Vad jag gör…

Sébastien Boudet Läs och kommentera gärna! 2 Comments

Många undrar vad jag gör av mina dagar nu förtiden. Väldigt svårt att svara. Det jag kan säga är att mina veckor innehåller en massa spännande och att nästa alla dagar är inte sig lika. Allt från en surdegsbrödkurs för hemma bagare i ett litet hantverksbageri någonstans i landet, en föreläsning om framtiden och utveckling av jordbruket på en scen med 150 bonde i rummet, en direkt sändning på Nyhetsmorgon någon söndag, ett gästspel på ett restaurang eller bageri, en utbildning för kockar som vill lära sig att baka riktigt bra bröd i sina restaurangkök, en inspelning av dessertmästarna, ett fotografering för en tidning, ett event då jag lagar mat och/eller bakar, en hel dag framför en dator att skriva texter och recept för min kommande bok, en resa över dagen för att hjälpa någon bageriskola eller krog, ett konferencierjobb på en höstmarknad eller prisutdelning, en boksignering i en bokhandel till en konferens om hållbart utveckling!… Helt sjukt alltså.

Summeringen är att mat tar sig framåt i vårt fina land och att jag känner nu för första gången att det faktiskt finns hopp. Tack ni alla som gör mitt liv meningsfull och spännande, ett samtal och en deg i taget!

img_1533

Sébastien BoudetVad jag gör…

Comments 2

 1. Susanne Lindfors

  Hej Sébastien!
  Tidigare, när barnen var små, bakade jag ofta och mycket. De senaste åren har det intresset svalnat. Men nu efter att ha besökt Kiviks äppelmarknad så började jag intressera mig för surdegsbröd. Träffade där en bagare/konditor, Stefan J Petersén, som sålde surdegsstart och tipsade om surdegsbakning. Jag köpte en surdegsstart och mjöl från Åsgård-Holkestorp utan tillsatser. Väl hemma följde jag de instruktioner jag fått men lyckades inte, den möglade.
  Nu hade jag ju börjat “surfa” runt lite och hittat denna sida samt lite andra sidor som stärkte surdegsintresset. Köpte din bok och började om från början, men nu med vårt mest lokala mjöl från Limabacka kvarn. Har försökt med detta ett par gånger men någonstans på vägen blir det fel.
  Jag rengör burken väl, tar 1 dl ljummet vatten 0,5 dl vetemjöl special och 0,5 dl rågmjöl. Ställer burken i skåpet ovanför kylen där det är lagom varmt och skönt. När jag sedan tar fram den följande dag så har det börjat bubbla fint och doftar lite syrligt. Matar då med 1 dl vatten 0,5 dl vetemjöl special och 0,5 dl rågmjöl. Ställer undan den igen. När jag nästkommande dag tar fram den så har den liksom skiktat sig, likadant varje gång. Läste i din bok att den då antagligen är för lös, vilket verkar stämma. Det är som att den blir lösare under dygnet även om den var relativt fast när jag ställde undan den dagen innan. Har då bara fyllt på med mer mjöl till bättre konsistens och ställt undan den igen. Nästkommande dag kan jag ana lite småbubblor, rör runt i den lite och ställer undan igen, vilket jag sedan upprepar några dagar utan att fylla på mer mjöl och vatten. Tänker att det måste bubbla ordentligt innan jag matar den igen, eller?
  Men sen händer liksom inget mer förrän den till slut möglar, vilket då borde tyda på att den inte är tillräckligt sur.
  Vad gör jag för fel tror du? Mjölet borde det ju inte vara något fel på eftersom det är helt färskt och nymalet då jag köper det direkt på kvarnen?
  Känner att jag skulle behöva gå en kurs, har du någon kurs planerad i närheten av Varberg eller Göteborg med omnejd? Kanske rentav att man kan ha en kurs på Limabacka kvarn? 🙂

  Med varma hälsningar från en som vägrar ge upp
  Susanne Lindfors

 2. Dénise Wennberg

  Hej Sébastien. Jag var på food&wine mässan i söndags. Vi pratades vid lite ang Bakning. Jag heter Dénise och arbetar på en förskola och skola i Farsta strand. Vi bakar allt vårat bröd. Du har och är en stor insperation skälla för mig som älskar att baka. Behöver lite tips om kall jäsning. Använder mig av olika sorters mjöl. Men ibland känns det som om det inte orkar jäsa. Tacksam för tips. MVH Dénise

Leave a Reply