Jag är inte uppväxt  med det men så här ser ut min version…bakat på riktiga råvaror, mjölk och smör, jäst på surdeg så klart!
Jag gjorde halva den recept! Den ger 4 fina limpor.
Tips: Se till att din surdeg är i rumstemperatur, mår bra och bubblar ordentligt!
Ta ut mjölken från kylen några timmar innan du börjar (eller värm upp den lite innan du stoppa den in i degen)
Jag har precis varit på Gotland och hade med mig lite mjöl från Labans kvarn. Både vete och råg är suveräna! Men recepten går bra med vilket tillsatsfri mjöl som helst!
Jag gillar inte sirap… Istället hade jag ”cane syrap” Alltså melasse. Helt naturligt och mycket godare 🙂
Jag hade fått tag på super smör från Ovikensost då bakade jag med den! Deras smör är saltat med oraffinerade Guérande havssalt då drog jag ner 10 g på det totala saltmängd.
Min stora son Antoine (15) blandade alla ingredienser (utan smöret som kommer senare) i en stort skål.
Jag knådade lätt degen under några minuter efter en 2 timmars lång autolys.
Jag inkorporerade det goda smöret.
Gud vad skönt det är att knåda rumstempererat smör i en deg 🙂 Man känner sig som ett barn igen!
Nu är degen klart! Jag låt den vila en stund innan jag ska dela och forma den till limpor.
Jag delade degen i 4 och formade de till limpor. Efter 8 timmar i min avstängda och fuktiga ugn såg de ut så här! Ungefär dubbel storlek 🙂 De blev alldeles för stora och nära varandra… Som ni vet, jag tycker inta att bröd ska pussas i ugnen då flyttade jag på 2 limpor till en anna plåt som jag bakade direkt efter de 2 första.
 Efter 40 minuter på 225 °C var mina 2 första sirapslimpor färdiga 🙂 Jag penslade de med lite smält smör och låt de svalna på ett galler.
Et voila! Lagom till en kvällsmacka 🙂