Råmat!

sebastien 6 Comments

 Så här såg ut en nyttig raw-pizzan! 
Courgettes, asperges et petits pois! 
Mat, bröd och dessert är mitt liv och från att vara rätt instängt i min inställning på hur bröd ska bakas, mat lagas och desserterna smakas har jag öppnat mig riktigt mycket de senaste åren och försökt att lära mig från andra kulturer och andra mat-relaterade rörelser. 
Idag skulle jag vilja prata lite om Raw food. 
Jag är mycket intresserat över vad maten vi äter innehåller för näring men framförallt hur mycket av det näringen vi stoppa i oss våra organismer tas emot på riktigt. Det är jätte svårt att veta eftersom det nästan inte går att mäta det! 
Vem inte har för frukost litteratur innehållsdeklarationen på mjölkpaketen eller frukost flingorna och inte undrar hur mycket av det som utlovas där faktiskt “når” vår organism…?
Vart ta järnen från leverpastej vägen när man lägger den på en skiva lingon grova som innehåller höga mängder fytinsyra? Hur mäter man näringsinnehållet i vår mat? Hur mycket stämmer egentligen? 
Och systrarna Hemco… Partner in crime 🙂 
Ja, visa vet mer än andra och förstår bättre hur det hela går till i våra organismer och jag har lärt mig otroligt mycket sedan jag träffade systrarna Sanna och Amra Hemco. 

De äter rawfood nästan hela vägen…Jag säger nästan, för att jag vet att ibland de går lite utanför det som är godkänt i det råa kosten och äter några skivor av mitt bröd 🙂 
Alla pratar idag om olika dieter. Man ska äta det men inte det och jag tycker att allt har blivit så extremt! Människorna är ju designade för att äta lite av allt som man får tag på och jag tror inte på dieter där man ska helt utesluta en typ av mat, råvara eller matlagnings teknik. 
Det jag gillar med Raw food är att man lär sig om vilken råvara innehåller vilka typer av näringsämnen och vårda de tills de hamnar i våra organismer. Jag tror samtidigt inte att man behöva ge upp oxkindgrytan eller pocherade ägget och kanske blanda med lite av allt helt enkelt.  
Jag har skrivit det förut här på bloggen men jag har alltid känt att mitt surdegsbröd var riktigt nyttig och att om jag mår så himla bra hela tiden, året om och aldrig är sjuk är det mycket på  grund av det (och så klart allt annat bra mat jag stoppar på brödet)
Sanna och Amra bekräftade det ytterligare en gång för mig och det känns riktigt bra! 
Tack för det och tack för den fantastiska Raw brunchen ni bjud mig och familjen till <3

sebastienRåmat!

Comments 6

 1. Joel

  Tittade just på din film om Baguetter, älskar din teknik Sebastien. Det är så vackert då du knådar degen 🙂

  Jag har en fråga om långjäsning av just baguetter, skulle vilja jäsa dem över natten i kylen men jag har ingen plastlåda som är stor nog för att täcka mina bröd. Går det att täcka dem med plastfilm istället eller kommer de att torka ut då?

  Tack på förhand,

  Med vänliga hälsning

  Joel

 2. Alexandra

  Tro det eller ej, men jag kör nästan 100% raw food … 🙂 Vilken överraskning att hitta detta inlägg i din blogg – men kul! Skulle gärna ha receptet på den där pizzan, om det går … 🙂

 3. sebastien Boudet

  Hej Joel: Tack 🙂 Jag tycker inte om när plasten kommer i direkt kontakt med degen, men så klart kan man inte bara sätta baguetter så där in i kylen… Testa att mjöla de ordentligt, täcka dem med en lite fuktigt duk och sen plast! Det borde fungera!
  Lycka till!

  Alex: Har svårt att tro det eftersom är nästan allt här bakat eller i alla fall uppvärmd över 41 °C… Men vad roligt! Ska fråga Sanna och Amra om jag kan få recept på pizzan 🙂

 4. Anonymous

  Hej Sebastian
  Jag har varit inne på din hemsida nästan varje dag sedan jag lyssnade på ditt som.program och nu hittade jag rawpizza!! Jag själv är mest en “rawfoodare” men sedan ditt program så blev jag sugen på ett RIKTIGT bröd. Efter att ha frågat mig själv, om varför jag egentligen är “rawfoodare” kom jag fram till att det är den äkta maten jag vill ha. Dvs renaste maten. Det viktigaste för mig är att INTE äta säd, mejeriprodukter OCH dåliga fetter OCH andra skit produkter.Därför har det blivit rawfoodprodukter. Jag har tidigare varit, som jag själv kallat mig, en riktig “mackoman” – älskat smörgås/bröd. Nu torkar jag och äter ett enkelt linfrö/solrosfrö/pumpa/….- kex som jag kryddar lite olika varje gång – också mycket gott, oftast med avokado eller kokosfett på.Jag skulle gärna variera mig med ett sådant bröd du bakar, så jag är med dig i din surdegsrevolution! Det kanske finns massor av dolda, potentiella kunder “därute” (som jag) för Bagerier som vågar följa din väg. Underbart att du finns, och att du fick vara med i ett sommarprogram och tala om detta viktiga! TACK SEBASTIAN!/Lisbeth

 5. sebastien Boudet

  Hej Lisbeth!
  Tack för din kommentar! Rawfood är super bra och jag tycker att det är bra att du fundera på att blanda lite med annat som till ex surdegsbröd. Jag tror inte på extrema lösningar där man radera en hel grupp av råvaror eller matlagningsmetod från sitt kost men mer att blanda och äta så “rent” så möjligt.
  Hoppas att du hittar balansen och gott surdegsbröd att göra en avokado macka 🙂

Leave a Reply