt och jag håller men det kräver oxå ett bra mjöl utan tillsatser…Orga Kvarn är ett jättebra mjöl som jag varmt kan rekommendera mycket bättre än Saltå kvarn och sånt annat vi hittar i affären. Labans kvarn är oxå bra.

  Sebastien vad var det där som du hade i vattnet som du vispade ner innan mjölet…?

  Ser fram emot boken och det säger mycket jag köper inte många böcker men den här ska jag ha…

 3. Philip

  Jag skulle vilja få tag på en sådan snittkniv som du använder i filmen. Läste ett gammalt inlägg att man kunde köpa en sådan snittkniv direkt av dig, Går det fortfarande att göra??

 4. Robert

  Tjena! fina baguetter, det som sebastien hade i vattnet var en liten jästbit på nåt gram. för att få en långsam-snabb jäsning som sebastien brukar kalla det snöbollseffekt. Testade detta ur hans bok och fick mycket fina baguetter med poolish metoden.

 5. Jonas

  Manga: Jo jag föredrar nästan alltid att baka med surdeg, men i just det här receptet så använder ju Sebastien en poolish på lite jäst (ingen surdeg) vilket verkar vara väldigt vanligt när man bakar just baguetter.

  Väldigt nyfiken på vetemjölet från Orga Kvarn men det verkar inte finnas här nere i Göteborg. Är det stor skillnad mot Saltå?

  Wästgötarnas mjöl kan vara rätt bra, men håller väldigt ojämn kvalitet. Sen finns Limabacka Kvarn här också, men lite lurigt att få tag på deras mjöl.

  Har en variant på Pavé på gång i kylen nu 🙂

 6. Teresia

  Jonas: Mjölet från Orga kvarn få du vackert beställa från direkt från dem. De skickar med DHL, så man brukar få det dagen efter beställning. Kan varmt rekommenderas. Tycker att det är strået vassare än Saltå, och faktiskt billigare än Saltå även med frakten inräknad. Köpte själv en 25 kg säck med vetemjöl, men de har vanliga paket också.

 7. Nathalie

  Först måste ja ju säaga tack för den oerhört inspirerande helgen, hade 2 kanon dagar som gav mig en hel massa bra:) (bla har jag aldrig haft en sån fin surdeg hemma tidigare, gjorde som du sa tog en knapp msk och tog nytt vatten och mjölblev så himmla glad dagen efter då den bubblade som aldrig för:) )sen hämtade ja ut din bok som ja hade förbeställt..den ska du va riktigt stolt över, jättefin..och levande:)

  Ha det super // Nathalie

 8. Erik

  Vad tycker du om baguetteplåtar för oss hemmabagare?

  Fantastisk film som alltid annars, brukar baka just baguetter på polish själv annars alltid surdeg

 9. sebastien Boudet

  Jonas: Baguetter är goda med poolish metoden. Testa själv och jämför:)
  Mjölet jag bakar med i filmen är inte stenmald men mald i valskvarn.

  Magnus: Jag skippar jästen när jag bakar surdegsbröd men poolish metoden är baserat på ett starter med 1 gram jäst per liter vatten. Jästen verkar som en snöboll som sätter igång jäsningen. Hoppas att du gillar boken!

  Phillip: Sorry men jag säljer ingen “hardware” Den typ av kniv jag snittar med borde komma snart i alla välsorterade butiker… Hoppas!

  Teresia: Vad härligt det låter 🙂

 10. Paulo

  J’aime bien le poolish. Man får en helt annorlunda inkråm. Inte allt är fel med jäst om man söker en andra typ av inkråm, dvs. luftigare, det är bara fel att köra 50g jäst per kg mjöl att få bröd under 1 timme, eller hur Sébastien? 🙂

 11. Magnus

  Då har man lärt sig nåt nytt idag…

  Jonas jag vet inte om Orga Kvarn säljer i Göteborg men ring dom skadar juh inte dom kanske har nåt bageri som dom leverar till då kanske du kan köpa av dom direkt och ja det är stor skillnad mot Saltå…

  Teresia är det inte dyrt med DHL?

  Så nu har jag beställt boken på adlibris…hoppas den ligger för upphämtning när jag kommer hem från jobbet.

 12. Teresia

  Magnus: Så här såg kostnaderna ut när jag fick mitt mjöl levererat direkt till dörren.

  Vetemjöl 25kg 130.-
  Frakt 105.-+moms =131,25
  Totalt blir det 261.-

  Så kilopriset landade på 10,44 SEK. Vilket inte känns dyrt 🙂 Bodde man närmare skulle det naturligtvis bli billigare. De skickar som företagspaket tror jag. Så man får vara beredd på att det kommer ganska omgående.

 13. Jonas

  Blev sugen på att beställa lite mjöl från Orga Kvarn och kollade lite mer på deras hemsida. Mjölet är alltså inte ekologiskt? Ett stort minus i så fall tycker jag.

 14. sebastien Boudet

  Jonas: Jag brukar jämföra ekologi med Microsoft! Först har man ett grymt bra software sen skaffar man några virus för att krångla till lite och till sist ett anti-virus man behöver för att det hela ska fungerar. Det hela skaffa business och generera pengar. Allt var ekologiskt för 60 år sedan och ingen visste vad är ett frigående ägg eller biodinamiskt odalt grönsak var.
  Orga köper sed från vettiga bonde som älskar sitt mark, har respekt för naturen och framförallt ha kunskaper kring hur man odlar. Jag litar på de att de inte sprutar massor med onödiga konstgjorda gödsel eller pesticider!
  Förstår inte mig fel nu, ekologi är riktigt bra men jag vill bara säga att jag tror att det finns sätt att komma runt behovet av ett anti virus och satsa på ett riktigt bra software istället.

 15. Fredrik K

  Hej, jag testade dessa i helgen men trots en härligt bubblande polish gick jäsningen i fas 2 extremt trögt. Bör man lägga till några gram jäst eller lite surdeg när man blandar slutdegen eller ska polishen räcka som jäskraft?

  Ser så otroligt enkelt ut när du rullar ut dina baguetter, där får man träna lite 🙂

 16. sebastien Boudet

  Javisst anonym 🙂 Jag har humor men jag tycker att här på bloggen ska det håller sig över bältet bara 😉

  Fredrik K : Poulishen ska räcka som jästkraft. Den var kanske inte riktigt mogen när du blandade degen eller var det lite för kallt i rummet… Tränning ger färdighet 🙂 Lycka till!

 17. Anonymous

  Hej Sébastien! Älskar alla dina filmer, du får det att se så enkelt ut. I det flesta filmerna visar du receptet, men inte när du bakar Baguetterna? Jag skulle jättegärna vilja ha det. Har min första surdegsgrund på gång nu 🙂 // Mvh Ingela

 18. Jakob

  Jag bor i hagsätra/stockholm. ica och matdax har knappt nå mjöl att välja på. saltå finns tex inte på nån av mataffärerna. Men vad hittar jag på Hagis Grönsakshandel ORGA kvarns Vetemjöl!

  Nu ska jag sätta igång med baguetter!

 19. Anonymous

  Testade baguetterna i helgen, blev lite kompakta tyckte jag.
  Lät min poolish stå rätt länge 16-17 tim, kan det vara orsaken?

  /Christian

 20. J.L

  Hej!
  Uppskattar verkligen din energi och passion för ditt yrke.

  Har dock bakat baguetter enligt ett recept som du gjorde i Tv4:a 2013.
  Å det är inget fel på recept som sådant men bröd är ju godast färskt. Men bor själv och äter inte några mängder med bröd. Så drunknar i baguetter om jag gör enligt recept och är inte så van bagare. Så att ändra propositionerna grejar jag inte på egen hand ännu. För mig skulle kanske två baguetter vara mer lagom. Min fråga är alltså hu jag jag ska göra/tänka?

  Stort tack på förhand. 🙂

Leave a Reply