Sockerkakas konung!

sebastien Recept sött 15 Comments

GGrrrrrr!

När jag var barn fanns en tigerkaka att köpa i mataffärerna som heter Savane. Den kaka hade jag hört var jätte god men tyvärr, av mina föräldrar fick jag aldrig smaka på den. Hemma hos oss fanns det inte plats för färdigköpt… Det är roligt för att det är en historia som jag hört jätte ofta: “Mamma bakade allt bröd hemma och det var så gott när man fick köptbröd hos en kompis”. Så är det… Gräset är alltid, tror man i alla fall, grönare på andra sidan staketet!
Hur som helst, för några år sedan, när jag var i Frankrike med familjen, stannade i affären framför den heliga kakan! Nu kunde jag välja själv och bestämde mig för att köpa den 🙂 Det blev så klart ett besvikelse… Ett gigantiskt besvikelse till och med!
Så det är dags att ta fram min recept på tigerkakan… Sockerkakans konung!

Le gateau Tigré: Recept för en kaka.
Tips: Man gör en smet i taget och då kan åter använda allt utrustning och behöver inte plocka in ingredienserna som finns i både smeterna.

Recept är delat i två olika smet. Den vita/gula (vanilj) och den svarta (choklad).

Första smet: 
-120g äggula
-200g cassonade socker
-120g ekologisk creme fraiche (34%)
-1 liten nypa havssalt
-1 vaniljstång
-175g vetemjöl (utan tillsatser gärna… Ni vet ju)
-3g bakpulver
-80g smält osaltatsmör

1-Vispa cassonade sockret med äggulorna tills det blir fluffigt och tydligt ljusare.
2-Öppna i 2 vaniljstången och skrapa alla frö. Stoppa fröna i äggsmeten och spara vaniljskalet som blir över till att till ex koka vaniljkräm, vaniljsås eller kanske smaksätta en fruktsallad.
3-Blanda in creme fraichen och nypa saltet.
4-Sikta över mjölet och bakpulvret tillsammans och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
5-Häll över det smälta smöret och blanda försiktigt.

Andra smeten: 
-80g äggula
-100g cassonade socker
-75g ekologiskt creme fraiche (34%)
-1 liten nypa havssalt
-75g vetemjöl
-2g bakpulver
-150g mörkchoklad 70%
-25g Hasselnötolja (kan ersättas med valnötolja eller bara osaltatsmör… Men varmt rekommenderar att testa med hasselnötoljan!)

1-Vispa cassonade sockret med äggulorna tills det blir fluffigt och tydligt ljusare.
2-Blanda in creme fraichen och nypa saltet.
3-Sikta över mjölet och bakpulvret tillsammans och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
4-Smällt chokladen i en vattenbad eller i mikro tillsammans med oljan.

5-Häll över det smälta chokladen/oljan och blanda försiktigt.
Det är viktigt att vispa ordentligt cassonade sockret med äggulorna annars “bränns” gulorna.
 Nästan klart… Man se fortfarande några socker prickar!
Jag hade vanilj från Bora Bora men det går bra med vilket vanilj som helst.
 Jag tycker inte om att kakan fastnar i formen… Då klä jag min sockerkaksform med smörpapper och brukar åter använda den flera gånger.
Redo för att spritsa min smet i formen.
Första lager med en tredje del av den ljusa smeten. ..
 Andra lager med en tredje del av choklad smeten.
 Andra tredje del av den ljusa smeten… Och sen fortsätter man på samma sätt.
Och “Le grand final” och hemligheten bakom en superb tigerkaka…
In i ugnen…

Och del 2…

 1 bra timme och lite till i ugnen på 165°C och kakan är klart!
Det är bra att plocka ut den från formen direkt och lägger den på sidan så den håller sig rakt.

 

sebastienSockerkakas konung!

Comments 15

 1. Åsa

  Jag lyssnade på ditt sommarprogram idag och jag måste bara säga att du var hur bra som helst! Riktig inspiration, det är vad du bjöd mig! 😀

 2. Marie

  OMG Jag döööööööööööör vad gott det ser!!!!!! Dina filmer är bara så himla himla himla vackra att jag vill lägga mig ner och gråta av glädje, så ljuvligt att det rinner från munnen 🙂 Tack bästa Sebastien för detta recept, jag skall definitivt ta och prova detta! Du är BÄST!!!! Kram

 3. Ordinary Mary

  Hej Sebastian,

  lyssnade på ditt sommarprogram i förrgår. HELT fantastiskt. Jag är fortfarande euforisk.

  Gillade särskilt beskrivningen av hur sädens växtbetingelser faktiskt spelar roll. Helt oemotståndlig blandning av vete(n)skapliga och emotionella argument.

  Dessutom: även om man inte är det minsta brödintresserad var det extremt tänkvärt. Vilken smittande och entusiasm för ditt jobb. Så DÄR vill jag också känna för det jag ägnar så många timmar åt varje dag. Men det går INTE med de metallprodukter vi gör på mitt företag. Och då är jag ju helt fel ute, eftersom det faktiskt finns en massa saker som jag känner precis sådär för…

  Och så var det ju svårt att motstå det där med bakning, när det var så frestande presenterat. I vår familj är det min man som bakar. Han bakar allt vårt matbröd -fantastiskt uppskattat av alla. Men du vet hur det är – det blir så lätt att då låter den andra bli. Antingen vågar man inte för att man är rädd att det ska bli sämre. Eller så vill man inte klampa in på den andras revir. Men nu har jag bestämt mig för att knäckebröd som jag älskar är helt oexploaterat (hos oss). Det får det bli! Hoppas du har några spännande tips, för nu ska jag surfa runt och leta här på din blogg.

  tack för ett fantastiskt program och blogg – fortsätt inspirera!

  Åsa

 4. sebastien Boudet

  Philip: Alain Abel är grym på vanilj! Jag baka med hans vanilj varje gång jag kan! Bra tips!

  Tack Åsa!

  Dör inte Marie! Vi behöver dig 🙂 Kram

  Tack för din härlig kommentar Åsa! Kika runt.. Det finns knäckebröd här och där på bloggen 🙂

 5. Alexandra

  Tigerkaka! Det är gott … Mamma bakade ofta det när jag var liten. Det var hemskt inne på 80-talet och det tidiga 90-talet här. Var det fika någonstans så dök det ofta upp en tigerkaka och den var alltid lika uppskattad. Kul!

 6. Anonymous

  O ja, tigerkaka bakade jag många som knappt tonåring på – 60-talet! Bland det första jag kunde baka faktiskt och de blev så fina – och goda! Vilka minnen det väckte…

 7. Anonymous

  Försökt finna på din blogg information om skillnaden mellan 1 dags och 2 dags kurserna för Hemmabagare för att kunna göra rätt val?? Jag måste vara blind 🙂
  Tack, Magdalena

 8. sebastien Boudet

  Alex: Samma här! Man blir ju lite nostalgiskt! Jag gillar sådana “enkla” bakverk… Opretentiöst och jordnära!

  Anonym: Tigerkakan tog sig genom tiderna och som du kan se är fortfarande riktigt “het” 🙂 Kul att det väkte minne för dig och många andra!

  Magdalena: Nej du är inte alls blind 🙂 Skillnad är ju att under en 2 dagars kurs kan man baka dag 2 den degen man har knådat till liv dagen innan… Under en 1 dagskurs baka man en deg som jag har förbered själv dagen innan… Sen har man mer tid under 2 dagar så klart att gå djupare.

 9. David

  Hej Sébastien!

  Kan man använda surdeg som jäsmedel även när man bakar med smetar? Alltså att undvika bakpulver när man t.ex. gör våfflor, amerikanska pannkakor, sockerkakor etc.

  Mvh David

 10. Kristoffer

  Hej! Supergod kaka! Men kan du inte berätta lite mer ingående vad du gör med degskrapan i slutet? Jag körde den upp och ner i formen några gånger, insidan blev fin men inte lika fin. För övrigt vill jag bara tacka för all inspiration. Särskilt kanelbulle videon med den härliga bakmusiken!

  Kristoffer

Leave a Reply