Före söndag var jag på Nyhetsmorgon och lagade kyckling på 3 olika sätt. Inte vilken kyckling som helst var det eller, utan långsamt växande tuppar och hönor från Bokeslundsgård och Ockelbokyckling!

 

IMG_7266

Gissa vilket liv det blev när jag kom in i studion med en hel Hedemoratupp 🙂

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3199112&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

Här kan ni titta på hela inslaget från Nyhetsmorgon.

Här kommer de 3 recept

Recept på Kyckling i en cocotte

IMG_7279

1 bra kyckling på 1.5 kg

1 vitlök

2 gullök

1 bouquet garnis (rosmarin, timjan, lagerblad, persilja, purjolök)

50 g smör

1 dl olja

salt/peppar

2 dl vittvin eller vatten

Utrustning:

1 gjutjärn gryta på 5-7 liter med lock

1 meter köks snöre

 

Gör så:

Knytt ihop kycklingen med körsnören så benen och vingarna håller ihop med kroppen.

Häll oljan och smöret i grytan under hög värme. Dela vitlöken i 2 i tvären och ställ den med det öppna sidan neråt i det varma fettet. Grov hacka lök och häll i det i grytan. Börja steka kycklingen på alla sidor i några minuter på varje sida så skinnet får en gyllenbrun färg. Salta och peppra, häll i vinet/vattnet och bouquet garnis.

Sänk värme till medium och låt det puttra i 2 timmar med ett sidbyte på kycklingen varje halvtimme.

Låt kycklingen vila efter det i 30 minuter innan servering för bästa smak… Ännu bättre är att förbereda det hela dagen innan och varma upp någon timme innan servering.

 

Recept på Kyckling i ugnen.

IMG_7294

 

1 bra kyckling på 1.5 kg

1 tsk Espelettepeppar eller annan torkat chilifrukt

1 vitlök

2 gullök

2 minder bouquet garnis (rosmarin, timjan, lagerblad, persilja, purjolök)

50 g smör

1 dl olja

salt/peppar

Utrustning:

I stekpanna och en ugnsform

1 meter köks snöre

Gör så:

Sätt på ungen på 175 grader med över/under värme utan varmluft.

Knytt ihop kycklingen med körsnören så benen och vingarna håller ihop med kroppen.

Häll oljan och smöret i stekpannan under hög värme. Dela vitlöken i 2 i tvären och ställ den med det öppna sidan neråt i det varma fettet. Skala löken och tryck båda dem i öppningen på kycklingen (typ rumpan). Börja steka kycklingen på alla sidor i några minuter på varje sida så skinnet får en gyllenbrun färg. Salta, peppra och strö över chilin. Kläm dem 2 bouquet garnis under vars sin lår och flytta på kycklingen samt allt det goda saften som finns i stekpannan i ugnsformen.

Ställ in kycklingen på en ena sidan i mitten på ugnen med termometer djupt stickat i den tjockaste delen av filén och rosta den tills termometern visar 65-67 grader men vänd den varje 20 minuter. Låt kycklingen vila 30 minuter när den är klart och servera.

 

Recept på Kyckling nuggets

IMG_7305

1 bra kyckling på 1.5 kg

Surdegs ströbröd

Stenmalet fullkorns rågmjöl

2 ägg

salt

peppar

Kryddor efter smak.

1 citron

1 liter friterings olja typ druvkärnolja, solros eller raps

Gör så:

Stycka kycklingen enligt det vanliga styckschemat. Då får man ut filéerna, lår och innelår. Resten kokas ordentligt i saltvatten med morötter, purjo, bouquet garnis i 2 timma under lågvärme. Köttet som lossnar plocka man bort till en pasta rätt till exempel och benen koka man till fond.

Skär filéerna i strimlor och bena ur lår och innelår.

Salta peppra köttet och sedan rullar alla bitar i mjölet tills de blir torra. Doppa bitarna i det stryckta ägget och tillbaka i mjölet. Doppa igen i ägget och då sist i det saltade och kryddade surdegs ströbröd. Låt de färdiga bitarna torka en stund. Om dem fortfarande känns blöta, rulla dem igen i ströbrödet.

Sätt på en kastrull med höga kanter OCH PASSANDE LOCK (Jätte viktigt i fall det skulle börja brinna då är det lätt att släcka med locket)! på spisen med fritering olja i och låt oljan gå upp till 170-180 grader. Inte mer!

Stoppa 10-12 bitar kyckling i olja och börja med de som är störst. Det tar allt från 2-3 minuter upp till 7-8.. bero på hur stora bitarna är. Gör gärna ett prov bit och du är osäkert.

Ställ de färdiga bitarna på en fat med en massa med husållspapper på så man få bort så mycket friteringsolja så möjligt. Pressa över en citron och servera med en god ailoli (Ett slags majonaise med vitlök)

Hoppas nu att ni testa att laga en av dessa 3 recept och att det smaka!