IMG_0913

På söndag bakade jag vörtbröd på Nyhetsmorgon.

Här är det klippta avsnitt på baket!

Här är receptet till 2-3 fina vörtbröd:

1 liter färskvört. Det hittar man på bryggeri, välsorterade livsmedelsbutiker. Annars kan kan utgå från koncentrerat vört och spädda ut den med vatten.

1300g siktat stenmalet dinkelmjöl

300g fint stenmalet rågmjöl

45g oraffinerat havssalt (om man har vitt salt ska man gå ner till 35g)

3g Kryddnejlika

3g Kardemumma

5g Äkta Kanel

en liten bit riven Ingefära

3g lakritsrot

3 g Stjärnanis

150 blötlagda korinter (Om man vill ha russin)

50-100g honung

200g rumstemp smör

200-300g frisk och bubblande surdeg eller 2-10 g ekologiskt jäst.

 

Metod:

Ser till att alla dina ingredienser är  rumstempererad. Vörten har man alltid i kylskåpet och då borde man värma upp den lite så man får en bra jäsning. Är mjölet kallt kan man kompensera med att varma upp vörten lite mer. Smöret ska vara krämig, så ta ut den från kylen dagen innan. Detta gäller för både jäsning på surdeg eller mini mängder ekojäst. 

Mala eller mortla kryddorna tillsammans med saltet.

Blanda med handen i en stor skål alla ingredienser utan smöret till en ganska homogen deg. Lår den vila 1 ½ timme under en fuktig duk.

Knåda några minuter på bordet per hand och sen blanda in smöret i degen och knåda till en slätt deg.

Lägg degen tillbaka i skålen och låt den komma igång ett par timmar i rumstemperatur.

Väg 3 bröd på ungefär 1 kilo var och forma de till limpor.

Låt de jäsa in i den avstängda ugnen och spraya vatten på de då och då så ytan inte blir torrt. Men det alldeles bästa är att stoppa de i korgar klädda med bakduk och sedan i en tätt låda. Ställ lådan i kylen och lår dina bröd jäsa i lugn o ro under 24-48 timmar. Lavsätt vilken metod du använder ska de vara dubbelt så stora och då är de klara.

Sätt ugnen på den på 220°C.

Baka brödet 35-45 minuter och pensla de med smör eller riktigt fett mjöl direkt när de kommer ut från ugnen.

 

IMG_0968

Långjästa bröd jäser bäst i en inklädd korg.

IMG_1009

Sådär ser ut brödet efter 24 timmar jäsning i kylen.

IMG_0999

Et voila! Världens godaste vörtbröd om ni frågar mig 🙂

Lite god skinka eller lagrad ost på det där… Gott senap och så klart… En god hantverks kallöl! Skål!