Lite efter Sommar feed-back!

sebastien Uncategorized 15 Comments

Det är mitt motto illustrerade av the great Olaf Hajek (som by the way illustrerade första sidan på The New-York Times föregår) 

Nu har det gått några dagar sen mitt sommarprogram sändes på P1… Vilken grej det har varit!
Först vill jag tacka ALLA för era fantastiska brev, mail, sms, FB feeds Etc… Jag fick. Det verkligen värmer otroligt mycket efter allt skit jag har fått serverat kontinuerligt de senaste åren… Det är alltså inte lätt varje dag att säga precis vad man tycker när man tycker det 🙂
Jag är helt lycklig över hur de flesta tog i sig mina klumpiga ord och att man kunde når så många i sina själ med bara lite mjöl, vatten, havssalt och äkta kärlek.

Min mail låda är proppfullt och jag lovar att alla ska få svar… Ge mig lite tid bara!

En grej jag måste tydligt göra för många som är nykomlingar här, är att jag har adopterat bort Petite France förra året och jag be om ursäkt att jag inte tydligt gjorde det i programmet… Samtidigt är ditt barn, ditt barn för resten av livet oavsett vad och trots att jag klippte navelsträngen på riktigt, hittar man fortfarande en del av mig i detta finna surdegsbageri på Kungsholmen. Det är fina människor som har tagit över och min gammal personal kämpar på för att hålla kvalitén på allt som bakas där…
Och nu, när man ändå prata om Petite France kan berätta att de har sommar stängt! Jag var tydligen där på söndag morgon för att hämta några grejer och det gjorde ont att se alla som tog sig ditt i onödan och deras besvikna minner!

Kärlek och gott bröd till er alla!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienLite efter Sommar feed-back!

Comments 15

 1. Marie-Pierre Berthold

  Hej Sébastien,
  Det var roligt att höra ditt program just den 14 juli… Är fransyska själv och fick mycket av Frankrike den dagen! Tack.
  En fråga kring brödet. Du nämnde att det inte är en trend att äta surdegsbröd, det har jag gjort under hela min barndom i Frankrike så jag instämmer, men varför ska det vara så dyrt? Jag förstår nästan folk som inte vill betala en baguette 30 kr eller ett bröd 80 kr och köper äckligt och billigt industribröd i stället! Bröd till folket stämmer inte riktigt… det blir mer bröd till de rika i stället, tyvärr.
  En annan fråga: var hittar jag dina recept <8med ingredienserna): croissants, brioche, chouquettes,…?
  Bonne journée!
  Marie-Pierre

 2. Anonymous

  Precis vad vi just pratade om här hemma, varför är surdegsbröd så dyrt?
  Ok , mjölet är lite dyrare om man väljer bort “industrimjölet”. Men att sälja en limpa för 85 spänn är ju absurt! Speciellt när det inte ens är valnötter eller andra lite dyrbarare ingredienser i.
  Brödet tar visserligen lång tid på sig innan det är klart men nedlagd arbetstid kan inte vara så mkt längre än jäst-bröd?

  Mvh,
  Jenny

 3. Anonymous

  Hej,vet inta om det bara är jag,men hittar inta dom här recepten:
  Kopia:
  Video med creme patissiere och mandel creme kommer snart. Lovar!

 4. Anonymous

  Hej,får du ut receptor på:
  Pain aux raisins och
  Pain av lavaine med chorizo och persilja:)
  om du gör,vet du vilken tid:)
  så spännande med dina receptor:)

 5. Saltistjejen

  Å Sébastien!! Jag lyssnade på ditt sommarprat idag. Pocast. Och jag vill bara säga att det gjorde mig så omåttligt GLAD!!!! 🙂 Jag bor i USA sedan snart 7 år tillbaka och här är en ständigt återkommande diskussion hur hemskt trist brödet är. Haha. Bor i NYC så bagels kan man få. Tiktigt bra också. Men annars är det otroligt trst bröd. Om man inte handlar på speciella “Europeiska” bagerier/caféer eller från vissa av de väldigt bra restaurangerna som också säljer bröd här. Så detta är verkligen ett ständigt återkommande ämne. Jag tror verkligen att bröd för alla är viktigt just för att det är så förknippat med ens barndom, uppväxt och ja livet självt på något vis.
  TACK återigen för ett underbart program!!!!
  🙂

  Ps eftersom jag läste här nu att du adopterat bort din “baby” undrar jag lite stillsamt över vad dina nästa planer och projekt är???? 🙂

 6. Unknown

  Salut! Ma fille m’a aplé en me disant: mamman il faut écouter ce mec! je regrette pas:-)) Beaucoup d’amour et trés vivant! Merci. Ce que je regrette c’est de pas être passé devant Petite France:-( J’habite ds le Värmalnd.
  Ciso et trés bonne continuation, Catherine

 7. Anonymous

  Hej,
  Tack för ett fint sommarprogram! Underbart att höra dig berätta om din passion för bröd. Jag hoppas att många som lyssnade också tar till sig av fusket med maten och alla hemska tillsatser. Jag har bakat bröd i många, många år men aldrig gett mig på surdeg. Nu ska jag äntligen ge mig på det, efter inspiration från dig!
  Hälsningar Maria

 8. Nathalie

  Hej &tack för ett otroligt inspererande sommarprat, har vart bortsrest ett par dagar därför lite sen kommentar..men satt på tåget i måndags och lyssnade, satt som klistrad och slukade vart ord…Fick mig både att vilja skratta och gråta. Ditt starka egagemang din passion dansade ut genom lurarna, blev som ljuvligmusik under den stund ditt sommarprogram var, det var levande det var äkta, det berörde på djupet..Som alltid blir jag lika engagerad var gång jag hör dig eller läser din blog, och det gör att jag vet varför jag älskar detta yrke och den känslan gror bara starkare och starkare…Det gör också att min frustration till det jag dagligen ser bara växer och växer, jag tänker fortsätta min kamp, jag vet att det kommer löna sig i längden…jag tänker inte bli besegrad av en massa bluff och båg, det finns inga genvägar…Tack för att du är en otrolig inspirationskälla!! Tack för att du delar med dig av din äkta passion, dina erfarenheter och av din kamp!!!

  soliga hälsningar // Nathalie

 9. sebastien Boudet

  Bonjour Marie-Pierre!
  Vad kul att du gillade min sommar program!
  När det gäller pris för bröd förstår jag att det är svårt att bedöma som kund, hur mycket jobb är det som krävs för att få till ett stenugnsbakat surdegsbröd. Det är visst biliga råvaror som används men desto godare är brödet, desto mer arbete måste bagaren lägga på brödet! Arbetskraften är det som faktiskt kostar som mest i Sverige…
  Har man inte råd till att köpa bra hantverksbröd kan man alltid baka den själv. Det är inte så svårt och samtidigt riktigt kul!
  Sen kan jag tycka att vissa bageri säljer väldigt dyrt ett bröd som inte uppfyller kraven att säljas som hantverks surdegsbröd (bakade på industrimjöl och massor med jäst) … Och det är dåligt!
  Recept på croissant, chouquettes… hittar du på höger sidan av bloggen i rubriken “filmade recepter”

 10. sebastien Boudet

  Jenny: Som sagt, bra bröd kostar lite mer men som du säger, 85 kr är absurd om brödet inte är riktigt riktigt bra!
  En grej till som kostar för bagaren är ju stenugnen… En sådan som jag hade på Petite France kostar runt 800 000 kr och såklart påverkar priset på brödet.

 11. sebastien Boudet

  Anonym: Recept finns filmade på högersidan under rubriken “filmade recepter”

  Anonym: Pain aux raisins recept hittar du i min bok… Ska försöka göra chorizo bröd igen… Isf lovar jag att skriva ner recept på den!

  Saltistjejen: Jag har bort själv i USA och jag förstår precis vad du menar! Det har dock kommit en hel del riktigt bra bagerier de närmaste åren!
  Mina planer?? Jag har massor på gång 🙂 Ni som följer bloggen kommer få veta först innan alla andra 🙂

 12. sebastien Boudet

  Hooo! Stort tack Nathalie<3 Otrolig värmande ord du skrev! Du är underbart som kämpa dagligen så mycket på västkusten för att hålla passionen och elden i dig! Det kommer att börja betala snart, jag lovar dig!
  Ha en fin sommar

 13. Flavien

  Apropå brödpriset: jag tycker att ett gott surdegsbröd brukar vara mer mättande och varar längre än “industribröd i plastpåse”. Mer mat för pengarna! Och har jag köpt ett för stort bröd brukar jag portionera ut det och frysa in det jag inte behöver nu. På så sätt varar det ännu längre!

Leave a Reply