Tävlingens svar och Sveriges bästa kvarnar!

sebastien 24 Comments

 Den mystiska sädeslagen…
Oh la la la! Vad ni har kämpat! Vilken tävling… 
Det har kommit in 142 bidrag till höstens första tävling här på Brödpassion! Helt sjukt mycket… Vad roligt:) Jag spenderade 3 timmar igår kväll att läsa genom allas bidrag…pffff! 
Här kommer svaret till alla frågor: 

1- Vilken del av geten fick jag äta först när mina föräldrar slaktade den?Svaret är testiklarna… Gott 🙂 
Ni hade så klart alla rätt på den fråga 🙂 2- Citera 5 bra kvarnar i Sverige… Alltså ni vet, inga tillsatser…Där fanns det en hel del rätta svar att plocka fram! Jag börjar att citera alla kvarnar som jag känner till och som maler underbart bra mjöl och inte tillsätter massor med skit i det! 


Orgakvarn i Skärblacka 

Tevekvarn på Järvsö

Levenekvarn (västergötarna) i Stora Levene

Ångstakvarn i Tandsbyn

Labanskvarn I Burgsvik (Gotland) 

Romakvarn i Hemse (Gotland)

Limabacka Kvarn  i Väröbacka

Warbrokvarn i Sköldinge 

Hällsta kvarn i Sala 


Björkaholm kvarn i Lysvik


Tunskvarn i Tun


Hällakvarn i Västerås


Ovansjö kvarn i Kungsgården 


Kumla kvarn i Linghem


Stöpafors i Lysvik


Kullens kvarn i Glanshammar


Saltåkvarn i Järna 


Lögens Kvarn i Lysekil 


Stocksbro Kvarn i Stora Skedvi 

Lyckebo kvarn i Värends Nöbbele


Där var min “godkända” lista över det jag kallar för bra kvarnar… Har jag glömt en bra kvarn, skriv gärna på kommentar fältet vilken det är och då lägger jag den till min lista!    

Några nämnde stora industriella kvarnar som Strängnäs eller Nordmills… Tyvärr är de inte på min lista! 


3- Vad beskriver jag på bloggen som “trädet som döljer hela skogen”?

Det är så här att för livsmedel behöver inte redovisas tillsatserna som inte uppfyller en funktion i slut produkten…

4- Vad ska man göra med Jästbolagets så kallade surdegsburkar för att göra mig glad?
Vända dem upp och ner! 
Bra där! Jag får varje dag 10 tal sms bilder av upp och ner vända surdegsburkar från hela landet… Fortsätt så här, det väcker uppmärksamhet och det känns jätte skönt att göra “någonting” mot detta fusk faktiskt!5- Vad heter dessa 6 olika sädesslag?
Här var det en svårt fråga 🙂 
Många kände igen Svartemmer vete längst upp.
Sen var det dinkel med spröt.
Och den vanligaste av alla: Den moderna vete. 
Sen en till sort Dinkel (Steiners Roter Tiroler)
Den fantastiskt vackra och goda Enkorn!
Och den svåraste av alla var: Vår-råg (Juuso)

Den sist nämnda är lite kontroversiellt eftersom vi är inte riktigt alla överens över vilket sädesslag den äntligen är… Vissa är bomb säkra att det är någon slags vilt eller primitiv vete och andra säger att det är ju råg…  
För säkerhets skull har jag inte räknat med den sista och lottade vinnaren bland alla de som hade de 5 första rätt! 

Och vinnaren är en av er 17 som svarade rätt på alla frågor (med undantag för den sista sädesslag) 

17 namn i ett skål och min lilla oskyldig 5-årig Hugo som plocka ett papper….. 
Nu när jag har skrivit klart inlägget har han lyckas gå och lagt sig 🙁 Det är ju skola i morgon! 
Vinnaren av surdegsbröd kursen och boken plockas fram i morgon kl 8 istället.. 
God natt till er alla! 
  



Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienTävlingens svar och Sveriges bästa kvarnar!

Comments 24

  1. Henke

    Hur är det med Saltå Kvarn? Har dom tillsatser till sitt mjöl?

    Det var ju en slamkrypare att du hade två dinkel bland sädesslagen. Jag svarade Dinkel och Speltvete i tron att det var olika sorter. Idag när jag läser svaren och jämför med mitt så inser jag att dinkel även kallas Speltvete, i alla fall enligt Wikipedia. Det visste jag inte innan 🙂
    Man lär sig något nytt varje dag.

  2. sebastien Boudet

    Just det Henke! Saltå kvarn så klart… Så obvious att jag glömde de…
    Ja, det var lite taskigt att ha 2 olika dinkel sorter…Men ni är ju så duktiga att jag behövde göra det lite svårt för er! Det är ju runt 2000 kr att vinna!

  3. Gotlandsbagaren

    Angående att vända på burkarna.
    Råkade svara på en tweet häromdagen och såg försent vem jag svarat på efter första tweeten. Det hela gick iaf så här:

    Anders Jonsson, KåKå ‏@Bagaranders
    KåKå AB – Blir Bagarens Surdeg ”Årets produkt” i dagligvaruhandeln?

    Gotlandsbagaren ‏@Bagaranders Är det riktig surdeg i burken?

    Anders Jonsson, KåKå, @Gotlandsbagaren Ja, det är riktig surdeg i burken.

    Gotlandsbagaren ‏@Bagaranders Men om det är riktig surdeg så är den väl inaktiv och den borde behöva aktiveras före man bakar med den…
    …eller är jag helt ute och cyklar nu?

    Anders Jonsson, KåKå ‏@Bagaranders
    @Gotlandsbagaren Det är det som är det fina, den är aktiv.

    Gotlandsbagaren ‏@Gotlandsbagaren
    @Bagaranders @Gotlandsbagaren Hur kan den vara aktiv under så lång tid?

    Och där tog det slut. Inga fler svar. Iaf inte vad jag sett.
    Som sagt var. Hur kan det vara en aktiv surdeg under så lång tid. Någon som kan förklara det för mig?

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/01/valkomna-hit.html

  4. sebastien Boudet

    Intressant diskussion ni hade där Gotlandsbagaren… Synd att det tog slut när det började bli intressant!

    Tack så mycket Sandy och Gustav! Jag lägger till de där underbara kvarnar på min lista!

    Det finns säkert fler super bra kvarnar jag inte känner till! Det är bara att tipsa mig om de!

  5. sebastien Boudet

    Tack för tipset Kenneth! Jag har hört talas om det kvarnen men har inte varit där eller hört från de vad de håller på med… Svårt att bedöma en kvarn med bara en hemsida…
    Kan flera rekommendera Orsa kvarn och ge mig lite input?? Och jag lovar att jag försöker ta kontakt med de och höra lite hur de jobbar och vad är deras filosofi kring malning!

  6. Anonymous

    GRATTIS till alla duktiga som kunde sädesslagen!! Jag var helt körd! Försökte googla och slog i böcker och frågade bekanta. Ville ju så hemskt gärna vinna en brödkurs:) Men nu har jag ju lärt mig detta iaf.

  7. Alexandra

    Kan du inte lägga ut denna lista på något bra & väl synligt ställe på hemsidan? Tror att det skulle uppskattas av flera.
    Längst upp t.ex., där du nämner dina leverantörer?

    Fick också en kul idé förut: vore det inte roligt om du stod på t.ex. Orga kvarns mjölpåsar och rekommenderade deras mjöl som O.K., precis som Jan Hedh med Manitoba-mjölet? Hihi! 🙂

  8. Henrik

    Hade rätt (vad jag kan se) på allt utom sädeslagen. Svarade på tävlingen i sista minuten. Därför hade jag begränsat med tid att kolla upp sädeslagen ordentligt. Ingen ursäkt, men en trolig förklaring till att jag gissade fel.

    Apropå oraffinerat havssalt. Jag har funnit en butik i Stockholm som säljer grovt oraffinerat havssalt.
    Jag hittade oraffinerat salt vid Eat – en ekologisk butik vid Tegnérgatan. 1 kg grovt för 36 kronor.

    En fundeing jag har haft Sebastien är vad säger Finax, Kungsörnen etc. till dig när du påpekar detta med tillsatser i mjölet? Det skulle vara kul att veta, även om jag tänker mig att jag vet svaret. 🙂

    Hur går det med lokaL?

    Tack för ett bra program i TV.

  9. Anonymous

    Björkaholms Qvarn i Ransbysätter i Värmland!
    Blev sååå glad fick din bok i present av en kompis till mig. Den är verkligen jättebra och dessutom så rolig att läsa. Hade innan gjort ett par försök att baka surdegsbröd men totalt misslyckades, Första bröden blev sura med stenhårt tjockt skal. Det andra blev som svamp… Inte gott alls. Men nu när jag har boken ska jag ta nya tag. Har en fråga: kan man byta ut bovetet och bara ha vanligt stenmalet vete i (utan tillsatser och för mig viktigt-ekologiskt oxå). Köper Björkaholms… Solan

  10. sebastien Boudet

    Jeanette: Råberga maler på Kumlens kvarn om jag förstår rätt… Eller hur? Och den finns på min lista!

    Alex: Det gjorde jag 🙂 På höger finns kartan… Jag, på en mjöl påse..Nej tack 🙂 Jag hjälper gärna till men inte på det sättet !

    Tack för tipset Martin!

    Gotlandsbagaren: Jag fattar ingenting och tydligen inte de eller!

    Hej Henrik! Snart kommer en ny tävling! De säger inte så mycket… De säger att de tillverkar vad kunderna köper… Letar fortfarande efter en lokal 🙂

    Solan: Trodde att jag hade lagt den på kartan…
    Man kan visst byta bovete mot vanligt vetemjöl!
    Lycka till för ditt “nya tag”

  11. Anders

    Bra att du tagit med Stöpafors kvarn och Björkaholms qvarn, bäda i Sunne trakten. Underbara människor som driver dessa med rent mjöl i påsen.

  12. Simon

    Hej Seb,

    Tack för en riktigt trevlig kurs förra veckan!

    Angående Saltå Kvarn: Jag var förbi där idag med min familj för att käka lunch och se vad de hade i butiken.

    Eftersom det är lördag köpte jag ett paket ekologiska Saltå Sesamkakor till killarna. När jag går till bilen läser jag “Tillverkad i Polen” på paketet. Polen!! Det var länge sen jag kände mig så lurad.

    Nu fattar jag varför de skriver “Ekologiskt ODLAT” och inte bara “Ekologiskt”, hur logiskt är det att skicka varor tvärs över Europa?

    Sista gången jag köpte något från Saltå Kvarn.

  13. Anonymous

    Känner du till Vänga kvarn? De borde väl vara med på kartan? Står att det är rent mjöl i påsen, utan några tillsatser 🙂 http://www.vangakvarn.se/sida3.html

    Hitta även en “krav-mjölpåse” som olika krav-odlare tagit fram. Kvarnens eller odlarens namn är stämplat på denna. Står inget om vad påsen innehåller, mera att det står vetemjöl på framsidan, så vet inte om det är rent. Känner du till Västerängs gård?

    /Axel L

Leave a Reply