Les gauffres: Franska/belgiska våfflor…

sebastien Recept sött 22 Comments

Mmmm… Vad gott det är med surdegsvåfflor! Hugo gillar de som bäst bara med lite florsocker på!
Det är våffeldag på söndag! Ja, jag vet att våfflor inte kommer från Frankrike utom Belgien… Men det är ändå jätte stort i Frankrike! På franska heter våfflor “gauffres” och brukar serveras nygräddade med “crème Chantilly” och chokladsås eller sylt. Crème Chantilly är ett slags lätt vispade grädde men lite florsocker och vanilj i.
Surdegbagare som jag är, var jag tvungen att så klart jäsa mina våfflor på surdeg istället för jäst eller bakpulver: Det blir så så så mycket godare!
Här är min recept:
300g vetemjöl

5g havssalt
60g socker
150g ägg (3st)
200-300g bubblande frisk surdeg
5 dl ljummen mjölk
100g smält, osaltat smör
1 vaniljstång, bara frön

1- Smält smöret i en kastrull med mycket låg värme.
2- Blanda in mjölet, saltet, vaniljfrön och sockret i ett skål och knäck dina ägg i skålen.
3- Vispa och stoppa i lite ljummet mjölk peu à peu tills man får en slätt smet.
4- Vispa i surdegen och sist det smälta smöret.
5- Täck smeten men en köksduk och låt den jäsa under 4-5 timmar i rumstemperaturen.

Min våffeljärn är grymt!
Jag brukar pensla smält osaltatsmör i min vaffeljärn så de inte fastnar!

På söndag kommer jag att hålla ett litet framträdande på Sturegallerian. Jag ska baka fina surdegsbröd i en stenugn och knåda några degar per hand:) Ni är jätte välkomna att komma förbi och knåda på lite med mig om ni känner för det.
Tyvärr samma dag kommer Kungsörnen att marknadsföra sin skitvåffelmix (i ett ord!) Så det gäller för er att slaloma mellan alla skitvåfflorna och komma till mig längre in i Sturegalerian:))
Vi ses!
Ps: Har du ingen surdeg hemma kan du ersätta den med 1 dl extra mjölk och 10g jäst.
Ps2: Pratade nu med Peter (nya ägaren på Petite France) och han ska få låna min grymma våffeljärn på söndag och göra våfflor enligt min recept på PF!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienLes gauffres: Franska/belgiska våfflor…

Comments 22

 1. Teresia

  Lysande! Jag hade just funderat på om jag skulle efterlysa ditt recept på surdegsvåfflor. Tänkte försöka mig på det till helgen. Just nu ligger en deg till en pavé och jäser (hoppas jag) i kylen. Det blir nybakt sent på lördag kväll 🙂 Lycka till på söndag.

 2. Jarl

  Spännande! De våfflorna måste prövas i helgen. Och om man skulle vilja göra ett besök på söndag, vilka tider är det då som gäller i gallerian?

 3. fröken lila

  jag har faktiskt ett recept frán min mama som varken inneháller jäst, surdeg eller bakpulver. det är mina favoritváfflor, pá nágot sätt blir de aldrig sega men riktigt krispiga och goda. hon har ocksá i jogurt eller creme fraiche i tillägg till mjölk.

 4. Nathalie

  vhi detta ska definitivt prövas..och ja e så glad ända sen ja kom hem från kursen och gjorde en omstart på min surdeg med endas en knapp msk så bubblar den som aldrig för…:) Ha en underbar helg

  // Nathalie

 5. Paulo

  Äkta våffeljärn. Gauffres är de ända våfflor som gäller för mig. De ska vara tjocka och krispiga. Man får plattare våfflor på vanliga våffeljärn. Tyvärr har inte riktigt plats i mitt lilla kök för ett riktigt våffeljärn.. jag får vänta tills jag flyttar på landet, blir bonde och ha ett stort lantkök. Living the dream!

 6. Sandy

  Jag gjorde såna här belgiska våfflor förra helgen och slevade smeten i en vanlig våffellagg. Det funkade sådär och våfflorna blev alldles för söta i smaken. Skall nu prova ditt recept istället och hoppas att det funkar i mitt vanliga våffeljärn.

 7. sebastien Boudet

  Fröken lila: Ja, man kan också separera äggen och vispa vitorna fluffigt..

  Nathalie: Vad kul att din surdeg är på gång nu ordentligt! Trevlig helg du med!

  Paulo: Håller med dig! Har också svårt med de platta våfflorna! Vad kul med dina planer:)

  Sandy: Jag tycker också att de belgiska våfflorna är för söta faktiskt. Min recept fungerar jätte bra med en vanlig våffeljärn.

  Anonym: Jag håller på.. Jag vet att det går inte så fort men men jag gör vad jag kan 🙂 Snart kommer langue de chat och durumpavé

  Tack för tipset Örjan, ska kolla!

  Lars: Vad bra 🙂 Vad kan man få idag för 99 spänn…

 8. Rebecca

  Hej Sebastien
  Fick av mina goa arbetskamrater, varav en från Frankrike ett franskt våffeljärn(inköpt i Paris, dessutom) i födelsedags present oboy, vilka våfflor mina barn och jag fick med ditt recept och nu vill de ha det som frukost varje lördag!!, mums…

 9. Maria Arvidsson

  Dina surdegsvåfflor åts här både igår och idag. Igår bakade jag dem i hjärtformat järn och idag i belgiskt järn. Eftersom våfflorna igår blev litet kompakta siktade jag i litet bakpulver när de skulle bakas i det belgiska våffeljärnet. Idag blev de höga, frasiga och jättegoda!
  Jag ahr beställt din bok nu och väntar med spänning på att den skall anlända. Surdegen står i kylskåpet och väntar, nymatad.
  Tack för receptet!

Leave a Reply