Lite catch-up!

sebastien 14 Comments

 
 After work med Stockholms SBK och här få ni träffa Amanda som praktiserade på Stinas bageri men just nu jobbar hon i Pau (Pyrenéerna). Jag är helt säkert ni kommer att se mer av henne i framtiden! Kvällens var anordnat av Kobia och som tack för i kväll fick jag en goodiebag med deras nya äppelsylt och produktkatalog… Sylten har ståt framme hemma hos mig med öppet lock i rumst°C i en månad nu och fortfarande ser likadant ut och troligen smaka också likadant med (påminner mig om en Mac Donald grej). I katalogen hittade jag inte ens ägg eller smör alltså…(är jag blind eller?) Bara halv-fabrikat, mixer, bake-off produkter och tusen slags olika hjälp-medel för alla stackars bagare som kan inte baka med mjöl, ägg, smör, mjölk och socker eller som inte ens vet vad ett färskt ägg är! 
Ingen bröd hemma!!! Ingenting kan stoppa mig 🙂 Jag glömde min brödspade i bilen som var på service… 
 Olivers kakburkslock klarade jobbet galant! 
Jag var i Göteborg för en mini-brödmässa på Nordstan. Kom ihåg ansiktet på den tjejen som pluggar konditori/bageri på Ester Mossesson gymnasiet, hon heter Emma och jag är helt säkert att hon har en lovande framtid som konditor/bagare 🙂 Olika skolor tävlade mot varann och tyvärr blev det ingen guld den gången för Emma men som sagt, det är bara en tidsfråga! I Göteborg finns ett litet gäng unga studenter som var med en av mina kurser och det är underbart att se dessa fina killar och tjejer blomma ut i egen hand nu = STOLT!
 Bagerilandslaget var där också för att baka bröd… Nord Mills var arrangören och skulle visa sitt “nya” mjöl utan askorbinsyra. Finns det ngt bagare där ute som köper det mjölet och som kan komma med lite feed-back! Jag har försökt att få tag på det mjölet för att provbaka men utan att lyckas… Det endaste jag fick är ett prislapp på 14 kr/kg som låter ganska dyrt bara så här utan att veta ursprungen och kvalitén på det. Kobia inte har det i sitt sortiment och har ingen annan mjöl utan tillsatser att sälja Rättelse: Tydligen har de ett mjöl utan tillsatser som heter Tipo 00! Sen alla andra bageri leverantörer som är rikstäckande verkar inte ha det mjölet hemma eller… De gör det inte så enkelt för en bagare som inte äger hus nära en storstad att kunna baka, om han/hon vill helt utan tillsatser och för ett rimligt pris!
Dagen efter det var det invigning på Ester Mossessons av deras nya lokaler. Studenterna fixade och pusslade choklad dekorationer och lite annat! Det var ett roligt tillställning men ngt som jag reagerade på är att det saknades en hel del yrkesstolthet i luften, tyvärr 🙁 Men men det kanske kommer…  

 Lite tidigare i veckan (ni som gillar brödpassion på Facebook vet redan!) Gjorde jag ett jobb för Jean-Paul Gaultier… Lite okonsekvent från min sida eftersom det var också för Coca Cola men… Jean-Paul Gaultier alltså :)) Här var det en croissant kavlade på en AOC smör från Isigny Sainte-Mère med hallon och en “marin” vanilj Macarong.

Och här en petit chou med svartsvinbär, passionfrukt, mjölkchoklad och en lakris Macarong 🙂 
Ja… Det var en enda röra idag 🙂 Trevligt helg till er alla! 

sebastienLite catch-up!

Comments 14

 1. Anonymous

  Jag har en säck av det askorbinfriamjölet på lagret. Bytte till mig den mot en butterkaka, den kom dagen efter med kåkå. Tänkte prova lite nästa vecka.

  Martin Rofors /Taberg

 2. Anonymous

  Hej!

  Jag har samma fråga som Lars, fast i Götet.

  Någon som vet var man kan få tag i orga/eko/tillsatsfritt mjöl i Göteborg (stenmalet vore ett plus)?

  Tacksam för tips!

  Cher Sébastien,

  C’est avec grand plaisir que je suis régulièrement vos aventures sur ce blog, et je suis depuis peu l’heureux propriétaire de votre livre. Une excellente surprise!

  En espérant avoir le plaisir d’en disuter avec vous de vive voix un de ces jours!

  Amicalement.

  Jonathan

 3. Anonymous

  hej!
  Martin olsson i Malmö har möllarens mjöl, och vissa av dessa är fritt från tillsatser.
  dom har även mjölet från nordamerika,jag kommer inte ihåg vad det heter just nu, men det har en protein halt på 14% har jag för mig,även det utan tillsatser.
  det är möllaren som säljer detta också.
  /Sam_231

 4. Mårten

  14 spänn? Det är ju galet. “Dyra” Saltå kostar ju 11-12 ink moms till konsument i 10kg-säck, och runt 14 på ICA… there is something rotten here…

 5. Philip

  Orga kvarns vetemjöl kostar 5.20kr/kg i en 25kg säck. 6kr/kg om man köper en 5kg påse. Deras stenmalda råg och grahams mjöl kostar 6kr/kg i en 25kg säck.
  Prisvärt, och bra kvalité!

 6. sebastien Boudet

  Bra där Philip! Orga är riktigt bra!

  Kul för dig Martin 🙂 Kom gärna med feed back om din provbakning!

  Lars / Jonathan: Svårt att säga för mig… Jag kollar och återkommer så fort jag har ett vettigt svar 🙂 Merci Jonathan, tres gentils a vous! á bientot peut etre!

  Tack för tipset Sam!

  Varsågod Amanda 🙂 Hoppas att du har det bra i underbara Pau!

  Ja, jag vet Mårten! Det är det jag säger… Det känns som att de ha det bara för att ha det och inte riktigt försöker sälja den… Ingen kan säga att de inte har mjöl utan tillsatser i sitt sortiment!

  Jag vet Philip! Med Orga får man mycket bra mjöl för pengarna!

 7. Lasse

  Wästgötarnas mjöl finns att köpa runt om i västsverige, helt utan tillsatser, tyvärr inte stenmalet, men av hög kvalitet. Försäljningsställen och sortiment se deras hemsida!

 8. Per Söderberg

  Lars i Malmö:
  (Känns som det verkar som jag får en krona varje gång jag skriver Limabacka, men det får jag tyvärr inte). Vi har helt tillsatsfritt, ekologiskt, småskaligt, hantverksodlat och hantverksmalet mjöl från Limabacka Kvarn i Halland. Vi bakar på det, och säljer det också. Nu ligger vi i och för sig i Ystad, men då kan du passa på att äta på Brasserie ÖG som fick riktigt bra betyg i DI för några dagar sen.

  http://www.limabackakvarn.se/

  Mvh
  Per Söderberg
  Söderberg & Sara, Ystad

 9. Anonymous

  Per:
  Tack för tipset! Hade ändå tänkt att planera in en tur till ert bageri snart. Får passa på att handla lite mjöl då!

  Hälsningar
  Lars

Leave a Reply