Orga Kvarn och rykten som går och gör mig riktigt förbannad!

sebastien 25 Comments

Kriget mot tillsatserna i hantverksbagare mjöl ta en bra vändning!
Jag vet inte om ni har märkt men det har hänt jätte mycket de närmaste månaderna på mjöl fronten i Sverige! Askorbinsyran och andra tillsatser i mjöl, som ingen brydde sig om förut har blivit helt plötsligt ett viktigt ämne och framförallt ett stort försäljningsargument. Fler kunder har börjat fråga sina bagare vilka mjöl de bakar med och fler bagare har börjat inse att mjöl inte bara är ett uppfyllningsmaterial. Fler kvarnar har också börjat sälja bättre mjöl utan eller med mindre tillsatser. 
Ett bevis att det har förändrat är till exempel nya regler för SM i hantverksbröd (6-9 september i “mitt kök” mässan, Göteborg) som Eldrimner driver. Från och med nu, för att tävla, kommer man behöva baka brödet med mjöl som inte innehåller några industriella tillsatser (javisst… Det fick man förut!). Alltså ingen askorbinsyra eller andra simsalabim i form av magiska enzymer eller extra gluten! Bara hantverksmjöl som kan stå för sig själv. Jätte bra säger jag, nu har bröd hantverket tagit över och ÄR tillbaka. Man hade ju glömt att hantverksbröd börjar med hantverksodling och fortsätter med hantverksmalning, så ska det vara och det gör mig jätte glad att flera har förstått det <3
Bra bröd börjar här…på fältet
 Och fortsätter här…
HHHAAAAAAA det går rykten in på “stan” att jag har blivit säljare för Orga Kvarn… 
Jag bakar som mest med mjöl från Orga Kvarn, det vet ni. Jag skrev och har pratat mycket om de och till och med hyllade deras fantastiskt arbete i min bok “Den franske bagare”. 
När jag var nere på botten för några år sedan och kom på att jag bakade mitt surdegsbröd med industrimjöl laddat med tillsatser hittade jag Orga (tack Anders för det by the way). 
Jag är så tacksamt att de finns eftersom jag behöver de. 
Utan bra mjölnare, ingen bra mjöl och ingen bra bagare! 
Det känns hemskt att jag måste skriva det där men jag har alltid betalat för min mjöl från Orga, har inte fått pengar mot “marknadsföring” eller vad som helst av den typen! Ni som går omkring och snacka skit om mig eller/och mitt förhållande med min mjölnare borde akta er faktiskt… Det är ett litet värld och informationen går runt! Jag bryr mig inte och ni kan ju kasta laster av skit över mig på vilket sätt ni vill för det jag faktiskt gör, bara det är sant då kan jag försvara mig! Bara så ni vet, sover jag jätte gott på nätterna… Verkligen!
Jag ska passar på när nu vi ändå pratar om Orga att göra ytterligare lite till gratis marknadsföring för de!
Här kan ni träffa Leif, min grymma mjölnare, stolt som en tupp.
 Deras stenkvarn som gör den finaste rågmjölet. (Kolla filmen här
Kvarnen drivs av vattenkraft och är 140 år gammal! 
Ni som bor i Stockholm kan nu hitta Orga Kvarns mjölet på Kajsa Warg  (Renstiernas gatan 20 på söder och Sankt Eriksplan 2 på vasastan) 
Trevlig helg till er alla! 


sebastienOrga Kvarn och rykten som går och gör mig riktigt förbannad!

Comments 25

 1. cat

  Hallå där äntligen börjar fler kvarnar få rent mjöl i påsen. bakar på orga hemma köper de på j&d saluhall i Rinkeby. Fantastiskt bra och även billigt mjöl. Säger de ännu en gång fantastiskt jobb du gör.

 2. Nathalie

  Avundsjuka och ren räddsla annat kan det inte bero på…så feg att sprida en massa skit snack…
  De kommer bara att straffa dem själva i slutändan ändå…
  Du gör ett grymt jobb!! och de har börjat inse att fler och fler börjar vakna, då börjas det med fula tacktiker tyvärr…
  Det är vad jag tror..

 3. Nathalie

  Ekologiskt är bra men behöver inte alltid vara det som är bäst, när odlat att känna sin bonde eller sin grönsaksodlare kan betyda så mycket mer jag kan följa hela dess väg från planta till färdiga grönsaker, jag vet att korna har det bra och mellan händerna är få..Det är inte lätt att bli/vara ekologisk det är väldigt mycket papper som ska fyllas i och mycket kan vara otydligt…inte alla bönder som har den orken att sätta sig in i allt det pappaerexersis utan kör sitt race som är så gott som ekologiskt men har det ej på papper och kan inte kalla sig kravbonde….

 4. sebastien Boudet

  Tack Cat! Helt rätt… Orga finns i Rinkeby 🙂

  Nathalie: Jag är inte förvånad och det kommer säkert mer! Som tur det har jag min alldeles egen kanal med bloggen och kan reda ut det som är sant eller inte!

  Peter N: I västra Sverige finns andra riktigt bra mjöl producenter! Till ex Wästergötarna.

  Tack Jesper! Det stämmer! Duktiga tjejer på Park konditori måste tilläga 🙂

 5. sebastien Boudet

  Cristoffer: Så klart är Orga inte stämplat ekologiskt! Jag tror inte att någon har sagt det någon gång här… Men vad bra att du tydligt gjorde ännu en gång det ifall någon hade inte förstått det…
  Ekologi är bra men det betyder inte allt! Ett mjöl kan vara ekologiskt och det betyder inte att den är bra för det! Och det fungera på andra hållet faktiskt.
  Som Nathalie skriver, det är ett komplicerade procedur och det är inte alla som vill/kan gå den vägen.
  Allt var ekologiskt för 60 år sedan. Vi har strulat allt och sen, efter, skaffade stämpeln “ekologiskt”. Jag tror att det går att odla på ett bra sätt utan massor med kemikalier och konstgorda gödsel. Det heter “att göra ett bra jobb” och det belönas med ett bra säd, inte alltid men oftast.
  När man pratar om ekologi jag kan inte låta bli att tänka på Microsoft… Man tillverkar en bra software, skaffar sig några virus och sen säljer en anti-virus. Det hela generera massor med pengar!
  Ekologi för landsbruket är för mig lite som ett anti-virus program.. Jag hellre vill satsa på ett grym bra software istället… En sådan software som inte kan få virus! Orga är lite mjölvärldens Mac alltså 🙂

 6. Grumpyoldman

  Hej igen Sebastien,
  sedan jag läste din bok så är det pave som gäller. Alltid lika förvånad över att den jäser upp så bra – min fru fnyser numera åt alla mina andra recept…men hon tröttnar säkert så småningom – men till dess är det pave som gäller. Håller helt med dig om mjölet – jag ledsnade och köpte en liten hushållskvarn från tyskland http://www.getreidemuehlen.de/. De senaste tre åren har jag bara köpt ekologisk hel säd och malt mitt eget mjöl. Stor skillnad på kvalitet mot det köpta. Kan verkligen rekommendera en egen kvarn.
  Hälsningar Grumpyoldman G.O.M.

 7. Mattias Wallmark

  Är uppe i Jämtland för tillfället, gjorde ett besök på Ångsta kvarn . En riktigt underbar kvarn som drivs av Tina Goldmann en lika härlig tjej med passion för det goda.Hon var otroligt snäll och gav en snabb rundtur ,hade gärna varit kvar minst hela dagen.Det blir säkerligen flera besök där.
  Tina var väldigt snäll och skickade med några kilo mjöl,hon skickade även till dig Sebastien.

 8. Lisa - Sockerrus

  Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
  Ha en härlig kväll!
  Kram, Lisa

 9. sebastien Boudet

  G.O.M: Tack, riktigt roligt att höra med pavén 🙂 Testa att ändra lite mängd råg vs vete så det blir lite variation på brödet så din fru inte tröttnar på det!
  Att ha eget kvarn är visst ett bra lösning och då slipper man allt skit som stoppas i mjölet…

  Mattias: Vad roligt att du har kommit på dina hemtrakter och hittade en sådana där liten kvarn “pärla”
  Måste åka till Jämtland snart!

  Tack för tipset Lisa!

 10. Teresia

  Det är ett bra betyg på din insats att det börjar dyka upp mjöl utan tillsatser, och att fler ifrågasätter det nödvändiga i tillsatserna. Själv fick jag hem min andra 25 kg säck med vetemjöl från Orga, lade till 5 kg rågmjöl och 1 kg vetekli också. Numera är det bara vetemjöl från Orga som hamnar i allt från pannkakor, barnens kladdkakor och cupcakes, och mina egna surdegsbröd (och andra bröd).

 11. Gotländskan

  Hej Sébastien!
  Jättebra att detta med mjöltillsatser har kommit fram och blivit känt nu. Mycket tack vare dig, tror jag. Fortsätt kämpa, Sébastien!!!! Det är många som tycker som du!
  Bakar själv med mjöl från Labans kvarn. Bra mjöl det också. Och lokalproducerat!

 12. oholah

  Jag förstår inte ditt resonemang om ekologiskt som anti-virus. Det är ju precis tvärtom. I konventionellt lantbruk sår man tex vete på åkrar där man förra året sådde vete. Så funkar inte naturen och därför måste man tillföra konstgödning och bekämpningsmedel för att vetet ska kunna växa och inte konkurreras ut av ogräs. I ekologisk odling är växtföljden A och O, dvs man måste variera grödorna så att man tillför jorden naturliga näringsämnen och inte måste tillföra onaturliga.
  Du som så värnar om inga tillsatser, borde vara mer noggrann med vad som tillförts till vetet innan det blir mjöl.
  Jag har ingen aning om vad som fattas för att Orga ska kunna göra ekologiskt vetemjöl. Men jag tror att du, jag mfl skulle kunna påverka dem att ta fram ett sådant sortiment också. Jag hade mkt hellre köpt det.

 13. Nathalie

  Mmm, vist finns det säkert lantbruk som gör som du säger, men de lantbrukarna måste lida av en hel del okunskap om hur växtligheten fungerar. Jag vet många icke ekologiska lanbrukare som tillämpar varierande grödor, det har jag lantbrukarbarn som jag är alltid hör dem prata om, och som jag skrivit innan har det blivit en väldans massa pappers arbete som skapar en massa extra jobb som gör att många lantbrukare som egentligen tillstor del bedriver ekologiskt jordbruk avstår från att ansöka om den stämpeln.

 14. sebastien Boudet

  Teresia: Det är ju ni “konsumenterna” som har framförallt bidragit till att har börjat förändras, jag har bara planterat ett frö 🙂 Tack för det!

  Gotlandska: Tack för dina fina ord! Vi är fortfarande långt ifrån mållinjen och jag kommer så klart att fortsätta kämpa! Ska till Gotland i sommar med familjen och det kommer att bakas en hel del med labansmjöl då 🙂

 15. sebastien Boudet

  Oholah: När jag jämför ekologi med ett anti-virus jag menar absolut inte alls illa om ekologi! Jag menar mer att vi är mer eller mindre tvungna till ekologi på grund av att vi har strulat till med allt från början och att det kanske går att komma runt lite och satsa på ett hållbart lantbruk som inte är baserat på att man gör svart eller vit. Industriellt massproduktion med bekämpningsmedel och konstgjorda gödsel eller biodynamiskt med
  Angående växtföljden: Skulle man ta det från början och följa naturens regler borde man inte odla en och samma sorts säd samtidigt i ett fällt… I naturen om det växer vete på ett stället då ramlar säden runt om där den ursprungliga vete har växt och växer precis där igen, på exakt samma stället… Så växtföljden är inte eller helt “naturligt” om man ska tänka så.

  Jag känner många duktiga bonde runt om landet som odlar säd på sina åkrar på ett vettigt sätt och utan att vara stämplade ekologiska eller biodynamiska. De vet hur jorden fungerar, har otrolig bra kunskaper kring hur man odlar men framförallt älskar de sin mark.
  Jag tycker att man ska kunna ge en chans till den typ av lantbruk och tänker inte sätta press på Orga att göra ändringar eller tänka om ett verksamhet som har, trots alls fungerat bra och utan ekologi de närmaste 140 år.

 16. Robert Ekman

  Hatten av för Orgakvarn , bor uppe i Luleå men beställer mjöl från orga och det fungerar klockrent, priset är heller inget att snacka om, 198 spänn plus frakt för 25kg ekologiskt mjöl är rena rånet, utan Sébastiens kloka råd hade jag aldrig upptäckt denna fina kvarn.

 17. Pingback: Fördeg och nytt mjöl | What we eat

Leave a Reply