Brioche för stora och små!

Sébastien Boudet Recept sött 5 Comments

briochejpg 2

TILL 20 Små BRIOCHER
600 g ljus siktad mjöl
80 g strösocker eller cassonadesocker
15 g fleur de sel (fint havssalt)
1 eller 2 dl bubblande surdeg (eller jäst om man inte vill baka på surdeg… Isf blir jästiden troligtvis annorlunda)
400 g rumstemp ägg (8–9 stycken)
250 g rumstemp osaltat smör

Äggpensling:
1 ägg + en skvätt vatten + en nypa salt till pensling

DAG 1
1. Blanda mjöl, socker och salt i en stor skål och gör en urgröpning i mitten. Tillsätt surdeg och ägg i urgröpningen och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i 1 timme under en fuktig bakduk.
2. Blanda det mjuka smöret i degen med hjälp av händerna och arbeta sedan in det i degen. Knåda tills du har en fin och slät deg men inte för mycket så man behåller den fina gula färgen och smaken på ägg och smör i briochen.
3. Låt degen vila i rumstemperatur under en fuktig bakduk så att jäsningen kommer igång. Kontrollera degen genom att skära ett snitt i den; om det finns bubblor i den har den kommit igång. Plasta in och låt vila i kylen i 12 till 24 timmar.

briochejpg 3

DAG 2
4. Dela degen i 20 bitar och forma dem till små bollar. Kläm till degbollarna med tummen och pekfingret så att de får ett litet huvud. Smörj 20 små formar och lägg i briocherna. Pensla dem med ett uppvispat ägg, en skvätt vatten och lite salt.
5. Jäs briocherna till dubbla storleken över natten i en avstängd ugn.

6. Pensla briocherna en gång till med ägg, en skvätt vatten och lite salt.
7. Grädda mitt i ugnen på 210° i 12 minuter.

8. Ta ut briocherna ur formen direkt när de har gräddats och låt svalna på ett galler och njut 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Sébastien BoudetBrioche för stora och små!

Comments 5

  1. Pingback: Briochebullar med äppelkräm och kolasås - Mama Alexandra's

Leave a Reply