Göteborg och intagningsprovet del 2.

sebastien 9 Comments

Fina Göteborg! 
Före veckan åkte jag igen till Göteborg. Jag var granskare till intagningsprovet av YH utbildningen som Konditor/bagare som börja nu efter sommaren. Först vill jag gratulera alla 20 “bästa” som kom in på utbildningen och önska de lycka till med det spännande året som kommer.
Till de alla andra som var med men tyvärr inte fick plats vill jag ge bara några råd till nästa år om de vill testa igen:
-Jobba inom konditori/bageri så mycket du bara kan under åren som kommer.
-Jobbar du på ett ICA/COOP typ eller liknande bageri som baka med halvfabrikat, pulver  och mixer? Fråga om du kan stanna efter jobbet och träna att baka från grunden! Får du inte göra det? Gör det hemma!
-Läs mat och bröd/dessert tidningar, bloggar, titta på filmer på Youtube och på matprogram (inkl utländska) Låt dig bli inspirerade och försök att utveckla så mycket du kan!
-Starta en surdeg hemma och lär dig att behärska surdegsbakning.
Jag lovar att om ni tyckte att intagningprovet var lite för lätt i år kommer ni att få en överraskning nästa år!

Hur som helst det var väldigt kul att träffa så många av de svenska unga framtida konditorer och bagare men samtidigt var det ganska jobbigt att se i verkligheten resultaten av ett misslyckande skolsystem (gymnasiet) och hur saknad av riktlinjer i bageri/konditori branschen (och undervisningsmaterial) skadar en hel generation av våra fina ungdomar.
Ingen i gymnasievärlden vet riktigt hur egentligen kakan eller ett brödet ska bakas… Alla gör så bra så möjligt, på sitt sätt, blundar och hoppas att det ska gå bra!
De flesta av eleverna som var med på provet hade precis avslutat en 3 års gymnasieutbildningen som konditor/bagare och trots det, saknade helt grunderna.
Det är ju inte för mycket att begära att efter 3 år utbildning man ska kunna göra en tårtbotten, en chokladmousse eller en mördeg (alltså utan mixer och halvfabrikat så klart) och veta skillnad mellan en italienskt maräng och en Schweiziskt, eller hur?
Nu, på en utbildning som är designat för att vara  kompletterande, kommer lärarna också behöva slösa bort tid på det grundliga! SUCK! De har ju inte tid med det! De ska ju vara årets  unga bagare/konditor efter bara 40 veckor!!

Här är alla som var med. Från vänster: Anna-Lena (lärare), Lars (Lasse Maja), lilla jag, Angela (Steinbrenner&Nyberg), Niklas (Nöjds), Maria (Margaretas), Jimmy (lärare) och sist med inte minst, Jennie och Sam som har precis tagit gesällbrevet och var med att hjälpa till med logistiken. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienGöteborg och intagningsprovet del 2.

Comments 9

 1. Magnus

  Jag håller med dig Sebastien. Tragiskt att inte kunna grunderna efter 3 års gymnasieskola… Det är väl därför du ska gå i en skola??
  Var finns de passionerade lärarna?
  Samma gäller även restaurangskolan. man borde ju kunna hacka en lök bra efter 3 år i kockskola kan man ju tycka?
  Jag tycker skolorna kunde ha en slags “grundläggande” diplom. Så att även eleven vet vad som är viktigast i en kök. Att kunna hacka, skära, steka, stycka, sjuda, brässera etc.
  De flesta skolor är så in i helvete fokuserade på att vissa elever ska få tävla i alla möjliga tävlingar, Då går all fokus på detta. Lämnar man då de andra som inte vill eller inte känner sig mogna att tävla åt sidan?
  Vart kommer kraven ifrån??
  Berättar lärarna vad som krävs av eleven när det är dags att komma ut i arbetslivet? Då får dom ju LÖN!!
  Jag som arbetsgivare kan inte betala ut till någon som inte kan hantera en kniv på rätt sätt. Det ska skolan ha lärt dem eller alternativt tränat hemma…
  Numera finns det restaurangskolor i varenda litet hörn i Sverige, men vart finns kvaliteten??
  Klart att det finns elever som skiter i skolan och inte bryr sig men jag tycker att de som vill och har motivationen att komma någonstans måste få möjligheten…

  Tack för ordet och för att du Seb, är galet engagerad!!

 2. Lisa

  Men när kommer en seriös konditorutbildning för vuxna som vill byta karriär? eller finns det en som jag inte vet om? Hur blir man konditor i Sverige när man inte längre är tonåring?

 3. Anonymous

  Absolut! helt rätt man borde kunna grunderna efter tre års yrkesskola,men faktum är att det är fel på skolsystemet.Skyll inte allt på lärarna! Visst har även dom ett ansvar men det är faktiskt så att en yrkeselev,i snitt bara har ca 40-60 timmar!!/läsår inom sitt “yrke” att jobba praktiskt(alltså en dryg arbetsvecka). Hur i sjutton ska någon kunna lära sig ett yrke på så få timmar. Bakar inte eleven på fritiden eller har gjort det innan är det inte lätt. Eleven kommer 16 år gammal och har aldrig satt en deg eller kokat en potatis. Lägg där till att det hela ska stöpas i en skolform, läraren får lektioner i sämsta fall på 2-3 timmar en gång i veckan och ska försöka få till något vettigt av det. Ok man hinner hacka lök,men knappast baka surdegsbröd eller koka en fond.I bästa fall får man 6 timmar, och en lärare har hand om 12 elever, kanske flera som har läs och skrivsvårigheter (inget stöd behövs i yrkesämnen-helt plötsligt menar man att eleven klarar sig) Sebastien! du gör ett kanonjobb med din blogg och ditt engagemang och kanske kan en man som du RUSKA om yrkesutbildningarna också. Men påstå inte att det inte finns engagerade yrkeslärare för dom finns men dom måste jobba under oftast förskräckliga förhållanden.Ni ska veta att yrkesprogrammen ligger lägst i rang på skolorna och inte många rektorer bryr sig om kvaliteten för eleverna och lärarna.( att man orkar är alla underbara elever) Alla vill äta gott bröd och god mat men många verkar tro att det/den kommer av sig själv.(även skolverket)Det skulle bli bättre med GY11 mer tid för yrkesämnen men det var bara på papperet. Fler praktikveckor (15st)blev det och Magnus, om du är arbetsgivare och tar emot elever, SNÄLLA kräv inte att dom ska kunna allt, det är meningen att dom ska få lära sig även på praktikstället. Det plockas nämligen timmar från kursen till dessa veckor= mindre undervisningstid på skolan. Ja som ni förstår är detta en kommentar från en mycket frustrerad yrkeslärare som försöker göra det bästa för eleverna och ibland känns det som man lyckas och ofta som man inte gör det. Ps jag är absolut emot att man använder halvfabrikat i undervisningenDs
  Många kramar till Sebastien!

 4. Anna

  Jag undrar med när det ska komma en konditorutbildning för oss som redan har gått gymnasie och ev högskola. Jag har läst tre år webbprogrammering på högskolan men nu efter sex år inser jag att det absolut inte är rätt för mig!

  Jag har sen sex månader tillbaka bakat, bakat och bakat lite till. Strax innan jul upptäckte jag glädjen och lugnet som infinner sig när jag bakar, så jag drömmer om att få utbilda mig till konditor.

  Har pratat med konditorierna här i stan men de säger bara “utbilda dig”, de är inte intresserade av praktikanter eller liknande. Och sen kan man ju undra hur det är tänkt att man ska kunna försörja sig på en praktik”lön”. 2000 kr i månaden ut fick jag höra!!

 5. sebastien Boudet

  Hej alla! Jag svara kommentarerna lite bakåt idag och börjar med Anonym läraren!
  Hej,
  Det gör ont att läsa dina ord, förstår din frustration och lider med dig läraren som har passion och brinner för ditt yrke! Jag håller fullständigt med dig att felet kommer framförallt från skolsystemet och att den nya GY11 gjorde inte så mycket för att förbättra kvalitén på undervisningen.
  Det närmaste året har jag i stort sätt bara undervisat och åkte från skola till skola, gymnasiet, YH utbildningar och till och med privata skolor. Så just nu är det inte så många som har så bra koll som det lilla jag på konditori/bageri undervisningen i Sverige!
  Det finns ett helt gäng underbara lärare där ute som kämpar in i helvete för att sina elever ska få så mycket så möjligt på så kort tid så möjligt, och jag beundra er, ni som gör det för att jag vet vilka förutsättningar ni har och vilket otroligt motstånd ni bemöter! Som sagt lider jag tillsammans med er och gör just nu allt i min makt för att det ska förändras!
  Jag har påpekat sen flera år tillbaka hur sjuk branschen är. Suttit för timmar med gubbar och gummor med en kopp kaffe i den ena handen och en Delicato ball i den andra, som fattar ingenting och som väntar bara att möten ska avslutas som de kan gå och äta på restaurang tillsammans med våra skattepengar! Industrin är nöjd med dagens läge, de vill inte att det ska förändras och tyvärr är det just nu de som styr nästan alla beslut! Dina och mina åsikter väger så lite i det hela och det, lovar jag att det ska förändras!
  Ni, lärare, tillsammans med hos, hantverkarna, måste arbeta tillsammans för våra fina ungdomar. Men jag tänker också på föräldrarna! Ni har en hel del att säga ni med och inte bara som konsumenter! Så kräv ett möte med rektorn och KLAGA FÖR HELVETE!! Det är ju era barns framtid det handlar om!
  ALLA elever är underbara, som du säger, om man orkar och ge de en chans att kunna blomma ut och hitta en mening i sitt liv genom ett fantastiskt yrke! Det gör ont i mig när jag tänker på det!
  PS: Halvfabrikat har inte sitt plats i en skola! Där ska ALLT vara bakat från grunden!DS
  Många bagare kramar till dig!

 6. sebastien Boudet

  Anna och Lisa: Tyvärr, vad jag vet, finns inte! Det gäller att utveckla själv och hitta ett bageri man kan praktisera på helgerna tills man bli tillräckligt duktigt för att börja jobba mot lön… Jag har funderat länge över det och hur man skulle kunna öppna en konditori/bageri skola för vuxna här i Stockholm.
  Finns det några där ute som har kompetenserna som skulle krävas för att få igång en sådana projekt då är jag med så klart!

 7. sebastien Boudet

  Magnus: Tack för din kommentar! Kraven med tävlingar kommer från leverantörerna som sponsra tävlingar och placera sina produkter!
  Jag som trodde att restaurang skolorna hade kommit längre än bageri/konditori skolor. Jag kan tänka mig att de har samma förutsättningar där… Men det får ni kockar ta tag i det 🙂 Jag har ju redan en hel del att göra med bröd och dessert att jag ska lägga mig i maten också 🙂

 8. Anonymous

  Lisa och Anna i Göteborg finns det en grundutbildning som ska motsvara gymnasieutbildning(ej ma sv eng osv) inom konditori/bageri, kolla komvux. Eller motsvara.. Den e bättre. 😉 Efter den kan man söka in på YH. O man får va precis hur gammal man vill.. hahaha.. Har man redan studerat och inte får plugga på komvux så finns det lärlingsprogram, kontakta arbetsförmedlingen.
  I värsta eller bästa fall kan man ju vända sig utomlands och betala sin utbildning om man nu har den möjligheten. Finns inga hinder som är för stora om viljan är större.

Leave a Reply