Mitt vörtbröd!

Sébastien Boudet filmer, recept bröd 9 Comments

IMG_0913

På söndag bakade jag vörtbröd på Nyhetsmorgon.

Här är det klippta avsnitt på baket!

Här är receptet till 2-3 fina vörtbröd:

1 liter färskvört. Det hittar man på bryggeri, välsorterade livsmedelsbutiker. Annars kan kan utgå från koncentrerat vört och spädda ut den med vatten.

1300g siktat stenmalet dinkelmjöl

300g fint stenmalet rågmjöl

45g oraffinerat havssalt (om man har vitt salt ska man gå ner till 35g)

3g Kryddnejlika

3g Kardemumma

5g Äkta Kanel

en liten bit riven Ingefära

3g lakritsrot

3 g Stjärnanis

150 blötlagda korinter (Om man vill ha russin)

50-100g honung

200g rumstemp smör

200-300g frisk och bubblande surdeg eller 2-10 g ekologiskt jäst.

 

Metod:

Ser till att alla dina ingredienser är  rumstempererad. Vörten har man alltid i kylskåpet och då borde man värma upp den lite så man får en bra jäsning. Är mjölet kallt kan man kompensera med att varma upp vörten lite mer. Smöret ska vara krämig, så ta ut den från kylen dagen innan. Detta gäller för både jäsning på surdeg eller mini mängder ekojäst. 

Mala eller mortla kryddorna tillsammans med saltet.

Blanda med handen i en stor skål alla ingredienser utan smöret till en ganska homogen deg. Lår den vila 1 ½ timme under en fuktig duk.

Knåda några minuter på bordet per hand och sen blanda in smöret i degen och knåda till en slätt deg.

Lägg degen tillbaka i skålen och låt den komma igång ett par timmar i rumstemperatur.

Väg 3 bröd på ungefär 1 kilo var och forma de till limpor.

Låt de jäsa in i den avstängda ugnen och spraya vatten på de då och då så ytan inte blir torrt. Men det alldeles bästa är att stoppa de i korgar klädda med bakduk och sedan i en tätt låda. Ställ lådan i kylen och lår dina bröd jäsa i lugn o ro under 24-48 timmar. Lavsätt vilken metod du använder ska de vara dubbelt så stora och då är de klara.

Sätt ugnen på den på 220°C.

Baka brödet 35-45 minuter och pensla de med smör eller riktigt fett mjöl direkt när de kommer ut från ugnen.

 

IMG_0968

Långjästa bröd jäser bäst i en inklädd korg.

IMG_1009

Sådär ser ut brödet efter 24 timmar jäsning i kylen.

IMG_0999

Et voila! Världens godaste vörtbröd om ni frågar mig 🙂

Lite god skinka eller lagrad ost på det där… Gott senap och så klart… En god hantverks kallöl! Skål!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Sébastien BoudetMitt vörtbröd!

Comments 9

  1. Teresia

    Ser ljuvligt ut! När du säger färskvört, vad menar du då? Brukar köpa vört på Guntherska i Uppsala. Den är som en trögflytande sirap. Ska den spädas enligt ditt recept? Och isåfall i vilka proportioner?
    /Teresia

    1. Post
      Author
      Sébastien Boudet

      Hej Teresia,
      Det du köper är inte riktigt vört men en koncentrat av brända maltkorn och socker… Vört är verkligen ölen innan man sätter den på jäsning. Det har varit svårt att hitta förut men nu är det lite lättare med alla mikrobryggerier som har poppat ut överallt 🙂 Prata med en bryggmästare om du vill ha “the real thing” !

  2. Lina

    Hej! Jag bor i Frankrike och gissar att du är fransman och tänker att du kanske vet vart man kan hitta vört i Frankrike och vad det heter på franska.

    1. Post
      Author
  3. Jennifer

    Hej hopp.
    Jag har köpt koncentrerad vört/vörtextrakt på ett bageri här i Göteborg..
    Hur får jag fram en liter utav det? Hur mycket vört samt vatten skall jag använda?

    God jul!

    1. Post
      Author
      Sébastien Boudet

      Hej Jennifer,
      Det är lite svårt att säga eftersom olika extrakt kan vara lite olika koncentrerade.. Bästa är att testa sig fram och tillsätta din koncentrat lite i taget i en liter vatten och smaka mellan varven 🙂
      Vört koncentrat är inte riktigt vört… Bästa är verkligen att hitta färskt vört direkt från bryggeriet… alltså om man vill ha “the real thing”
      God jul du med!

  4. Anders

    Hej Sebastien, kan man inte lika gärna ta en god mörk öl (tex porter) i samma mängd istället för vört? Är ju samma sak fast med skillnaden att vörten jäst till alkohol. Man får väl i så fall koka bort alkoholen innan gissar jag för att inte förstöra brödets jäsning.

    1. Post
      Author

Leave a Reply