Är det “riktigt” surdeg i burken?

sebastien 28 Comments

Dagen Pella kom till vårt hem för snart 3 år sedan, var hon inte större en ett litet ägg 🙂 Här får ni träffa Pella, min léopardsköldpadda!
För mig är sköldpaddan en symbolen av allt jag inte är. Hon är min absolut motsats och varje gång jag titta på henne blir jag inspirerat… Lite som att hon visar mig vägen till det inombords fred, visdom och klokhet! 
Det var så klart inte ett slump att Olaf Hajek använde Pella som model för detta målning som illustrera surdeg vs jäst i min bok… 
Prata om surdeg…
Ni har säkert sätt dem där små gula burkarna på mejeriavdelningen. Surdegar på burk från jästbolaget! Jag hade mer eller mindre lovat till mig själv att jag skulle inte bryr mig och inte ens skriva om det på Brödpassion, Ja litade på att ni, alla där ute skulle ha tillräckligt med medvetenhet (menar common sense men hittar inte det rätta ordet) för att förstår att detta är ett gigantiskt haveri! Det stå ju på locket! “Glöm inte jästen!” 
Hur som helst, om jag skriver om det idag är för att för några dagar sedan kom en till mail från en läsare som fråga om den lilla burk är surdeg på riktigt och om den hade eget jäskraft ifall man skulle utesluta jästen… Jag hann inte svara henne tillräckligt snabbt och hon tydligen bestämde sig på att testa ändå innan att få lyssna på min expertis. Resultaten blev så klart 2,6 kilo deg som aldrig jäste och som efter 3 dagar av koma gick i komposten! Det gör mig riktigt förbannad… 
Är det riktigt surdeg i burken? Svaret är NEJ! Den har ingen egen jäskraft… I det bästa fallet kan man göra en ansiktsmask med den!  
Vad kan vi göra åt det? Förutom om att prata om det brukar jag vända burkarna upp och ner i affärerna 🙂 Det är lite av en protest mot lögn och ivrighet! Testa själv, det är jätte skönt och jag jag känner så mycket lättare efter jag har vänd upp och ner några burkar 🙂 Alltså, vänd en burk och gör världen till en bättre plats!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienÄr det “riktigt” surdeg i burken?

Comments 28

 1. Teresia

  Jag lider med din läsare. Det är helt vansinnigt att marknadsföra något som surdeg, och sedan kräva att det ska läggas i jäst. Att surdegen inte fungerar på egen hand gör ju saken ännu värre. De kanske borde döpa om den till “Surdegssmak” istället…. Med stolthet så kan jag konstatera att min nyblivna tonåring sågade burken “Glöm inte jästen! Vad ska man då med innehållet i burken till?” Det är riktigt trist att lura folk att köpa något som inte fungerar, allra helst som det är betydligt billigare att blanda lite mjöl och vatten och tid och få något som faktiskt fungerar. Nästa gång blir det minst en burk som hamnar upp och ner i butiken!

 2. Jarl

  Tycker att det är ett jättebra och roligt råd att vända på burkarna, Sebastien. Ska genast börja med det. Men vad gör vi åt butikernas så kallade “bakeoffsurdegsbröd”. Är de fredade… Tips någon? Suck, jag är så trött på skiten!

 3. Anonymous

  Stog och tittade på en burk häromdagen.
  Läste lite på sidan …. skall andvändas med 25g jäst, jag höll på att svälja tungan 🙂

  Lite kul 25g är väldigt mycket det kan jag säkert baka 70 baugetter på.
  Förutsatt att jag inte andvänder min surdeg såklart.

  Har börjat mixtra lite med din “poolish” som du gör baugetter på fast jag byter ut jästen mot 50-100g surdeg istället.
  Har inte misslyckats en gång ännu.

  Tack för att du bloggar och inspirerar !

  // Johan

 4. Nathalie

  tänk alla förvirrade människor som inte är helt hemma med bakandet som blir grundlurade av dessa burkar tänk alla de som verkligen tror att de bakar surdegsbröd när de använder dessa burkar, man blir både ledsen och frustrerad..

 5. Per Boussard

  Jag tror att de säljer död surdeg. Man kanske ska ta med spritpennan och rita ett kors på den.

  Men Sébastien, jag tycker att det allför sällan pratas om hur en frisk och välmående surdeg känns igen. Jag är helt säker på (med all respekt för att andra kan vara helt säkra på andra saker), att de som lyckas bra med att baka surdegsbröd gör det för att de har kommit på hur man gör för att ha en välmående, frisk surdeg, och omvänt, att det vanligaste problemet när man inte får ordning på sina bröd, är att man bakar på död eller döende surdeg. Det är rätt svårt att döda en surdeg, men det behövs inte mycket för att den ska få en formsvacka och prestera sämre. När väl surdegen hamnar i degen så måste den prestera bra, annars blir det inget bra bröd, ju.

  Du vet ju vad jag brukar rekommendera; att man tittar, smakar och luktar på surdegen. Om den har en rejäl skumhatt, en frisk doft, med inte mer än en antydan till ättikston, och en smak som är frisk som en mild yoghurt, ofta med en tydlig ton av aprikos (det gäller nog mest blandade surdegar med råg och vete), och den simmar på vatten, snarare än sjunker till botten — då mår den bra.

  Hur “surdegen” på burk ser ut, luktar och smakar vet jag inte. Men att den är död verkar rätt troligt. Om någon har köpt en burk så är jag intresserad att få veta hur den presenterar sig.

  Eller förresten, sk*t i det — vi vet ju redan att den inte går att använda.

  //P

 6. Gotländskan

  “Glöm inte jästen!” ……
  Man storknar vid blotta åsynen.
  Som sagt: Vad är det då för mening med innehållet i dessa burkar?
  Jag blir lika arg varje gång jag ser dem i “min” affär.

 7. Mattias

  Eftersom alla verkar rörande överens om att surdeg är ett jäsmedel, går det inte bara att anmäla Jästbolaget till Konsumentombudsmannen? Jag menar, att marknadsföra en produkt som inte ens erfarna surdegsbakare kan få att jäsa som surdeg måste ju vara ett solklart brott mot lagen i form av vilseledande reklam och marknadsförning. Det står till och med “Det är en surdeg med levande surdegskultur som kan användas direkt, spontant och enkelt.” på deras hemsida. Levande? Va?

 8. Lottas Tallbacke

  Hmm nu undrar jag om jag inte längre kan gå med maken i butiken. Tänk om han börjar gå loss på bake-off hyllorna? Har jag tur nöjer han sig med att vända burkar som du gör S. Hå-hå ja ja. Trevlig helg på Er alla!

 9. Mona Greilert

  Appropå det Per skrev om en frisk surdeg. Har startat en ny surdeg för ett par veckor sen men nu är det mer en en antydan till ättiksdoft. hur åtgärdar jag det?
  Mona

 10. Per Boussard

  Slå bort allt utom en tesked, eller en matsked, mata med mjöl och vatten, gärna blandat fullkorn och kärnvetemjöl. Upprepa varje morgon och kväll till den bubblar rejält. Låt den stå framme i rumstemperatur, gärna lite varmare. Om du någonsin ställer frågan om den är frisk så är den inte frisk. En frisk surdeg är det inga som helst tvivel om att den är frisk. Efter 2-3 dagar bör den ha repat sig, annars behöver du kanske prata med en “surdegsdoktor”. En surdeg är bra att baka på strax efter att den bubblat klart, några timmar senare är den betydligt mindre bra, men lätt att väcka till liv, och sedan baka på.

  //P

 11. sebastien Boudet

  Vad bra, nu har jag nya vänner på jästbolaget!
  Sprid ordet om att vända på burkarna och jag är helt säkert att det kommer att göra sitt… Utan att behöva anmäla jästbolaget!
  Flera av mina bekant har redan rapportera upp och ner burkar in i butikerna 🙂 Det är konsument makt det!!

  Helt rätt Per, jag tänker inte på det eftersom min surdeg är alltid frisk men du har helt rätt att det är ohört viktigt att baka på en frisk surdeg!
  Tack för att du skrev tydligt här, ska lufta upp din kommentar på ett ny inlägg i morgon om jag hinner…

 12. Smulansbakblogg

  hahahhahahha.ja har oxå varit emot den burken sen första gången ja såg den.svindyr och fusk surdeg vill man ju inte ha i sitt bröd.
  de är ju mkt billigare o göra sin egen,med lite tålamod eller om man är lat kan man ju gå o köpa på ett bageri ,de brukar vara snälla
  ska faktiskt oxå vara lite stygg när ja går till matbutikerna och vända på dem rackarna.

 13. Isse

  Hej, jag heter Ismaila, är från Senegal och bor i Ljungby. Jag arbetar som kock och är mycket intresserad av kvalitet. Blev så glad när jag upptäcktedin blogg. Jag skulle gärna vilja träffa dig nån gång och kunna diskutera mer. Undrar också var kan jag köpa det bröd som du bakar? Har åkt runt till olika städer och letat efter ett riktigt surdegsbröd utan jäst. Flera s.k. surdegsbagerier (t.ex PM i Växjö) som är kända för sina ekologiska råvaror, använder jäst i sina surdegar, och hävdar att det inte är någon större skillnad. Vad säger du om detta?

 14. sebastien Boudet

  Eller hur Översätt… Pella är jätte sött!

  Bra gjort Alex 🙂 Jag har själv vänd på några burkar idag!

  Ismaila: Jag har tyvärr ingen bageri just nu men du kan hitta bröd som bakas enligt mina recept på Petite France på Jonh ericssonsgatan 6.
  Det är visst jätte skillnad om man stoppa jäst i ett surdegsbröd! Då enligt mig är det inte ett surdegsbröd då!

 15. sebastien Boudet

  Jeanette Lindqvist skrev till mig idag:

  “Hejsan, jag har försökt svara på din hemsida, men kan tyvärr inte läsa vad för “kod” jag ska skriva in så jag kan inte bevisa att jag inte är en robot.

  Jag skrev till jästbolaget med följande frågor den 8 april i år.

  “Hejsan, jag undrar om ni inte också kan skriva några recept på er surdeg som man kan baka utan att använda jäst också?

  Hur gör man för att mata er surdeg?”

  Fick då följande svar:

  Tack för ditt mail KronJäst Bagares Surdeg måste användas tillsammans med jäst, eftersom det inte finns någon egen jäskraft i degen. Vi packar produkten precis när jäskraften har gått ur degen eftersom det inte går att hantera en surdeg med jäskraft i butik/transport. En surdeg med jäskraft skulle “pysa över” under hanteringen i butik. Däremot om du vill använda en mindre mängd jäst, tex 5-10 gram så går det bra, men då får du lägga till en längre jästid.
  Gällande matning så rekommenderar vi inte att man gör detta
  för att kunna garantera smaken eftersom detta påverkas mycket av vilket mjöl, vatten, tid och temperatur som man använder. Du kommer inte att få samma produkt.

  Jag hoppas att detta besvarar din fråga. Annars är du välkommen igen.”

  De alltså erkänner sitt brott!!! Helt sjukt!

 16. Ultimate Cake

  Men herregud. De säljer död surdeg. Snacka om att totalt dumförklara svenska befolkningen -man blir ju förbannad (jag är ständigt förbannad på det ena eller det andra, men nu riktas det mot Jästbolaget:-). Och en jättepåminnelse på burklocket – GLÖM INTE JÄSTEN!

  Sunt förnuft är nog idiomet du letade efter (säger amerikanen till fransmannen…..).

  Ha det bra!

 17. Nathalie

  Gisses min skapare detta är ju mer än skrattretande, att dom ens kan med helt otroligt, de ska verkligen krama ur vart enda litet öre av folk…här ska vändas burkar…

 18. Anette

  Efter att ha lagt ner surdegsbagandet för ett halvår sedan av skäl som har med dubbelboende att göra och sådant, blev jag grymt insprierad av att börja baka igen efter gårdagens Sommarprogram. Såg att det fanns en burk av detta i mina föräldrars kyl då de tycker det är kul att testa nya produkter och detsamma gör jag.. Men i alla fall, jag bestämde mig för att testa om jag kunde mata den och det var platt fall, inte en bubbla, ingenting hände trots den stod ute hela natten. Så jag hällde ut den och grävde i frysen för att hitta en gammal infryst surdegsbit som jag börjat mata.. Men jag bad även min kompis som har ett par degar igång att donera lite.. så jag är på G igen och det känns så skönt 🙂

 19. Anders

  Hmm, det var konstigt.
  För jag bara ignorerade receptet på sidan av burken och matade det sista av innehållet i burken (resten gjorde jag starter på) med 1 dl ljummet vatten och 1 dl bra ekologiskt fullkornsmjöl (skulle aldrig använda jäst). Den startade upp hur fint som helst. Och sen körde jag på och gjorde starter och sen deg.
  Jag har bakat kanske 10 limpor på inköpet av en burk nu under några månader. Kulturen luktar gott när jag matar den, skummar, bubblar och är söt och fin. Bröden blir mycket goda. Brukar använda ekologisk fullkorn dinkel.

  Hade surdegen i burken varit död så hade det ju smakat riktigt illa. Det går ju inte att ta miste på. Att den däremot var nerkyld efter sin topp kan nog stämma. Så gör man ju vanligen inte. Men död var inte den som jag köpte den i alla fall.

  Anledningen att jag köpte burken var att vi haft problem att få igång en kultur. Så efter 10 försök med olika mjöl, vatten, temperaturer, placeringar och burkar var det skönt att äntligen få till en limpa 🙂

  Och det där med att “produkten” förändras när den matas som Jästbolaget säger kan nog många som bakar surdeg känna igen. Är det inte en mängd faktorer som möts och utvecklar kulturen? Är någon van att baka med vanlig ohälsosam jäst som alltid ger ett konsekvent resultat så är detta kanske ett enklare insteg. Men affärsidén medger nog inte att man köper en burk var 100 bröd. Iofs tror jag nog att tillgänglighet av kultur kanske gör att man inte blir riktigt lika knusslig med att den ska leva vidare. Så det kanske funkar i längden. Jag tyckte i alla fall att det var bra att det kom ut i handeln! Men att Anettes burk inte funkade är ju oroväckande. Kanske hade jag bara världens flax.

 20. sebastien Boudet

  Anders: Hade du bra ekologiskt fullkornsmjöl kan du inte tacka den “hypotetiska” “surdegen” för att surdegen kom igång! Det du gjorde är att starta en surdeg på vatten och mjöl i en “bagarens surdegs” burk! Det som finns i burken är död och inte att betraktas som ett “levande kultur”
  Ingen flax för dig 🙂 Du hade bara riktigt bra mjöl fullt med liv i sig!

  Alexandra: Gör ett ansiktsmask med den 🙂

 21. Anonymous

  Jag köpte en råg och en vete strax före jul för jag var sugen på surdegsbröd och inte hade tid nog att dra igång egen surdeg från grunden. Hällde ut dem i varsin bunke och tillsatte ca 1 dl mjöl och 1 dl vatten till varje deg. Sen efteråt kom jag på att jag skulle googla om degarna, och hamnade här och läste att ni inte lyckats få igång dem hur ni än gjort. Aj aj tänkte jag och ångrade mitt inköp. Men, jag fortsatte mata hur som helst, ville ju fortfarande försöka då jag var sugen på surdegsbröd. ..Med tanke på era sågningar, blev jag väldigt förvånad när jag såg hur fint det bubblade och skummade i bägge bunkar. Tog bara några dar. Jag använde inga fina ekomjöler utan kungsörnens till rågen och manitoba cream till veten.

 22. sebastien Boudet

  Vem är du Anonym? Jobbar du på jästbolaget? Eller fruggan/maken kanske 🙂
  Nu förstår jag inte riktigt din poäng när du skriver att du köpte surdeg för att du inte hade tid men att du hann ändå mata den i flera dagar för att få den att bubbla… Du hade kunnat lika bra sätta igång en surdeg med bara mjöl och vatten och slapp ha massor med tillsatser i din surdeg…
  Varför bakar du surdegsbröd över huvud taget? Vad är din syfte?
  Antar att du hade industrijäst i din deg också… Eller?
  Det vi alla säger här är att surdegen sälj som en “Levande kultur” och att den egentligen är död. Surdegsburken är en bluff punkt slut!

 23. Anonymous

  Hejsan!

  Igår köpte jag en surdegsburk, jag visste inte bättre… Receptet jag följde krävde både jäst och “surdeg” så jag följde det, det blev ett bröd.

  Men nu till det intressanta! Efter bakandet återstod en skvätt av “surdegen” så jag hällde ner det i en glasburk och tillsatte vatten, vanligt vetemjöl, lite ekologiskt dinkelmjöl och honung utan att ha speciellt stor framtidstro om det hela.

  När jag nu läser ditt inlägg och alla kommentarer så förstår jag att mitt resultat är något udda. Jag har läst på nätet att en surdeg bör ta några dagar på sig att börja bubbla eller kan den verkligen dra igång redan efter 4-5 timmar?

  Nu, lite mer än ett dygn senare, så växer den explosionsartat och har bildat stora och fina bubblor längs kanterna på glasburken. Den har nu mer än dubblerat sin originalstorlek (“surdegs-slatten” + första matningen) och verkar förvånansvärt livskraftig.

  Kort sagt, hällde ner 100g “surdeg” + mat i glasburk med tättslutande gummikant och stängde den helt. Min lägenhet är lite varm (kring 22-24C) men kan det verkligen bara vara maten och de naturliga jästbakterierna i luften som satt igång det hela så snabbt eller fanns det något liv i den ogästvänliga lilla burken?

  Jag har absolut inga intressen i att öka någon typ av försäljning av någon industriell vara utan är mest intresserad av hur detta gått till. Då du har stor kunskap i bakningsprocesser ställer jag därför frågan till dig och hoppas att du kan besvara den.

  Vänligaste hälsningar
  En nybliven fritidsbagare

 24. Lars Forslin

  Jo, jag gick på samma mina när jag häromveckan var bortrest och skulle baka bröd hos en vän där jag tidigare hade deponerat en burk surdeg, den var dock borta nu och min vän köpte en burk av Jästbolagets “surdeg” och ett paket jäst. Jag hade först försökt på till en spontanjäst surdeg med hjälp av honung och mjöl, men det bubblade endast lite. Så jag tillsatte en tesked av denna rinniga surdeg och hoppades att det skulle börja bubbla ordentligt, men endast en marginell ökning av bubblorna blev det. Så jag misstänkte att det var något fuffens och tittade då närmare på burken där det står att man ska tillsätta jäst! OK, tänkte jag, petar väl i några små smulor då, det kan väl inte skada med lite fler olika sorters organismer i surdegen, som nu hade börjat bubbla hyfsat. Rörde ner några små smulor av jästen och efter en natt var det nu riktig fart på surdegen och baket gick fint. Sparade även en hel del surdeg och matade igen samt bakade en limpa till efter en vecka, gick lika bra. Så man kan nog starta en surdeg med hjälp av den här burken samt en gnutta jäst.

  Jästbolaget säger på sin hemsida om “surdegen”: “Bagarens Surdeg innehåller levande bakteriekulturer som ger smak och arom åt brödet. Surdegen är tillverkad på mjöl och vatten, på samma sätt som man gör hemma eller i bagerier. Jämfört med en surdeg som man har hemma har Bagarens Surdeg mindre jäskraft, eftersom burkarna inte ska gå sönder under hanteringen pga ett alltför stort ”lufttryck” i burken. Jästceller överlever inte någon längre tid i en sur miljö, men det gör mjölksyra och ättiksyrabakterier. Paketering av produkten sker när jästcellerna har klingat av i surdegen.” Det betyder väl att om man använder den här surdegen så får man bara bakterierna med, men inga jästsvampar. Tillsätter man jäst så får man jästsvampar också, men bara en enda art och man förlorar väl något av komplexiteten i en äkta surdeg. Men efter ett tag så får man väl in fler jästsvampar i surdegen, de finns väl spontant i mjöl och man kan även tillsätta opastöriserad honung där det finns gott om olika jästsvampar. http://jastbolaget.se/sv/produkter

  Något jag använde för att starta min surdeg för ett par år sedan var Bagarens jästmix för medelhavsbröd. Den innehåller både jäst och surdegspulver. Tog en knapp tesked till en halvlitersburk med mjöl o vatten och det satte fart tämligen omgående. Det är denna surdeg jag fortfarande använder efter flera år och den fungerar utmärkt. Om jag har varit borta en längre tid och den har separerat och börjat lukta alkohol så är det bara att hälla bort vattnet överst, hälla i lite mer vatten och mjöl och röra om och den är igång igen efter några timmar. Inget behov av surdegshotell. Och skulle den haverera så är det väl bara att röra i ordning en ny surdeg med lite av jästmixen, Den påsen jag har lär räcka ett decennium eller mer. Nu hittar man den inte på Jästbolagets hemsida, har den ersatts av torkad surdeg som nu finns att köpa?
  http://www.mynewsdesk.com/se/kaka_ab/pressreleases/surdegstrenden-i-sverige-jaeser-och-svaeller-470959
  http://www.mynewsdesk.com/se/kaka_ab/pressreleases/glaedjande-bakinnovation-faersk-surdeg-i-kyldisken-721049

  Man kan alltså gärna använda de här produkterna, men bara en gång! Sedan spar man lite av degen i en burk, rör i mer vatten och mjöl och när brödet har jäst färdigt så är också surdegen klar att ställas in i kylen för att åter användas som jäsmedel.

Leave a Reply