Året som har gått och en blad som vänds…

sebastien Uncategorized 38 Comments

Nu har det gått lite mer än ett år sen jag sålde mitt bageri Petite France och  många undrar vad jag har gjort under den tiden… Det är en väldigt svårt att ge ett vettigt svar till den frågan eftersom jag har gjort så himla mycket olika saker! 


Jag har bloggat, Facebookat, Twittrat, gjort TV program, radio program, köpte hus, gjorde kurser för hemmabagare, yrkesbagare, skolor, bakat surdegsbröd nästan varje dag, rest massor runt om Sverige och inspirerat andra bagare, publicerade recept i flera tidningar, tagit hand om mina barn och bakat med dem, skördat vete, råg och spelt, malt det till mjöl, knådat det till deg, bakat det till bröd, sålt hus, flyttat, grejat och geggat på alla möjliga sätt och alla möjliga ställningaravslöjade några välbevarade industriella hemligheter, suttit på möte i timmar med gubbar o gummor, filmat, fotat, klippt film, knådat lite till, bråkat och rört om grytor med bajs i, krossade ner några tabufrågor i min bransch, fick masssor med beröm och en del skit också… 


Så mycket bra saker har hänt på så kort tid i bageri/konditori branschen och det gör mig så glad! Jag hade en dröm när jag omfamnade bagare yrket och det var att återuppleva känslan för råvaror och kvalité, vikten av tiden i all bakning och framförallt yrkesstoltheten!

Det året har varit otroligt inspirerande! Så många fantastiska människor har jag träffat! Så många fina unga bagare och konditorer som verkligen brinner för yrket och är, liksom jag, så trötta på allt fusk, mixer och halvfabrikat! 


Förra veckan var jag på Gotland med familjen och tog en riktigt bra fundering över vad jag vill göra med mitt liv. Vad gör jag? Vem är jag? Vad vill jag? 


Jag är en surdegsbagare! Jag behöver baka det bästa bröd som går att baka för att vara lycklig. Jag behöver passionerade människor runt omkring mig som också brinner för gott och nyttigt bröd. Jag behöver en stenugn som vänta på mig varje morgon, varmt och omgiven. Jag behöver en bakbord där jag kan forma med bara händer sköna och elastiska degar till limpor. Jag behöver doften av nötter, smält smör och bränt socker där jag befinner mig. Jag behöver trötta ben och mjöligt hår på kvällarna. Jag behöver skrattande kunder utanför min butik, Jag behöver brödsmulor i viken jag gjorde på mina byxor. 
Jag tror att det är dags för mig att sätta igång en ny bageri i Stockholm helt enkelt. Nu ska jag börja leta efter en liten lokal för att baka DET BÄSTA BRÖDET JAG HAR NÅGONSIN BAKAT! Fan! Vad lycklig jag blir bara av tanken 🙂 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienÅret som har gått och en blad som vänds…

Comments 38

 1. Bea

  Blir glad att läsa om din kärlek till ett litet bageri! Kanske kan man praktisera lite hos dig senare då och få lära sig lite mera om surdegens underbara egenskaper?! 😉
  Lycka till med lokal-finnandet!!!

 2. Marie L

  ÅHHHH Sebastien, jag börjar gråta av att läsa detta, du är ju helt underbar! Du har verkligen vunnit många hjärtan och kämpat hårt för att vara där du är idag! Sverige har väntat på en sådan surdegskung som dig och vi är SÅ glada över att du vill kämpa med oss varje dag! Tack Sebastien, tack igen för att du inspirerar mig och tusentals andra till att börja baka GOTT OCH NYTTIGT bröd UTAN JÄST!!!! Du har förändrat MITT LIV sedan jag gick din kurs, men det har jag redan talat om 56ggr 🙂 En sak är säker och det är att du kommer nog inte att få leta länge efter en lokal, utan lokalen kommer att leta efter dig!, för du KOMMER ATT BAKA DET BÄSTA BRÖDET i HELA Stockholm och jag kommer bosätta mig utanför ditt nya bageri den första dagen du öppnar!!!!!!! Låt oss följa din väg till ditt nya bageri, jag är SÅÅÅ GLAD för din skull och att du äntligen vet vad du skall göra! Du har ju redan allt i bagaget så KÖR PÅÅÅÅÅÅÅÅÅ!!! LYCKA till bästa finaste bagaren Sebastien Boudet, du är min förebild och kommer alltid att vara! Massa kramar och kärlek från ditt största fan Marie… ….. PS. Jag kommer räkna dagar och timmar tills du öppnar… 🙂

 3. Marie L

  Jag träffade ALLA dom “stora bagarna” på Brödfestivalen i vintras båda dagarna och gick på alla föreläsningar, pratade öga mot öga med dom flesta, fick massa råd och tips från många, men jag missade en man som förändrade mitt liv sedan 29:e juni 2012, Sebastien Boudet!!!! Ingen var så passionerad och lycklig över att vara en STOLT Bagare som bakar surdegsbröd UTAN JÄST som HAN!!!!!! Ingen var så trevlig och social som HAN! Ingen av dom andra gav sina bästa tips som han har givit mig! Ingen av dom “stora bagarna” gav oss det bästa jag ville höra som Sebastien gav mig.Dom flesta sa; använd ALLTID lite jäst för säkerhets skull….. (HJÄÄÄÄÄLP MIG!!!!) Den ena och den andra TJATADE om att Köp vår jäskorg, köp vår baksten, köp vår baguetteplåt, köp vårt mjöl, du MÅSTE köpa en Assistent maskin för minst 5000,KÖP KÖP KÖP!!!! Jag trodde att det var så det gick till när jag gick hem gick jag och och KÖPTE ALLT och lite till för att jag trodde att dessa bagare hade rätt såklart, men icke sa Nicke…. Den 28:e Juni ändrades min bild för allt som hade med surdegsbröd, surdeg, mjöl, vatten, salt och allt hysteri kring KÖP KÖP…. Det enda Sebastien Boudet lärde mig under dessa två intensiva och lärorika dagar var att du kan få det allra finaste, godaste, nyttigaste och bästa brödet genom ENDAST tre ingredienser(mjöl, vatten och salt), dina händer, din tid och all din kärlek. Han gav mig sina bästa tips från sitt djupaste hjärta och talade om bröd som att det vore hans nyfööda son som han kommit till denna värld. VILKEN MAN! Jag kunde inte sova den första natten efter kursen då jag tänkte på alla sk. tips och råd jag hade fått på Brödfestivalen. Jag hade ALDRIG satt igång en surdeg tills jag kom till dig Sebastien, idag har jag gjort av med 50KG Mjöl FRÅN DOM BÄSTA MÄNNISKORNA från ORGA KVARN!!!!! Tack Sebastien Boudet, tack igen och igen för att jag, mina barn, min familj och alla mina fans på min Facebook sida får äta riktigt JÄVLA gott och nyttigt Bröd. Jag är i himmelriket varje dag när jag vaknar och jag vet att jag ska äta Riktigt surdegsbröd. En sista sak, du sa att jag skulle glömma dig varje gång jag tog ut mitt bröd från ugnen, men jag visste att jag aldrig skulle göra det, du finns ALLTID i mitt Bagarhjärta Sebastien! Lycka till IGEN med allt!!! Kramar i massor… Ditt största fans Marie <3

 4. Ellen

  Även om jag inte är bagare så vet jag lyckan i en deg som väntar på en. Eller en varm ugn. Eller doften av nybakat på morgonen, innan någon annan är vaken. Jag kommer på stört när du öppnar!

 5. Cicki

  Det behövs passionerade människor för att förändra världen. Du behövs i bakvärlden med din entusiasm, Sebastien.

  När mina barn var små bakade jag allt vårt matbröd för det var jag tvungen till av ekonomiska skäl. Jag var hemma med mina barn, så vi hade bara min mans lön att leva på.

  Jag avskydde verkligen att baka. Jag gjorde det bara för att jag måste. Nu fattar jag ju varför mitt bröd aldrig var speciellt gott. Det var inte bakat med kärlek.

  När jag sedan började jobba så köpte jag allt vårt bröd. Det hade vi råd med då. Men det var ju inte heller speciellt gott.

  För drygt tio år sedan blev jag sjuk och kunde inte jobba längre. Då började jag baka igen av ekonomiska orsaker. Denna gång tyckte jag det var lite roligare och jag märkte att jag var ganska duktig på att baka. Det hade jag aldrig trott tidigare.

  En sak som jag märkte ganska snart var att min mage mådde bra av hembakat bröd. Jag gissade till slut att det var tack vare att jag inte längre fick i mig så mycket tillsatser.

  För några år sedan kom jag via bloggen i kontakt med en kille som bakade surdegsbröd. Han delade med sig av sina recept. Efter den dagen är jag en hängiven surdegsbagerska och äntligen tycker jag det är vansinnigt roligt och stimulerande att baka. Självklart använder jag INTE jäst i mitt surdegsbröd.

  Det händer att jag fortfarande bakar bröd med jäst, typ tekakor och liknande. Men jag funderar på att börja experimentera även med att använda surdeg till den typen av bröd också. Nu kan jag ju hitta min inspiration här för mina fortsatta upptäckter i surdegsvärlden.

 6. Alexandra

  Äntligen, dagens bästa nyhet, nu kan det bara bli bättre! Sen är det bra att beslutet kommer av sig självt och inte pga hets och stress. Som ett bra surdegsbröd med andra ord 🙂

 7. Rebecca

  Hej Sebastien!
  Det var ett bra beslut, hoppas du hittar en bra lokal
  ,hoppas på nära Cajsa Warg matbutik, de säljer ju Orga kvarns mjöl :O))
  och Grattis till ditt beslut eller vad man säger….lycka till heter det nog!!
  /Rebecca

 8. Kattis A

  Härligt! Älskar att du är så passionerad och har en otrolig yrkesstolthet. Den har ju försvunnit i så många olika branscher och jag hoppas verkligen att den kommer tillbaka till fler människor. Så otroligt trött på tillsatser, utfyllnader och fusk. Bara för att man ska tjäna så mycket pengar som möjligt.

  Kämpa på! Äntligen får man komma till ditt café igen!

  🙂

 9. sebastien Boudet

  Tack, vad ni är underbara! Ni förstår inte hur mycket lust och energi jag får från er alla som ta tid och skriver bara några snälla ord eller massor med kärleksfulla ord i kommentarfälten! Jag lovar att ni som följer brödpassion.se kommer få vara med det hela från första dagen när jag har hittat en lämplig lokal!

  Jag vet inte vart mitt bageri kommer att ligga geografiskt men jag vet precis hur den kommer att ser ut och precis hur brödet kommer att smaka 🙂
  Tillsatsfrimjölig kram till er alla!

 10. Marie L

  Kära Sebastien, inte behöver du tacka oss, det är är vi som skall TACKA dig livet ut för att du kämpar för alla oss som inte har ätit riktigt bröd tidigare.

  För mig spelar det ingen som helst roll vart ditt bager kommer att ligga, så länge den ligger i Sverige så tar jag mig dit med fots, bil, flyg, buss, båt, vad du vill! Jag vill följa dig hela vägen tills kön blir så milslång utanför ditt nya bageri!

  Snacka om att jag längtar nu!

  Lycka till underbara du! Stressa inte ihjäl dig nu och ta en sak i taget, allt kommer att bli super!

  Lycka till igen, massa kärlek från Marie

 11. Magnus

  Jag har bara följt din blogg i några månader men vilken ögonöppnare! Ungefär som när jag läste Mats Eric Nilssons böcker om matindustrin. Kämpa på och stå upp mot fusket, vi hjälper dig.

 12. Henrik

  Kul Sebastien!

  Det ser jag fram emot.

  Sebastiens bageri=

  1. Bakar med KÄRLEK (riktig kärlek!)
  2. Baka med högklassiga råvaror (inga e-nummer eller askorbinsyrligheter…)
  3. Bakar med LEVANDE surdegar – äkta surdeg på vatten och mjöl (utan tillsatser)
  4. Bakar med smör (utan salt), mjölk från ko, råsocker, ägg från höns (ingen fusk-ägg-blandning)
  etc.

  Lycka till Sebastien, med dina planer och letande efter en bra lokal.

 13. Teresia

  Vilket underbart beslut!!! All lycka med att finna ditt lyckliga hörn av världen. Du ska veta att vi alla delar din lycka och är så glada och privilegierade att vi får ta del av dig och din passion!!! Idag har burkar vänts i Fårösund… vänts igen ska jag säga, eftersom någon vänt tillbaka dem häromdagen.

 14. Alexandra

  Magnus: Jag håller med dig; precis så har jag också känt när jag läst denna blogg.

  Låter härligt! Hoppas bara ni kommer ha öppet när jag kommer till Sthlm … (vilket har varit under sommaren, oturligt nog :/.) Lycka till!!!

 15. Anonymous

  Vill du anta en utmaning? Hur skulle du baka ditt bröd glutenfritt? Har du provat på detta svåra konststycke? Har man celiaki så LÄNGTAR och TÄNKER man gott bröd dagarna i ända!! Speciellt som man fick diagnos när man var 40+ ! Då finns alla smakminnen kvar av riktigt bröd.
  Lycka till med ditt bageri, jag kommer definitivt hälsa på för att SE och DOFTA de fantastiska AROMERNA:)

 16. Anonymous

  Lycka till Sebastien!
  Tror som Marie skrev tidigare att lokalen/bageriet kommer att leta reda på dig. Jag har i sommar äntligen fått tag i tillsatsfritt mjöl och vilken skillnad på först och främst själva surdegen och sedan brödet. Nu kommer jag inte vilja baka med något annat mjöl. Problemet blir att få tag i det. Jag har haft stora problem med surdegen tidigare och nu fattar jag varför man måste tillsätta jäst, det finns ingen jäskraft i den som man gör på mjöl med tillsatser, den luktar inte bra heller. Blir spännande att följa dig fortsättningsvis. Du är BÄST och du borde få ett eget program i Tv.

 17. Ulf Svensson

  Hej Sébastien!

  Jag heter Ulf Svensson och bakar på Rosenhill (www.rosenhill.nu) ute på Ekerö. Köpte din fina bok och njuter till fullo. Den är full av härlig inspiration. Du beskriver bl a hur man gör en surdeg. Din beskrivning är nog helt korrekt om man avänder mjöl från ICA eller Konsum. Hos oss kan man köpa färskmalet råg och vetemjöl,stenmalet i en liten FRANSK kvarn av märket ORBO. Spannmålet kommer från en ekologisk gård norr om Uppsala (Hånsta Östergärde). Naturligtvis använder jag detta hemmalda mjöl till alla mina surdegar. Resultatet är att 24 timmar efter att jag blandat mjöl som fortfarande är vamt från malningen med vatten, så bubblar surdegen härligt.

 18. Anonymous

  Kul att du ska öppna bageri igen! Måste ju definitivt bli ett besök där nästa gång jag är i Stockholm. Och jag har precis hämtat ut din bok, så nu i helgen ska jag läsa den =). Det var förresten jag som skrev att jag läste om dig i tidningen S förut. Jag heter Anjela och bor i Karlstad.

 19. sebastien Boudet

  Marie: Jag instämmer att bageriet MÅSTE ligger i Stockholm 🙂

  Tack Felicia 🙂 Är det en tips eller en önskemål?? :))

  Tack Magnus! Det är riktigt kul att höra! Ni är otroligt viktiga ni alla som läser och tycker!

  Cat, Kristin, Henrik och mattias: Ja! Det kliar på fingrarna

  Teresia! Ja… Det är samma sak här 🙁 Det finns direktiver i butiker som säger att de ska håller koll på “surdegen” och vända tillbaka burkarna! Nytt Yrke: Falsk surdegs vakt 🙂

  Alex: Jag lovar dig att jag håller öppet under sommaren så du kan komma och hälsa på!

 20. sebastien Boudet

  Anonym: Eller hur! Det är en riktigt utmaning!
  Glutenfri bröd är en gåta för mig tyvärr! Att baka med glutenfria produkter leder oftast till bröd som inte smacka så gott och som är laddat med kemikalier!
  Det finns en bageri på söder som heter Friends of Adams som, har jag hört baka glutenfritt bröd…
  Det är sant 🙂 Aromerna är ingen allergiska mot 🙂

  Tack Anonym! Visst är det underbart med ren mjöl och surdegar som bubblar av glädje :))

 21. sebastien Boudet

  Hej Ulf! Vad kul att höra från dig 🙂 Jag måste verkligen ta tid att komma förbi din lilla verkstad i Ekerö!
  Du har helt rätt att ett färskt mald mjöl har mycket mer jäskraft än en ICA köpt mjöl… Det hade varit taskig av mig att beskriva i min bok hur man sätter igång en surdeg med nymaldmjöl tanken på det är nästan omöjligt att få tag på det (om man inte har den stora chansen att bor i närheten av en bra kvarn)!

 22. Anonymous

  Hej Sebastien!

  Jag blev tipsad om ditt sommarprogram av min sambos syster eftersom hon vet hur mycket jag gillar att baka, experimentera med surdeg och bröd. Jag håller det på en ganska låg nivå (enligt mig, men tydligen bakar inte alla sitt eget bröd :-)) men vill alltid utvecklas. Mina åsikter om bra mat och bröd är dock ganska likt dina.

  Jag lyssnade första dagen på min semester, med god frukost och lite slösurfande samtidigt, Först tänkte jag “gud så nördigt!” sen kände jag, fan jag älskar det här! Framför allt din passion för ditt yrke, såsom jag känner för mitt yrke som sjukgymnast, och såklart över något som jag tycker om också även om det bara är på hobby-nivå. Fortsätt baka bra bröd och erbjuda folk bra alternativ! Fortsätt stå upp mot industriellt bakat bröd och tillsatser i mat!
  Efter att ha lyssnat så hittade vi din blogg! Sambon fastnade flera timmar över dina filmer! 🙂
  nu tänkte vi att vi ska boka in oss på en kurs för hemmabagare hos dig också, vilket roligt koncept!
  trevlig sommar & lycka till med att öppna ditt nya bageri!
  Hälsningar // Hanna

 23. Jim

  Jippie! Skönt att veta att ditt bröd kommer finnas att köpa även om (hemska tanke) Petite France någon gång stänger. Petite France är Guds gåva till Kungsholmen och känns som mitt andra hem! Lycka till!

Leave a Reply